Annons:
Etikettdryck
Läst 5351 ggr
Torin
12/3/13, 11:53 AM

Egen dryck

Gör dina drycker själv. Det är tillåtet att göra eget vin och öl, men bara för eget bruk. Man får inte sälja det och konkurrera med Systembolaget. Om detta handlar denna artikel som kommer från boken "Konsten att leva billigt och må bra"

Mörkt julöl

Gör man egen dryck så förenar man nytta med nöje och billigt blir det. Att handla öl på Systemet blir dyrt. En halvliter öl kostar 16 - 20 kr, priset baseras på alkoholhalt, ej på smak. Motsvarande kvantitet vid hembryggning går på 2 - 3 kr. Samma sätt att räkna kan användas på vin vid hemtillverkning.

Handlar man på Systemet så får man genast, en drickbar produkt av god kvalité, vid hemtillverkning får man vänta betydligt längre. Men hembryggning är spännande. Kommer det att bli gott? Det är den vanligaste frågan man ställer sig, vilken alkoholhalt varan får är inte så viktigt, det är smaken som räknas. Nybörjare köper oftast någon färdig sats och blandar ut den med vatten och socker samt den specialjäst som erfordras. Sedan är det bara att vänta, några månader för vin och några veckor för öl. Det roligaste är vid omtappning, för då får man ju smaka på varan och kan avgöra om det verkar bli lyckat. Men sedan skall det tappas på buteljer och lagras.

Här står julölet på jäsning. Snart blir det omtappning.

Den som är lite mer avancerad i öl/vintillverkning plockar frukt och bär för vin och mältar korn för öl. (Det finns böcker i ämnet samt många hemsidor på Internet).

När man sedan har flaskor från olika år i sin matkällare, har man råd att bjuda sina vänner på hemlagat. Då kan man sola sig i glansen när de berömmer bryggmästaren.

Öl är en färskvara och bör förbrukas inom 6 månader, men vin blir bara bättre ju längre det lagras. Det kan ligga i flera år i källaren.

Vi var tre herrar som bildade en pilsnerklubb, det innebar att vi provade olika pilsnersorter som vi köpt på Systemet. Vi förde protokoll över färg, doft och smak och satte poäng på de olika sorterna. Till slut enade vi oss om att Staropramen var den bästa pilsnern. Den doftade humle och hade en mjuk pilsnersmak, men så var den ju gjort i Tjeckien. Där kan de pilsner och har till och med en stad som heter Pilsen.

En av herrarna gjorde öl själv. Han gick mycket noggrant tillväga och hade bl. a  ett utrangerat kylskåp för förvaring av den färdiga drycken. Där inne stod ett riktigt 25 liters ölfat. Det verkade spännande men samtidigt för svårt.

När vi flyttat till Skattungbyn och fick prova Olles hemlagade öl. Det var inte så dumt. Naturligtvis inte i klass med äkta tjeckisk pilsner, men rätt drickbart ändå. Han menade att det faktiskt var lätt att själv göra eget öl. Vi måste pröva.

En dag kom Olle och hade med sig alla grejer som behövdes inklusive en handbok . Koncentratet skulle ge ett öl av engelsk typ. Det var mycket trögflytande och det var viktigt att det blandades ut ordentligt med vattnet. För att klara av att röra om ordentligt tog vi en borrmaskin och satte på en omröringspropeller. När det hela var klart ställdes burken med mäsken under köksbordet Det jäste rejält och bildade skum på ytan.

Efter några dagar tappade vi om det på ett femliters fat och på halvlitersbuteljer. I varje flaska hälldes en struken tesked med socker för att det skall jäsa ytterligare och bilda kolsyra så att det blir tryck i flaskan. Flaskorna stängdes med en metallkapsyl. Olle hade en särskild apparat för detta. Flaskorna blev lite söliga så de fick spolas av med duschen Så fick det stå i matkällaren ett par veckor. Det blev gott och sedan dess hör öltillverkning till en av favoritsysslorna.

Att tappa om vin är en trevlig sysselsättning

En augustidag körde vi ut i skogen med hundarna för att plocka blåbär, avsikten var att få mycket bär till att göra vin. Det fanns inte så mycket men hundarna hade kul, badade i en myr och nosade runt. Vi åkte hem med ett kilo blåbär.

 Senare på dagen åkte vi hem till Olle och plockade 6 kg röda vinbär och tre kg svarta vinbär i hans trädgård. Efter sköljning och rensning kördes det i omgångar i mixern för att bli ordentligt finfördelat. Därefter hällde vi över fem liter kokande vatten. På eftermiddagen då det svalnat tillsattes 1 flaska vinjäst av portvinstyp. Efter ett par dagar hade det börjat jäsa i jästunnan. På femte dagen var det dags att filtrera. Vi hade bara en bärsil så det tog tid. På kvällen var det mesta filtrerat. Då hällde vi över allt i en 30 liters damejeanne och tillsatte en påse jästnärsalt och 4 kg socker. Efter två dagar hade jäsningen kommit i gång, kanske sockret hade konserverat saften. Gummikapseln på damejeannens topp tätades genom att linda ett snöre runt den. Damejeannen flyttades till sin plats under köksbordet. Där kluckar det så hemtrevligt ibland. Om någon månad skall vi tillsätta 2 kg socker till så att alkoholhalten blir högre så som den skall vara på portvin. Framåt jul var det dags för upptappning på flaska. Kompisarna hjälpte gärna till. Flaskorna korkades och bands för samt doppades i flytande bivax.

Korkarna doppas i flytande bivax

Detta var för tre år sedan. Flaskorna ligger i matkällaren och när det skall vara något högtidligt tar vi upp en flaska.

Hälsningar Göran/.Värd för pensionärer/ifokus. Författare till "Konsten att leva billigt och må bra" samt "Mystiska träd"

Annons:
VildaVittra
12/3/13, 12:08 PM
#1

Pga en bugg i systemet så kan vi med firefox som webbläsare inte se hela de stora bilderna (som den med damejeannen). Vad du måste göra är att minska storleken på den till max 400 bildpunkters bredd, exempelvis i paint.

Angående artikeln så var den rolig att läsa, även för oss som inte är pensionärer. Jag brygger hemma själv flera gånger per år, ett av mina mest intressanta viner gjorde jag på havtorn. 

Nu till jul har jag latat mig lite och satt en färdig vinsats, som jag sedan ska göra glögg av. Det blir ungefär ett pris på 8 kr flaskan, avsevärt billigare än att köpa glögg på systemet.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Torin
12/3/13, 3:11 PM
#2

Har fixat lite, lagt in andra bilder osv. Kan du nu se det i Firefox?

Hälsningar Göran/.Värd för pensionärer/ifokus. Författare till "Konsten att leva billigt och må bra" samt "Mystiska träd"

VildaVittra
12/3/13, 3:16 PM
#3

Ja, nu syns det. 👍

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Maria
12/3/13, 4:43 PM
#4

Trevlig artikel.

Min man har bryggt öl några gånger och det har blivit riktigt gott.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Leffe
12/3/13, 5:11 PM
#5

Jag har lyckats med öl, men vinet blev inget bra som jag bryggde

Maria
12/3/13, 5:13 PM
#6

#5 Känns som samma här. Vinet har inte blivit något vidare gott.

Maskrosvin däremot och Sherry har vi gjort men det är ju lite sötare.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Annons:
Torin
12/3/13, 6:08 PM
#7

Håller med. Det är på något sätt svårare med att göra vin själv. Själv brukar jag ta äpplen och skära i tunna skivor. Hälla över kokande vatten och när det svalnat sätta till vinjäst. Efter ett par dagar silar jag ifrån äpplebitar och skal och häller resten i en damejanne, tillsätter socker och så i med jäsröret. Sedan blir det att vänta tills det jäst färdigt. Omtappning på flaska.

Nu har det inte blivit gjort något vin på ett tag. Hundarna äter upp all fallfrukt.

Hälsningar Göran/.Värd för pensionärer/ifokus. Författare till "Konsten att leva billigt och må bra" samt "Mystiska träd"

Maria
12/3/13, 6:17 PM
#8

Haha, vilka hundar😃

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

razzel-sazzel
5/6/14, 10:09 PM
#9

På 70-talet bryggde vi både vin och öl. Ölen blev bäst och stark. En vacker eftermiddag blev vi beskjutna! I stort sett varenda kork small av och den eftermiddagen gick i töckens tecken med hammarslag dagen efter. Men roligt var det.

Jag har tänkt länge på att skaffa prylarna och göra eget vin igen för då vet jag vad det är i och jag slipper gelatin från gris eller mjölkprodukter och nåt konstigt sötningsmedel som vinproducenterna tillsätter.

Btw

Skattungbyn är fint där har jag varit flera gånger och jag känner en Olle som bor i Kallmora. Men det finns säkert fler Olle. Olle är hans andra namn. Jag bodde i Malung under flera år.

Upp till toppen
Annons: