Annons:
Etikettmat
Läst 8613 ggr
Torin
2013-11-17 20:03

Ost

Göra egen ost är kul. Det är bra om man läser på innan.

Kent Daniels har startat eget gårdsmejeri I Hansjö, Orsa. Här visar en av de dessertostar han tillverker.

Ost är ett intressant ämne. Särskilt om man vill göra ost själv. Men vi börjar inte där.

 Har du funderat över hur dagens kommersiella osttillverkning går till?

Läs på den pyttesmå innehållsförteckningen. Där framgår att de har bl. a. konserveringsmedel i osten. Givetvis för att den skall hålla längre, men är det nyttigt?

Det här var min lilla älsklingsget, hon hette Esmeralda.

Själv var jag getfarmare några år på 1980-talet. Jag hade ett tjugotal getter. Dessa skulle mjölkas, de skulle ha foder osv. Det var på den tiden nar jag tagit ett sabbatsår, efter att ha arbetat med marknadsföring i mer än tjugo år. Nu kunde jag ta det lugnt. Djuren var min vardag.

Getter påminner i sättet om hundar. De vill vara med. Gick jag en promenad så följde hela skocken efter mig och kom jag in i den otrygga skogen så klev de nästan i stövelskaften.

En get mjölkar ju inte så mycket som en ko. Geten kallas för decimalkossan. Ger kon tio liter så ger geten 1 liter. Mjölken är f.ö. naturligt homogeniserad. Det betyder att det aldrig blir någon grädde överst om mjölken får stå. Det finns faktiskt folk som inte tål komjölk men som kan dricka getmjölk utan besvär.

Nå jag drack ju inte mjölken utan gjorde ost. Det betydde att jag fick läsa lite näringslära och speciellt med betoning på hygien. Får man fel sorters bakterier i mjölken så blir inte osten bra. När man har en liten gård så pastöriserar man heller inte mjölken, men som sagt man måste vara noga med hygienen.

Enkelt förklarat så går det till så här när man gör ost.

Osttillverkning i liten skala

 Värmer upp mjölken till 37 grader och tillsätter sedan löpen. Den köper man färdig och den är gjord av kalvmagar. Det finns faktiskt någon där kalven inte är inblandad, men jag prövade aldrig den.

Efter ett tag så blir det som en stor filbunke i kastrullen och man kan dela den i mindre bitar med en kniv.

Sedan tar man upp det och lägger det i en ostform. Jag hade formar i trä, som hade små hål. Man pressar nämligen ostmassan ner i formen och då tränger vasslen ut.

När osten har legat ett tag i formen så kan man ta ur den och lagra den. Själv penslade jag ytan med lite mjölk med uppblött camanbertost. Det för att få just de bakterierna. När den sedan lagrats så fick den ett vitt skinn, precis som camanbertosten.

Vasslen tog jag tillvara och kokade på spisen i flera timmar för att vattnet skulle avgå. Kvar blev mesost, och inte den där smörjan som de säljer i affärerna med tillsatt vaniljarom.

Hushållsost på lagring.

Numera gör jag inte ost, men jag försöker lagra lite. Passar på när hushållsost är billig. De är ju lufttätt förpackade. Kollar noga att det inte är konserveringsmedel i osten för då funkar inte det jag skall göra. Nämligen lagra den i flera månader. Min matkällare har rätt temperatur och fuktighet. Där står osten i månader och jag vänder på den då och då. Sist köpte jag två ostar och den ena tog jag efter ett år, men tyckte inte att den hade tillräcklig smak så den andra som nu stått i två år blir nog bättre. Får väl se till jul när den skall fram på julbordet.

Hälsningar Göran/.Värd för pensionärer/ifokus. Författare till "Konsten att leva billigt och må bra" samt "Mystiska träd"

Annons:
Leffe
2013-11-20 11:53
#1

Jag brukar köpa ett par förpackningar hushållsost när det är extrapris. Köper bara Arlas för jag har märkt det är olika smak och olika "hårdhet" på olika märken. Fryser ner. Tycker det smakar bra sedan när den har tinat upp för användning

Torin
2013-12-27 23:02
#2

Nu har jag öppnat den ost som lagrats i 27 månader. Mycket god. Men smular sig lätt, måste nog skära med kniv.

Hälsningar Göran/.Värd för pensionärer/ifokus. Författare till "Konsten att leva billigt och må bra" samt "Mystiska träd"

Maria
2013-12-28 12:01
#3

Spännande läsning.

Jag har så många gånger tänkt att prova själv men det har aldrig blivit av.

Minns när jag var barn på landet så gjorde kvinnan vi hyrde av en jättegod egen ost.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

tlover
2014-01-05 08:17
#4

hur har jag snubblat in på pensionärer? men men

Att göra egen färskost är bra start som nybörjare här har jag skrivit ett recept på en färskost på köpemjölk. Jag använder oftast citron som ystningsmedel men jag har också testat att göra ost på kefir (det end som behövs för att göra ost är ju sur mjölk).

Däremot så lagrar man ju inte färskost.

edit: obs osten i receptet får citronsmak men den smakar bra man kan ju smaksätta den mer efter tex med svartpeppar.

l'm back

Maria
2014-01-05 08:18
#5

Kom på att enda ost jag gjort själv är Äggost men det räknas väl inte?😉

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

[Carpinus]
2015-07-27 14:25
#6

Väcker liv i den här förträffliga artikeln, inte minst för att rubriken är föredömligt allmän.

Ost älskar jag, men det skall vara sådana där det känns att man faktiskt har något i munnen: Västerbottensost och brännvinsost ser jag helst i min ostkupa.

Apropå Västerbottensost så ser jag att BBC har varit i Bjurträsk för att ta del av det svenska ostundret.

"Västerbottensost – lika svårfångad som renarna längs vägen. I alla fall om man ska tro reportern Jonatan Knott, som har varit på besök i Burträsk för att lära BBC-läsarna mer om den berömda osten.

”Om du har varit på en traditionell kräftskiva i Sverige så har du förmodligen sett den serverad bredvid saftiga skaldjur och stora snapsar. Den har varit på menyn på kungliga bröllop, Nobelpris-middagar och på superrestaurangen Noma i Köpenhamn”, inleder Jonathan Knott sin skildring. Detta enligt SVT

Mer ostprat i denna tråd.

Annons:
Maria
2015-07-27 14:26
#7

Västerbottensost kallas väl även Sveriges Parmesan.😉

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

[Carpinus]
2015-07-27 14:55
#8

Finsk kaffeost verkar inte så komplicerad att tillverka, och den påstås smaka himmelskt med hjortron till. Någon som har smakat?

Recept

Variant?

#7 Alltid lär man sig något!

tlover
2015-07-27 14:58
#9

Finsk kaffeost vet jag inte, men vanlig kaffeost har jag såklart smakat. Nu dricker jag inte kaffe så jag har bara smakat själva osten efter att det legat i kaffe (men inte druckit kaffet)

l'm back

[Carpinus]
2015-07-27 15:06
#10

#9 Hur smakade den - värd besväret? (Jag dricker kaffe.)

tlover
2015-07-27 17:04
#11

#10 Jag har bara smakat köpt inte egengjord men jag minns den som att den var god. Vill du bara smaka och inte testa att göra kan du ju köpa. Coop har det då här i stan, det kanske inte finns i det vanliga sortimentet men dom borde kunna ta hem det.

l'm back

[Carpinus]
2015-07-27 17:09
#12

#11 Tack för tipset - skall kolla runt lite vid tillfälle (ont om just Coop i närområdet).

tlover
2015-07-27 17:10
#13

#12 Kolla förresten i frysen, det är där man hittar kaffeost, inte i ostdisken.

l'm back

Annons:
[Carpinus]
2016-02-21 13:22
#14

Lite sent ute med informationen att det är är ostfestival på Nordiska Museet i helgen. Låter intressant - men 150 kronor i entré? (l normala fall är det i och för sig en hundring i entré, vilket låter mycket i en tid då de statliga museerna konkurrerar med fri entré.)

[Carpinus]
2016-02-22 17:37
#15

Ost ger muskler, kolla själv!

[Carpinus]
2016-02-22 19:43
#16

Nog för att man gillar lagrad ost, men den här kanske är väl vällagrad? Dessutom misstänker jag att livsmedelsverket kan ha synpunkter på sättet den lagrats.

[Carpinus]
2016-02-23 10:23
#17

Vinprovningar är ju vanliga, och numera poppar det även upp ostprovningar, inte sällan i kombination med vin f.ö.

Vinkännarna har sina blommande beskrivningar av drycken, medan det är kanske inte lika lätt att förklara en ostsmak. I Danmark har man tagit fasta på det där och kör ett projekt där man får lära sig att sätta ord på smakupplevelsen kring ostbrickan.

Själv brukar jag mest använda "stark", "svag" och "fet" om osten, så jag är lite nyfiken på hur man kan beskriva en ostsmak så att andra vet vad man menar.

http://politiken.dk/mad/madnyt/ECE2743081/kan-du-sige-hvordan-osten-smager/

[Carpinus]
2016-04-07 16:49
#18

Att handla ost kan vara rätt enerverande. Fråga bara John Cheese - förlåt, Cleese…

Maria
2016-04-07 16:59
#19

#18 Haha, den var ny för mig😃

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

[Jimmy.L]
2016-04-07 17:13
#20

#18 😃Där var det torrlagt.

Annons:
[Jimmy.L]
2016-04-07 17:44
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#21

Jag brukar hitta goda ostar på olika marknader.

[Carpinus]
2016-04-07 17:50
#22

#21 Spännande! Påminner mig om att det var länge sedan jag var in till Saluhallen i Göteborg. Får sätta i mig den nyinköpta prästosten först bara…

[Jimmy.L]
2016-04-07 17:57
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#23

#22 Ja man hittar många mindre mejerier på marknader som säljer goda ostar som inte finns i dom större livsmedelsaffärerna.

[Carpinus]
2016-04-07 17:59
#24

#23 Det ser onekligen välsorterat ut… 🤤

Maria
2016-04-07 18:00
#25

Det finns inget ställe som är så mysigt att handla på som Saluhallen i Göteborg.🙂

Jag började gå dit när sonen var ett litet pyre och numera så är han kund på där och stammis på 7:an😉

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

[Carpinus]
2016-04-07 19:47
#26

#25 Bra när traditionerna bevaras!

Här är lite historia för er som inte haft lyckan att gästa 7:an.

[Jimmy.L]
2016-04-07 20:07
#27

Lite långt att ta sig till Göteborg. Sörmlands mejeriet har en god ädelost.

http://jurssmejeri.se/

Annons:
[Carpinus]
2016-04-14 22:23
#28

"Klart man blir helt vansinnig om de inte serverar ost och kex på planet - eller hur?

Det blev i alla fall amerikanen som tvingade ett plan att nödlanda på Irland sedan han inte fått sitt önskade tilltugg."---

Expressen

Ja, vem skulle kunna tänka sig att flyga med ett bolag som inte dukar fram ost?

[Carpinus]
2016-04-14 22:38
#29

Parallelltråden med rubriken "Får man inte äta ost längre?" är stängd och ostdisk/ussion/en flyttas hit. (Men titta gärna in på den andra tråden för att läsa!)

Inkanyezi
2016-04-15 10:43
#30

Jag ångrar så klart att jag inte passade på att köpa två när jag hade chansen. Jag fick tag på en Whiskycheddar från Kvibille, hel och invaxad, till halva priset för att den hade ett bästföre-datum som låg nära i tiden. Det fanns en till, och jag ångrar att jag inte köpte båda. Den är underbart god, och kommer strax att ha gått åt.

[Carpinus]
2016-04-15 16:21
#31

Min håll-i-formmetod vinner terräng: "Det låter nog för bra för att vara sant, men enligt forskaren Tim Spector är rödvin, choklad och ost ett måste om du vill hålla dig frisk och i form, skriver Daily Mail."---

Aftonbladet

En whiskycheddar till kaffet utöver det är bra för träningsviljan.

Inkanyezi
2016-04-15 16:32
#32

Jag tänkte väl att det var något bra med osten, och så innehåller den ju också D-vitamin, som ser ut att ge ett visst skydd mot cancer. http://vetenskap.ifokus.se/discussions/5710f786ce12c427880021e9-d-vitamin-minskar-cancerrisk

[Jimmy.L]
2016-05-03 18:09
#33

​Plastat och packat, plastat och packat, igen och igen. Kerstin och Claes Jürss har flyttat sitt mejeri till Hälleforsnäs. Det innebar att fyra ton ost förpackades och flyttades till sina nya kylrum.

http://sormlandsbygden.se/2016/04/flyttat-tonvis-med-ost/

[Nomen Nescio]
2016-07-27 09:09
#34

Vad man tror är resterna av en fyrahundra år gammal ost (snacka om "vällagrad"!) har gjort att de marinarkeologiska undersökningarna av vraket efter Kronan kommer att förlängas, skriver Barometern.

Annons:
[Jimmy.L]
2016-07-29 19:54
#35

Någon var så sugen på ost att dom stal tre paletter ost.

[Nomen Nescio]
2016-07-29 20:12
#36

#35 Hade förövarna huvor på sig så tror jag att jag vet vilka det kan vara…☝️

[Jimmy.L]
2016-07-29 20:22
#37

#36 😃 Vilka tjuvar.

[Nomen Nescio]
2016-07-30 06:20
#38

#37 "För god att avstå" - låter som ett halvt erkännande…😉

Carmarino
2016-07-30 09:50
#39

#35 Det kan inte ha varit många ostar de fick med sig - om det inte skulle ha stått tre pallar ost. 🙂 Eller också är det en svengelsk form av pallets.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[Jimmy.L]
2016-07-30 09:52
#40

#39 Ingen aning hur dom menar, kan det vara brickor osten stod på?

Carmarino
2016-07-30 09:57
#41

#40 Tror att det var tre pallar ost som stals, men att den som skrev notisen var lite för van vid engelska, så att det istället blev någon sorts mellanting mellan det svenska pallar och det engelska pallets.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Annons:
[Jimmy.L]
2016-10-23 08:31
#42

Lång lagringstid betyder inte alltid mer smak, visar Testfaktas test av prästost. Tre av åtta ostar innehåller också den ifrågasatta tillsatsen natamycin.

http://www.dn.se/ekonomi/har-ar-basta-prastosten/

[Nomen Nescio]
2016-10-23 08:48
#43

#42 Dåliga nyheter för en prästostälskare!😢Fast jag kommer nog att tugga vidare…

[Nomen Nescio]
2016-11-09 14:31
#44

Fet ost, inte så onyttig som vi tror? Åtminstone inte enligt den här undersökningen.

DesK
2016-11-09 14:54
#45

#44 Det finns numera ett gäng liknande undersökningar, som visar att fet ost inte är farligt. Jag köper aldrig mager ost, ej heller andra magra produkter, eftersom dessa ofta innehåller en massa knepiga tillsatser, som vi inte alls bör få i oss. En annan fördel med de normal- till helfeta ostarna är att man faktiskt inte kan äta lika mycket av dem, som kan kan av de magrare varianterna.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

[Nomen Nescio]
2016-11-09 16:23
#46

#45 Skönt att höra! Då kanske jag är rätt normal, trots allt?

[Nomen Nescio]
2016-11-16 19:15
#47

Ytterligare en studie som framhåller ostens goda egenskaper:

"Om du sparar in på ostbrickan hemma behöver du inte längre hålla tillbaka - för att äta ost är nyckeln till ett långt liv, skriver Independent.

Det var i förra månaden som en studie om ost publicerades av Nature Medicine. Enligt studien ska ost som innehåller ämnet spermidine bland annat vara nyckeln till ett långt liv, detta efter att det har visat sig att den genomsnittliga livslängden har ökat hos testmöss och råttor.

Ämnet spermidine ska dessutom vara bra för hjärtat och minska förtjockning av hjärtmuskeln samt undvika onormal pumprytm, skriver Independent.

Med det sagt är alltså i själva verket ost nyckeln till ett långt liv och bra för ditt hjärta."---

GP

[[eskils_]]
2016-11-16 21:11
#48

Ost är gott, kul att det är så nyttigt också. 🙂 Tror jag tar en bit till.

Annons:
Upp till toppen
Annons: