Viktigt

Om krisen kommer

2015-06-29 19:50 #0 av: [Carpinus]

Den stora branden i Västmanland 2014 lämnade inte bara bränd skogsmark efter sig - den blev även en handfast påminnelse om behovet av individuell krisberedskap. Förutom att många boende måste evakueras så fick andra befinna sig i utrymningsberedskap, vissa utan el och telefon, och med invanda körvägar avspärrade så att förbindelser med omvärlden kastades om.

Liknande erfarenheter har även gjorts i samband med de stora stormarna under det senaste decenniet, och om man skall tro larmrapporterna så kan klimatförändringar innebära att det blir större stormskador och fler bränder i framtiden.

Nationellt centrum för krishanteringsstudier vid Försvarshögskolan fick i uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att samla erfarenheter efter den stora skogsbranden. Studien gav vid handen att de flesta bara klarar självförsörjning med mat och vatten högst ett dygn. Minimikravet bör vara att man har en hemberedskap för att klara sig åtminstone tre dygn, oavsett om man på landsbygd eller i tätort.

MSB:s enhetschef Stefan Anering påpekade vikten av det egna ansvarstagandet, bland annat på grund av att räddningsledningen inte kan förväntas nå alla, eller ens veta var de befinner sig.

"-Jag skulle tro att vi här i Sverige känner oss väldigt trygga och vi har en stor tilltro till att myndigheterna tar hand om det här. Och kanske en lite för stark tilltro ibland och inte heller har kunskap om att vi den första tiden behöver ta ett eget ansvar. För att myndigheternas resurser behöver kanske gå till dem som till exempel inte kan ta ett eget ansvar av olika anledningar", sade Stefan Anering till Sveriges Radio efter att ha tagit del av utredningen.

Egen bearb.

Det här är vad som kan vara viktigt att packa ner i hushållets nödlåda för att klara de där tre dygnens isolering: ficklampa, radio för batteridrift eller med vev, batterier, vattendunkar för påfyllning, okolsyrat vatten på flaska (bytes när bästföredatum går ut), campingkök, konserver, torrmat, tändstickor och tändare, värmeljus, stearinljus, sovsäck, karta, visselpipa samt kontanter (ej för stort belopp!) om inte bankomat och kreditkort kan användas.

Mobiltelefon (utan att man förlitar sig på att man kommer att ha täckning) och solcellsladdare.

Bor man varaktigt på landsbygden kan elaggregat, vedspis samt braskamin vara något att tänka på att införskaffa.


Anmäl
2015-06-29 20:01 #1 av: VildaVittra

Jag har faktiskt det mesta av det där.

Jag har ficklampor, batterier, vedspis, kamin, vattendunkar, handpump till brunnen, konserver, torrmat, äggproduktion, tändare i plural, några stearinljus (kniper det kan man göra ljus av ett paket smör och toapapper) och kontanter.

Det jag saknar är karta (vad dom nu vill att man ska ha den till) och sovsäck, men jag har navigeringskunskaper och varma filtar samt hundar att värma mig på, så jag kan klara mig i flera veckor, om inte månader. Sedan har jag ingen radio och ingen solcellsladdare. Radio kanske man skulle skaffa? 

Skulle jag behöva överge huset vet jag hur man bygger ett campingkök av konservburkar som drivs på pinnar, för brännvätskan i vanliga kök kommer ju ta slut i butikerna på nolltid. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2015-06-29 20:06 #2 av: DesK

Tre dygn är nog väl knappt. Vi bodde i södra Hallands inland när stormen Gudrun drabbade oss 2005.  I sex dygn var vi utan elektricitet och telefon, ej heller mobiltelefon. Det finns flera saker att fundera över, utöver de som du nämner.  Vi klarade oss riktigt bra, eftersom vi hade vedspis och utedass och vi kunde vinna upp vatten ur brunnen.  Vidare hade vi en sval matkällare, där alla kylvaror kunde förvaras.  Vägen var avstängd en stor del av den här tiden p g a nedfallna träd, så vi kunde inte hämta vatten vid någon samlingsplats. Det vi upplevde som mest jobbigt var just problemen med att inte kunna spola på toa, eftersom vi hade små barn då, som vi inte riktigt ville sätta på ett kallt utedass.  Så vattentillgång och möjlighet att laga /värma mat är två mycket viktiga saker att försöka tänka till om, innan det händer. Ytterligare en sak är att hålla bostaden varm, det går med hjälp av kamin /öppen spis, men det finns ju sällan i lägenheter mm.

Désirée

Anmäl
2015-06-29 20:09 #3 av: [Carpinus]

#1 Låter som om du är väl förberedd! Själv har jag en tom inköpslista...

Kartan är nog tänkt om man måste ge sig ut i terrängen utan fungerande mobil vid en annalkande skogsbrand. En kompass borde väl i så fall också vara bra att ha.

Såg en vevladdad ficklampa (inga batterier således) inklusive radio och överfallslarm för några hundringar på hemsidan för en överlevnadsbutik. Kan också vara en variant.


Anmäl
2015-06-29 20:10 #4 av: VildaVittra

#2 Alla i bostäder utan alternativ värmekälla skulle införskaffa sig en fotogenkamin och en tiolitersdunk med fotogen. Då klarar man sig några dagar om det är kallt. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2015-06-29 20:12 #5 av: DesK

#4 Det har du helt rätt i, men det löser inte problemen med att gå på toa.

Désirée

Anmäl
2015-06-29 20:13 #6 av: [Carpinus]

#2 Intressant med någon som har egna erfarenheter - där fanns det en del att ta tillvara på! Själv bor jag i stan och tycker att det är kris om internetuppkopplingen är borta en halvtimme...


Anmäl
2015-06-29 20:22 #7 av: VildaVittra

#5 Fast har man tillgång till vatten kan man ju "handspola" genom att hälla en hink i toaletten. Man kan ta tillvara på hygienvattnet samt kissa i den hinken och använda det när någon bajsat. 

#3 Jag bor på landet och vet att naturen kan ge en överraskningar, som morgonen jag vaknade och fick kliva ut ur huset genom fönstret, då ytterdörren var igensnöad (satt fast i 4 dagar innan plogbilen hann hem till mig). Jag har i regel även alltid en månad extra av hundmat hemma, ifall jag blir sjuk. Hundarna kan ju knappast leva på hel havre som jag själv i värsta fall får göra (har säckar med havre till hönsen). 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2015-06-29 20:31 #8 av: [Carpinus]

#7 Livet på landet har som sagt sina överraskningar, på gott och ont...Skrattar

Jag hade nog förträngt det, men jag upplevde ju den stora snöstormen i Göteborg, då man körde förbi skidåkare på leden, och när varannan av de tätt uppdykande snöhögarna visade sig innehålla en bil som fått stopp. På jobbet uteblev 80% av personalen, så de som jobbat natt fick fortsätta - de kom ju ändå inte hem...


Anmäl
2015-06-29 20:32 #9 av: DesK

#6 Tack, jo det var lärorika dagar.  Internet var inget som vi brydde oss så värst mycket om, men hur meddelar man sig med vänner och släkt när ingenting fungerar? Det går inte, utan alla får hoppas på det bästa.  Vill påminna om att just Gudrun härjade en mycket mild vinter, så förvaring av mat hade kunnat lösas på flera olika sätt. Vi hade också en full frysbox, så jag gick ned i källaren och öppnade locket och tog det som låg överst, oavsett vad det var, så blev det dagens middag. Alltså är det alltid bra att ha ett skapligt förråd i frysen också. När vi sedan fick tillbaka strömmen, så blev det ju att äta upp det mesta ur frysen och fylla på med nytt.

Désirée

Anmäl
2015-06-29 20:36 #10 av: DesK

#7 Det går åt skapligt stora mängder vatten för att handspola med hink eller annat ämbar och det kanske inte alla orkar vinna upp ur en brunn, eller hämta och bära hem.

Désirée

Anmäl
2015-06-29 20:47 #11 av: VildaVittra

#10 Inte om man spolar efter flera korvar. Man får helt enkelt stå ut med att det ligger en och annan plutt redan i toaletten. 
Och man kissar faktiskt skapliga mängder på en dag. Det behövs 4 liter för en bajsspolning (kollade upp siffran) och en person kissar 1,5-2 liter per dygn, så ekvationen går ihop. En ensam människa kan alltså spola varannan dag och har då bajsat två gånger (normalt). 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2015-06-29 20:58 #12 av: DesK

#11 Tror att det gäller i idealfallet, för vi fick stopp i vår toa på ett dygn. Självfallet kan det bero på dåligt fall  o s v. Men i idealfallet, så håller jag så klar med dig.

Désirée

Anmäl
2015-06-29 20:59 #13 av: [Carpinus]

#9 Bra när det håller sig så länge i frysen att man klarar matfrågan i sex dagar!

Ja, att inte kunna  meddela sig med omvärlden måste vara  knepigt, när man vet att de oroar sig. Om inte mobilen fungerar kanske man skulle ha en drönare att skicka iväg post med till till närmaste granne - en vår tids brevduva...


Anmäl
2015-07-07 20:26 #14 av: [Carpinus]

13 Apropå drönare som "brevduvor" så är Schweiz tydligen en bit på väg...


Anmäl
2015-07-07 21:12 #15 av: DesK

Obs, i välisolerad frysbox, som står svalt, så håller kylan betydligt längre. Mobilen slogs ut dag två och det fasta nätet direkt i samband med stormen. 

Désirée

Anmäl
2015-11-22 19:55 #16 av: [Carpinus]

Frågan har aktualiserats i den här tråden.


Anmäl
2015-11-22 20:13 #17 av: Jimmy.L

Jag har gaskök för friluftsliv så jag klarar mig. 

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2015-11-22 21:11 #18 av: Maria

Hos oss skulle problemet bli vattenfrågan. Gasolspis har vi, fyllt skafferi och frysen är full och håller sig kall om man inte öppnar för mycket. Numera har vi kamin så värmen skulle vi klara.

Så vatten och visselpipa är vad jag skulle behöva enligt listanSkämtar

/Maria

 

Anmäl
2015-11-22 21:14 #19 av: [Carpinus]

#17 Vid närmare tanke så har jag ett Trangiakök och en skvätt rödsprit plus lite soppa, så då skall man väl klara sig något dygn?


Anmäl
2015-11-30 09:21 #20 av: [Carpinus]

#14 Så här när stormen Gorm har rivit ner träd över vägarna kom nedanstående nyhet lägligt som exempel på hur drönarna kan vara till hjälp i situationer som vi diskuterat tidigare i tråden.

"Nu har amerikanska näthandelsjätten Amazon bjudit på en första glimt av hur företagets länge aviserade drönarleveranser kan te sig.

På en video visas hur en prototyp levererar ett paket till en familj, 30 minuter efter att beställningen gjorts."---

TT


Anmäl
2016-02-23 09:50 #21 av: [Carpinus]

"Trots att det tycks finnas någon slags krismedvetande hos de flesta har det inte slagit genom i folks beteende.

En (annan) undersökning från 2015, också den gjord av MSB, visar att nästan hälften av de tillfrågade inte gjort några förberedelser för att kunna klara av ett långvarigt elavbrott. Lika många har överhuvudtaget aldrig tänkt på hur de skulle påverkas om elen försvinner under lång tid. Nära en tredjedel tror att risken är mycket liten att det kommer att hända dem. Många räknar med att få hjälp av närstående om krisen skulle vara här."---

Läs mer: http://www.svt.se/nyheter/inrikes/om-krisen-kommer-vad-gor-du

https://www.msb.se/sv/Om-MSB/Nyheter-och-press/Nyheter/Nyheter-fran-MSB/Fortsatt-stor-oro-for-omvarldsutvecklingen/

https://www.msb.se/sv/Om-MSB/Nyheter-och-press/Nyheter/Nyheter-fran-MSB/Trots-lag-riskmedvetenhet-kanner-manniskor-ansvar-infor-samhallskriser/


Anmäl
2016-02-25 10:13 #22 av: [Carpinus]

Det är inte bara landsorten som hotas vid större strömavbrott. SVT sänder ikväll en dokumentär om vad som hände vid det stora strömavbrottet i New York 1977. Det är visserligen länge sedan nu, men det finns inga garantier för att något liknande inte skulle kunna ske igen.

"Den 13 juli 1977 slocknade New York. Åskväder slog ut elnätet för sju miljoner människor i en redan härjad stad, plågad av arbetslöshet, konkurser och sviktande framtidstro."---

"När strömmen var helt fungerande igen, efter mer än en dags avbrott, hade mer än 1600 företag plundrats, över 3700 personer hade arresterats och mer än 1000 bränder hade bekämpats."
Sändningstider:

SVT2 torsdag 25 februari 2016 kl. 20.00, SVT2 lördag 27 februari 2016 kl. 15.05,  SVT2 söndag 28 februari 2016 kl. 23.40.

Kan ses på SVT Play 30 dagar>.


Anmäl
2016-03-28 08:10 #23 av: [Carpinus]

Nu är det inte bara naturkatastrofer och olyckor som utgör ett hot för vår säkerhet. Det talas allt mer öppet från myndigheterna om en skrämmande utveckling där internationella konflikter och krig i vårt närområde inte kan uteslutas, en situation som väl de flesta av oss trodde var en omöjlighet för några år sedan. Ett färskt citat:

"Sedan i december har flera myndigheter i Sverige börjat planera för ett civilt försvar.

Jordbruksverket och Livsmedelsverket tittar på hur Sverige skulle klara sin livmedelsförsörjning exempelvis vid ett krigstillstånd med avskurna transportvägar till Sverige.

Therese Frisell som är beredskapsansvarig på Livsmedelsverket konstaterar att maten skulle ta slut fort i affärerna.

– Man ska inte tro att det står någon myndighet med en kasse med mat utanför dörren om det händer någonting, utan friska individer får ta ansvar för sig själva några dagar, säger Therese Frisell som är beredskapsansvarig på Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket är en av de myndigheter som sedan några månader tillbaka fått uppdrag att börjat planera inför ett civilt försvar. Det innebär bland annat att planera för krigstillstånd som skulle kunna innebära avskurna transportvägar till Sverige.

I regeringens försvarspolitiska inriktning fram till 2020 nämns redan i den andra meningen att den ryska ledningen har visat att den är beredd att använda sin militära förmåga för att uppnå sina mål. Därför behövs nu ett totalförsvar och planeringen för ett civilt försvar ska återupptas."---

SR


Anmäl
2016-03-28 20:30 #24 av: [helga21]

Skönt att höra att de ska återuppta civilförsvaret. Varför lades det ned - egentligen? Vad det gäller mat och värme så klarar vi oss, värre med el till datorn om den nu inte blir attackerad.

Anmäl
2016-03-29 09:27 #25 av: [Carpinus]

#24 Den förklaring som jag hittat till att civilförsvaret förändrades var den ändrade hotbild som förelåg under ett antal år. Det skedde ju också en förändring och modernisering av olika grenar, så att mycket av det som låg under civilförsvaret nu återfinns som krisberedskap på olika håll. Gissningsvis borde det gå att behålla det så, men kanske göra en paraplyorganisation där civilförsvaret återkommer. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) verkar väl fungera rätt bra?


Anmäl
2016-03-29 09:47 #26 av: Jimmy.L

MSB fick mindre pengar efter budgeten i höstas.

http://www.allehanda.se/angermanland/kramfors/msb-fel-prognos-i-budgeten

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2016-08-11 14:40 #27 av: [Nomen Nescio]

"Tisdag morgon slocknade datorer, tv-skärmar, belysning och delvis även mobilnätet i stora delar av Dalarna. Uppåt 100.000 människor blev strömlösa. Men myndigheterna anser att det här ska vi som privatpersoner ha beredskap för. Och betydligt mer än så, till och med.
Karin Jonasson är tjänsteman i beredskap på Länsstyrelsen i Dalarna den här veckan."---

– Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, anser att man som privatperson ska klara sig under 72 timmar – man ska ha den beredskapen. Och man ska kunna klara sig dessa timmar utan hjälp.

Tror du att människor i allmänhet har en sådan beredskap?

– Jag vet inte men jag gissar att många inte har det. Och att det är lite av en generationsfråga. Jag gissar att om man är lite äldre så har man en bättre beredskap."---

"Karin Jonasson tipsar om sajten 72timmar.se från Civilförsvarsförbundet där man kan läsa det mesta om vad man behöver vid en samhällskris."

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/du-ska-klara-72-timmars-samhallskris


Anmäl
2016-08-15 07:07 #28 av: [Nomen Nescio]

"Hur många dagar kan ett samhälle som det svenska fungera utan livsmedelsimporten, bränsle och internet?
Enligt generalmajoren Karlis Neretnieks, tidigare rektor för Försvarshögskolan, skulle tillgången av mjölk och bröd försvinna redan samma dag om lastbilstransporterna upphörde (Axess 3/16). Den andra dagen skulle färskvarorna i butikerna ta slut. Dag tre skulle skolmaten ta slut och bönderna skulle inte få sin mjölk hämtad. Dag fem skulle dricksvattnet vara otjänligt."---

"Ett urbaniserat, internetanvändande tjänstesamhälle är kreativt och lyckligt effektivt. Det är också väldigt sårbart för det fall logistiken, strömmen, bränslet eller omvärlden sviker oss. Om det är något som kännetecknar 2000-talets svenska samhällsanda så är det att ta tryggheten för given. Där har 1900-talets beredskapsanda något att lära oss."

Ledare i GP


Anmäl
2016-08-21 22:40 #29 av: [Nomen Nescio]

"I framtiden bör alla tyskar ha två liter vatten per person och mat för tio dagar hemma. Detta som reserv, i fall landet skulle drabbas av en svår katastrof eller hamna i krig. Det är en del av innehållet i ett nytt förslag till strategidokument, som den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine tagit del av."---

Omni


Anmäl
2016-10-12 10:18 #30 av: [Nomen Nescio]

"Men varför är det just 72 timmar som vi ska förbereda oss för - och vad händer sedan? Man kan få intrycket av att det finns ett samhällskontrakt som anger att det är vi själva har ansvar för de tre första dygnen under en kris, sedan kommer någon oss till undsättning. Så är dock inte fallet.

Författaren Lars Wilderäng skriver på sin blogg Cornucopia att 72 timmar var tiden som civilbefolkningen bedömdes behöva stanna i atomsäkra skyddsrum vid ett nukleärt anfall på 1950-talet. Men som civil uthållighet i ett kallt land som Sverige är tre dygn för kort tid. Wilderäng pekar också på att det i den försvarspolitiska inriktningspropositionen för 2016 –2020 uttryckligen står att det civila samhället klara sig i minst 5-10 dygn vid en väpnad konflikt. 72 timmarsberedskapen är alltså bara tillräcklig vid mindre påfrestningar på samhället (1/12-15).

Därutöver infinner sig frågan om vilka det är som skulle komma oss till undsättning efter 72 timmar. Civilförsvaret är nedlagt som myndighet och organisation. I dag är civilt försvar namnet på den verksamhet som ordinarie myndigheter, kommuner, landsting, samt företag och frivilligorganisationer kan bistå civilbefolkningen med under en kris. Det innebär att resurserna vi ser till vardags också är vad som står till buds vid kris."---

Mathias Bred på GP:s ledarsida


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.