Hälsa

Stanna en stund

2015-07-07 09:42 #0 av: [Carpinus]

"Med åren blir vi allt mer känsliga för stress. Botemedlet är att njuta och stimulera hjärnan och kroppen – och göra sådant vi själva verkligen vill. Man vill gärna tro att tillvaron efter arbetslivet är stressfri och behaglig. Det är ju under pensionen vi ska koppla av, utan ringande väckarklockor, tvingande arbetsuppgifter och tuffa tidsramar. Men tyvärr är det inte så enkelt som att den negativa stressen upphör i och med att vi slutar jobba. Tvärt om kan den nya livssituationen, utan givna ramar, uppfattas som mycket stressande." Ur Veteranen 2012-11-12 (1)

Med detta i tankarna känns det bra att, med författaren Susanna Johanssons benägna tillstånd, få bjuda på kapitlet "Slappna av" ur hennes bok "Du är värd allt gott" . (2) Här kan vi ta del av några enkla metoder för att uppnå skön avspänning.

"Ett bra sätt är att lägga sig ner i en bekväm ställning och ta ett djupt andetag, håll andan medan du räknar sakta till tio för dig själv och andas ut. Tänk nu på hur du ligger, känn efter hur din kropp vilar mot underlaget och gå sedan i tankarna till havet. Föreställ dig att du flyter på ett underlag, du känner värmen från solens strålar mot din kropp, du hör havets vågor som skvalpar, du hör fåglarna och du känner ro inom dig. När du sedan öppnar dina ögon ser du en manet i vattnet, följ den med blicken en stund. Ser du hur den förflyttar sig lugnt och harmoniskt, den följer med vågorna och du ser dess lugna rörelser. Du känner dig lugn och avslappnad och du kan stanna där så länge du vill.

 Börja alltid på samma sätt för att underlätta avslappningsprocessen, ta ett djupt andetag och räkna till tio medan du håller andan och andas sedan ut i långsam takt. Du kan även koncentrera dig på dina andetag en stund, känn hur magen höjer sig vid varje inandning och sänker sig vid utandning, det sker i en lugn och harmonisk takt.

 Ett annat exempel är att du går en promenad i skogen, framför dig ser du en skogsstig som tar dig allt djupare in, du hör fåglarnas sång, i träden ser du  gröna löv glittra i morgonsolen. Nu kommer du till en liten träbro, under den flyter en liten bäck, du stannar en stund och lyssnar på det porlande ljudet och ser vattnet flyta förbi. Du känner frid inom dig och njuter av lugnet och allt det vackra omkring dig. Efter en stund kommer du till en äng, du känner solens varma strålar mot dig, du känner glädje inom dig när du ser alla dessa vackra blommor som växer fritt. Om du vill kan du lägga dig ner och bara andas in det ljuva doften från naturen, en liten nyckelpiga vilar mot ett grässtrå och rör sig sedan sakta framåt innan den flyger iväg. Du känner dig lugn och harmonisk och du kan stanna där så länge du vill.

Ibland kan det vara svårt för oss att slappna av och då kan vi använda oss av vår kropp i stället. Du gör på samma sätt som innan, börjar med att hålla andan och andas ut sedan går du ner till dina fötter i tankarna. Känn efter hur hälen vilar mjukt mot underlaget, kanske lutar fötterna åt någon sida, du ser dina tår, fotsulan, ovansidan, du känner hur fötterna vilar tungt och avslappnat. Sedan går vi till vaden och ser att den vilar mjukt, knäna, låren, höften och där känner vi hur mjuka och avslappnade vi är i kroppen, benen känns tunga och vilar mot det mjuka underlaget. Vi slappnar av i ryggen och våra axlar känns mjuka, vi känner hur magen höjer och sänker sig för varje andetag och vi känner lugn inom oss. Huvudet känns tungt där den vilar och armarna känns avslappnade. Du känner dig fullständigt avslappnad i hela kroppen och du kan stanna där du är hur länge du vill.

Efter varje övning är det bra om vi sträcker på oss. Föreställ er en katt som har vaknat och hur deras kropp tänjer sig mjukt när dem sträcker ut sin kropp. Lyft gärna upp armarna över huvudet när du är i liggande ställning och sträck på armar och ben samtidigt med mjuka rörelser och du får gärna gäspa om du känner behov av det. Det är ett väldigt bra sätt att väcka kroppen och det smörjer även våra leder så att de får bättre rörlighet. "

(1)  Veteranen 2012-11-12: "Träna hjärnan, tänk dig fri från stress"
 http://www.veteranen.se/ma-bra/trana-hjarnan-njut-dig-fri-fran-stress/

(2) Ur "Du är värd allt gott" av Susanna Johansson. (Med författarens medgivande.)

Egen (bearbetad) vinjettbild tagen vid Lackarebäcks källa.


Anmäl
2015-07-07 11:00 #1 av: [Carpinus]

Under en period när jag hade det stressigt på mitt dåvarande jobb körde jag en hel del med avspännings- och visualiseringsövningar och mådde bra av det. Har fortfarande kvar en del band från den tiden, men nu är det väldigt länge sedan jag spelade dem senast.

Spelade bland annat in en mycket bra serie som sändes på Sveriges Radio med olika tekniker. Vem som var programledare i det programmet minns jag inte längre, däremot kommer jag ihåg signaturen,  "Recuerdos de la Alhambra" av Francisco Tárrega, och fortfarande när jag hör den försätts jag i ett behagligt sinnestillstånd.


Anmäl
2015-07-07 11:13 #2 av: [sanna70]

Avslappning är näring för själen och vi får tillfälle att ladda upp med nya energier och i takt med det så ökar vårt välbefinnande.  

Själv brukar jag använda mig av avslappningsövningar, promenader i naturen och lite yoga emellanåt. 

Tack Carpinus för att du tar upp delar från min bok Blomma

Anmäl
2015-07-07 11:37 #3 av: [Carpinus]

#2 Det är jag som skall tacka för förtroendet! Jag kan rekommendera läsning av hela boken och ser fram emot en fortsättning!


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.