Mat

Maten, hela födan men halva måltidsupplevelsen

2015-07-08 12:39 #0 av: [Carpinus]

"Maden e halva födan, resten e sill å päror", säger ett gammalt skånskt ordspråk. Men ätandet är inte bara ett intag av näring, måltiden kan ha så många mer aspekter. Äldre människor som blir lämnade ensamma mister inte bara aptiten, många har inte varit delaktiga i hushållet och kan inte laga mat på egen hand, medan andra har ett boende som inte ger möjlighet till rationell matlagning.

Läser i ett klipp från 2013 om Knut, 73, som bor på ett trygghetsboende. Tidigare var det ett servicehus med tillhörande restaurang, men den stängde vid omorganisationen.  Knut är handikappad till följd av ett åsknedslag och sitter i elrullstol i en lägenhet som inte är handikappanpassad.

"Det är synd att inte köket är handikappanpassat. Då hade jag kunnat klara mer själv. Nu når jag inte längst in på bänken och upp i skåpen", säger Knut.

– Det som fanns här i huset var viktigt för mig. Jag åt frukost och ibland lunch i matsalen. Vi var ett gott gäng som träffades och pratade om allt möjligt, om Uddevalla och vad som händer och sker. Det saknar jag väldigt.

– Nu är det hemskt. Jag äter min frukost och lunch här i lägenheten. Jag köper färdigrätter och värmer i mikron. Men jag har tappat matlusten. Det gör man av ensamhet. Det är ensamheten som är värst. Vissa blir sjuka av ensamhet, säger Knut.

Han skäms inte för att berätta att han gråter varje dag, av saknad och sorg och ensamhet, trots god kontakt med barn och syskon", skriver Bohuslänningen, som gjorde reportaget för två år sedan.

Förhoppningsvis har situationen förbättrats för Knut, men han är inte ensam om problemet. Jag vill citera några tänkvärda rader från Désirée, värd för Matlust i Fokus: "Jag har alltid sysslat med mat och en sak som jag kan tala mig varm för är matlag. Dvs att få till en kedja av matlagare och ätare. Man kan tänka sig att starta upp matlag i bostadsområde eller bland kompisar. Många är ju, tyvärr, ensamma och då blir det trist med maten. Att då få komma i lag med några andra i liknande situation borde vara bra." Jag tycker det är ett strålande ämne att ägna utrymme på Pensionärer i Fokus!

Så du som har erfarenhet av matlag eller bara vill bjuda på någon enkel maträtt som även novisen vid spisen klarar av är välkommen att dela med dig av tipsen i kommentarform.

Ingressbild: DesK.


Anmäl
2015-07-08 19:41 #1 av: DesK

Idén till detta med matlag fick jag från en Allt om Mattidning för många år sedan. Där berättades det om den glade, men ensamme pensionären, som älskade att laga mat. Han startade upp en liten hobbysyssla där han lagade mat åt flera andra pensionärer, som också var ensamma. Han berättade så entusiastiskt om detta, så att jag har burit med mig den tanken i många år nu.

Jag har blivit mycket inspirerad av Jamie Olivers böcker, trettiominutersmat och femtonminutersmat. Visst ska matlagningen få ta tid, men vi har ju inte alltid tid eller lust att laga mat någon längre stund.  En favorit, inspirerad av dessa böcker, är en enkel blandad sallad med en rätt kraftfull dressing med asiatiska influenser och på salladen lägger man en bit lagom stekt och sedan strimlat kött eller kycklingfilé.

Désirée

Anmäl
2015-07-08 20:21 #2 av: [Carpinus]

#1 Låter absolut intressant (och gott)!  Får se om vi kan koka ihop något här framöver...

I min bekantskapskrets har jag personer som alltid lagar mat åt sig själva efter att ha blivit ensamma, och det de poängterar är att man skall tänka på att duka fint och, om inte klä sig fin så åtminstone vara "hel och ren" vid bordet, även om man är ensam. Maten kan vara hur god som helst, men om man inte har en liten ritual kring måltiden så smakar den inget, anser de.


Anmäl
2015-07-08 20:37 #3 av: [Carpinus]

Hittade ett färskt klipp på SvT Play på hur man löst samvaron i två östgötska kommuner, med volontärer i den ena och med anställda pensionärer i den andra, och bl.a. har man gemensamma luncher.

SvT Play (kan ses t.o.m. 2 juni 2016).


Anmäl
2015-07-13 18:43 #4 av: [Carpinus]

"Färdigmaten fick tummen ner av de gamla. Då beslutade Munkedals kommun att låta dem laga sin mat själva. Ett beslut som nu får både kommunen och de äldre att jubla.
– Här är det någon som har tänkt till. Så här borde alla göra, utbrister stjärnkrögaren Leif Mannerström."---

GT


Anmäl
2015-09-03 16:26 #5 av: DesK

Nu har jag hittat några matbilder i min dator

Första bilden är från när min danska väninna och jag gjorde smörrebröd

Désirée

Anmäl
2015-09-03 16:49 #6 av: [Carpinus]

Dejligt! Tummen upp

Tur man åt nyss...


Anmäl
2015-09-03 17:10 #7 av: DesK

Visst är det dejligt! Glad

Idag blir det en rödbetssoppa, för jag känner mig lite frusen. Faktum är att den tar längre tid att göra än några smörrebröd Glad

Désirée

Anmäl
2015-09-03 17:15 #8 av: [Carpinus]

Rödbetssoppa har jag bara smakat i den ryska formen, Borsjtj, som fanns på burk på sjuttiotalet. Hade faktiskt förträngt det!

Den här ser smarrig ut!


Anmäl
2015-09-03 17:23 #9 av: DesK

Den hemlagade ryska är också god, men min favorit är en vegetarisk med franskt ursprung . En annan av mina favoriter är råbiff, som går snabbt och lätt att göra och den är så god Lipar

Désirée

Anmäl
2015-09-03 17:29 #10 av: [Carpinus]

#9 Nymald färs är A och O, eller?


Anmäl
2015-09-03 17:34 #11 av: DesK

Ja det är mycket viktigt, jag hackar alltid mitt kött i matberedaren

Désirée

Anmäl
2015-09-03 18:05 #12 av: Maria

Jag minns min farbror som var ungkarl och älskade att laga god mat. Han var ungkarl i alla år och varje vecka så hade han en "matlagardag" då han lagade veckans mat och frös in i portioner. Han handlade först på Saluhallen och i Fiskekyrkan och korkade upp en flaska vin och satte igång.

När han åt hemma så dukade han upp vackert med silverbestick och linneservetter även när han åt ensam.

Första gången jag åt kalvbräss var hos honomSkämtar

/Maria

 

Anmäl
2015-09-03 18:07 #13 av: DesK

Maria, waow, det var inspirerande att läsa!

Désirée

Anmäl
2015-09-03 18:13 #14 av: Maria

Ja han var en förebild på många sätt. Han hade nog det vackraste hem jag någonsin sett. Han hade ett stort umgänge och kände lite udda folk som Karl Gerhard bland annatSkämtar och så älskade han att laga mat....

/Maria

 

Anmäl
2015-09-04 08:23 #15 av: Jimmy.L

#9 Råbiff är en favorit hos mig.

Anmäl
2015-09-12 08:47 #16 av: sanna70

På tal om mat. . Jag älskar mat men jag är dessvärre inget vidare bra kock. .  Häromdagen berömde jag en kollega som lägger upp fantastiska bilder på sin matlagning, hon funderade på att öppna eget och det tyckte jag lät som en bra ide med tanke på hennes passion för matlagning. .  Så, igår när jag kom till jobbet väntade en överraskning på mig. Min snälla kollega hade lagat två olika maträtter och lämnat till mig.  Jag kan ju säga att jag såg fram emot rasten extra mycket igår GladLycka. .  Glad

"Problem är inga stoppskyltar,det är vägvisare" 

Anmäl
2015-09-12 08:50 #17 av: [Carpinus]

#16 Härlig omtanke!  Tummen upp


Anmäl
2015-09-12 08:52 #18 av: Maria

#16 Så trevligt.

Idag blir det kålpudding och imorgon köttkorv med rotmos.

/Maria

 

Anmäl
2015-09-12 08:57 #19 av: [Carpinus]

#18 Ah, husmans - det är mitt liv det se... Glad

Själv gör jag det nog lätt för mig idag och köper med mig något från Thaikrogen. Det var ett tag sedan det blev köpemat senast, bortsett från en sallad den här veckan.


Anmäl
2015-09-12 09:07 #20 av: Maria

Ja, både jag och min man älskar husmanskost.

Eller "Husmanskonst"om Mannerström sägerSkämtar

/Maria

 

Anmäl
2015-09-12 09:09 #21 av: sanna70

# 16 Mmm kålpudding som är så gott Glad Det var länge sedan jag tillagade det, jag får ge mig i kast med det nästa lediga dag Glad

"Problem är inga stoppskyltar,det är vägvisare" 

Anmäl
2015-09-12 09:56 #22 av: [Carpinus]

Det pratas om "mammas köttbullar", men jag minns med vemod min mors kålpudding. Hon var verkligen en "matmamma", och min bror som börjat intressera sig för matlagning under hennes sista levnadsår försökte att skriva ner hennes recept. Men hon hade allt i huvudet och i känslan, det var inga mått på något, utan det var ett "hôms" av det och ett "hôms" av det (hôms= värmländska för ett ungefärligt mått). Kålpudding borde ju inte kunna lagas till på så många olika sätt, men hennes var oöverträffad tycker vi, hennes ättlingar. Fast vi är kanske lite subjektiva...Skämtar


Anmäl
2015-10-06 22:27 #23 av: [Carpinus]

"Folkpartiet vill införa en lagad-matgaranti till de äldre som idag genom hemtjänsten bara får olika typer av snabbmat och halvfabrikat. Partiet föreslår i sitt budgetalternativ att en miljard kronor satsas årligen på mat till äldre. 

– Man slänger in en plastlåda med mat som ska värmas upp i micron och det blir oftast smaklöst, säger partiledaren Jan Björklund. 

-Istället tycker jag de äldre ska få möjlighet att välja lagad mat i hemmet där hemtjänsten hjälper till. Man kokar potatis, man steker och det blir dofter i köket och man ordnar lunchen till en festmåltid."---

SR

Låter idylliskt, men är det genomförbart med de pressade tider som hemvårdarna har till sitt förfogande i dagens läge, och förslår en miljon till att ändra detta faktum? Jag är nog lite skeptisk... Funderar


Anmäl
2015-10-07 07:25 #24 av: DesK

Det låter som en dröm, men host host, det står en miljard inte en miljon..... Cool

Désirée

Anmäl
2015-10-07 07:45 #25 av: [Carpinus]

#24 Tack för att du var observant! Tummen upp Självklart skall det vara en miljard, vilket jag visste, men jag var nog rätt trött när jag skrev. Så frågan kvarstår: förslår en miljard till en sådan omfattande reform?


Anmäl
2015-10-10 13:39 #26 av: Inkanyezi

Jag tror absolut att en miljard förslår och räcker till rätt lyxigt käk. När man har provat att laga mat från grunden på äldreboenden har det ju i regel blivit billigare och mindre svinn, förutom att det smakar bättre. De där matlådorna är ju inte direkt billiga.

Anmäl
2015-10-10 13:52 #27 av: [Carpinus]

#26 Maten kan förvisso lyxas till, men om hemvårdspersonalen skall vara med och brassa käk och stanna som sällskap över måltiden så kommer det att krävas ganska omfattande förändringar i nuvarande scheman, där det räknas minuter. Fördyringen blir som jag ser det riskerar bli ganska omfattande på personalkostnadssidan.


Anmäl
2015-10-10 14:43 #28 av: Inkanyezi

Jag tänkte på det där: "Maden e halva födan, resten e sill å päror" som den här tråden inleddes med. 

När jag bodde i Blekinge på femtiotalet hade vi nära kontakt med en hel del skåningar, och "mad" betydde för dem smörgås. "Ska du ha en mad?" är en fråga om man vill ha en smörgås. Så det är väl brödet som räknas som halva födan, medan resten är sill och potatis. Jag minns att det var frikostigt med smör. Margarin förekom inte alls i något av de två hushåll där jag har bott på landet.

Anmäl
2015-11-01 13:40 #29 av: [Carpinus]

"För pensionärer som inte längre kan laga sin mat själv, utan får sin mat via kommunens hemtjänst, finns risken att måltiderna känns enformiga och minskar aptiten. Det tror i alla fall SPF Seniorerna som nu genomfört en undersökning om hur många av Sveriges kommuner som erbjuder de gamla att själv välja mellan olika matleverantörer.

– Alltför många får maten i kyllådor som ska värmas i mikron, och de ser ofta väldigt tråkiga ut och det är svårt att se vilken mat det är i dem. Risken finns att man inte tycker maten är god och att man helt enkelt inte äter utan blir undernärd, säger Christina Rogestam, ordförande för SPF Seniorerna."---

SVT


Anmäl
2015-11-01 13:43 #30 av: [helga21]

# 29 De får dessutom hela veckans middagar på en gång Arg

Anmäl
2015-11-03 20:32 #31 av: [Carpinus]

"Det var under september och oktober som SPF Seniorerna frågade samtliga kommuner hur valfriheten ser ut gällande maten för äldre som har hemtjänst. Det visade sig att enbart 29 av de 233 kommunerna som svarade på enkäten låter pensionärerna välja mellan olika matleverantörer. Resten får helt enkelt äta det som serveras."---

News55


Anmäl
2015-12-11 13:00 #32 av: [Carpinus]

"För skribenten, översättaren och kokboksförfattaren Maria Holm är husmanskost bra och prisvärd mat. Men det är också trygghet och barndomsminnen från Storfors, där hon växte upp i en mycket matintresserad familj.

– Nästan alla mina barndomsminnen är kopplade till mat. Dofter som rabarber, persilja, lingon och äppelpaj tar mig tillbaka till mormors kök direkt, berättar hon.

Söndagsmiddagen var veckans höjdpunkt med manglad bordsduk, brutna servetter och putsade silverbestick. Släkten samlades, de satt länge vid bordet och pratade om allt möjligt medan förrätt, huvudrätt och efterrätt avnjöts.

Gammelmormor Cecilia var kokerska med egen servering i det lilla hemmet på ett rum och kök. Utan vare sig el eller rinnande vatten serverade hon rejäl mat till 22 gäster varje dag. Hon arbetade också som kokerska på Storfors herrgård. Mormor Sonja var kallskänka och servitris på Karlskoga stadshotell och mamma Kerstin utbildade sig vid hushållsskola.

– Jag fick tidigt lära mig att äta och laga mat efter säsong och att använda rester. Gammelmormor kunde ringa till mamma och säga ”nu är vitkålen billig, laga kålpudding”.---

http://www.vf.se/hela-livet/mormodrarnas-recept-fulla-av-poesi


Anmäl
2016-01-23 11:47 #33 av: [Carpinus]

"TJÖRN. Debatten kring maten på Sveriges äldreboenden har blåst in över landet med en bitter eftersmak – men det finns undantag från torra köttbitar och smaklös sås.
Tubberöds äldreboende på Tjörn går mot strömmen – här lagas all mat från grunden och äts gladeligen upp. Dessutom får de äldre vara med och bestämma vad som ska serveras.
– Det här är det bästa som har hänt mig sedan jag blev gammal, säger Iris Wimnell, 89.

På Tubberöds Äldreboende på Tjörn skiljer sig maten markant om man tittar på den pågående debatten om maten som serveras till gamla i Sverige. Det har varit allt annat än glada röster som höjts under den senaste tiden – men ljus finns i allt mörker.
På detta äldreboenden tillagas rätterna utifrån hur de boende vill ha det, mycket är närproducerat och ekologisk - vilket många av de äldre också uppskattar. Personalen ser det inte bara som ett ställe där pensionärer bor - det här är deras hem och det ska de känna också."---

http://www.expressen.se/gt/har-bestammer-de-aldre-vad-som-ska-atas/


Anmäl
2016-02-12 14:59 #34 av: [Carpinus]

"När Karin Rask, 90, fick reda på kommunens plan att ta bort matsalen vid äldreboendet blev hon djupt besviken.

Nu vill hon att politiker ska tänka om.

– Det är ledsamt när en är 90 år och trodde att en skulle få det lite bättre, säger hon.

"Ska ni förstöra för oss på Frödala våra sista dagar eller år som vi har kvar? Ska ni ta ifrån oss gemenskapen att få sitta och äta tillsammans?", skriver 90-åriga Karin Rask i en debattartikel på Vimmerby tidning.

Nu riktar hon skarp kritik mot kommunen efter beslutet att lägga ner matsalen vid äldreboendet Frödala.

För henne är gemenskapen som matsalen skapar en viktig del av hennes liv."---

Kvällsposten


Anmäl
2016-02-18 10:15 #35 av: [Carpinus]

"Restaurangen på mötesplatsen Dammfrigården fungerar som en samlingsplats för stadens äldre. Elsa Bengtsson och Leif Karlsson är båda flitiga besökare och brukar sitta vid det som kallas ”glada bordet”.

– Jag går hit och äter varje dag, jag tycker inte om att sitta ensam, säger Elsa Bengtsson.

När Lokaltidningen Malmö besöker restaurangen på Dammfrigården är stämningen hög och många av platserna är fyllda av hungriga gäster. Anledningen stavas kålpudding med potatis, brunsås och sylt – den i särklass mest populära rätten. Vid ett av borden närmast köket sitter Elsa Bengtsson och Leif Karlsson.

– Hit kommer pensionärer från hela staden. Vi som sitter här brukar kallas för ”glada bordet”. Vi tar hand om varandra och om någon är borta så hör vi av oss till den, berättar Elsa Bengtsson."---

Lokaltidningen Malmö


Anmäl
2016-06-02 10:12 #36 av: [Nomen Nescio]

"Det måste vara gott och trevligt för att aptiten riktigt ska infinna sig. Men fyra av tio äldre på landets särskilda boenden är inte nöjda med varken maten eller måltidssituationen."---

"Förutom de individuella kost- och nutritionsbehoven behöver de äldre också ha en måltidsmiljö som bidrar positivt till aptit och matglädje, skriver Socialstyrelsen och SKL och slår samtidigt fast att ”Personalen bör se till att måltidsrummet är trevligt och att den äldre blir bemött på ett värdigt och serviceinriktat sätt”.---

Senioren


Anmäl
2016-06-14 14:31 #37 av: [Nomen Nescio]

"Hobbykocken Heidi Jylkkä, 41, från Vänersborg gjorde en kyckling- och baconpaj till fredagsmiddag. Men inte till sig själv, utan till det äldre paret i huset på andra sidan vägen.

– De har drabbats av både stroke och reumatism, så jag kände att jag ville göra något för att underlätta för dem, säger Heidi."---

"– Jag ska säga det att det nästan är så man blir lite gråtfärdig när man tänker på det. Heidi är helt underbar. Hon är alltid glad och sätter verkligen guldkant på vår tillvaro, säger Leif.

Och när Heidi Jylkkä kom hem från arbetet häromdagen hade det gamla paret lämnat pajformen på farstubron, med en lapp i.

– "Tusen tack för den godaste paj vi ätit", hade de skrivit. Det är belöning nog för mig, säger hon."

GT


Anmäl
2016-07-07 09:43 #38 av: DesK

För mig är frukosten också en viktig måltid. Jag kan inte tänka mig att starta dagen utan frukost. Vad jag äter varierar en del, just idag såg den ut så här: 

Désirée

Anmäl
2016-07-07 11:03 #39 av: Inkanyezi

Det ser gott ut.

Anmäl
2016-07-07 11:10 #40 av: [Nomen Nescio]

#38 Läcker bildpresentation! Här ser frukosten lite annorlunda ut...


Anmäl
2016-09-18 15:59 #41 av: [Nomen Nescio]

"Tre rätters middag varje dag - som de boende får välja själva. Nu har prestigefyllda White Guide utsett vilket seniorboende som har den bästa maten i hela Sverige. Vinnare blev Tubberödshus äldreboende på Tjörn.
Var åttonde vecka samlas boende och personal på Tubberödshus äldreboende på Tjörn för att ha matråd i två timmar. Under denna tid bestämmer man tillsammans vad som ska serveras från köket under de kommande åtta veckorna. Det blir mestadels husmanskost, men fokus ligger på delaktighet. Har exempelvis Iris ett recept som hon vurmar för döper de rätten till Iris kåldolmar. Eller Bertils magiska julrecept som han får tillaga med köksmästaren och serveras som Bertils matjesill. Den äter de nu varje år till jul.

"Maten står i fokus på Tubberö tillsammans med de boende. De är i allra högsta grad delaktiga i köket, vi har matråd och lägger menyer ihop. Dessutom äter vi i personalen tillsammans med de boende varje dag, berättar köksmästaren.
På så vis får personalen feedback direkt varje dag. Då har man större chans att rätta till eventuella brister. Men framför allt handlar det om att de boende ska känna sig som hemma. En grundläggande förutsättning för det är just den sociala biten, menar Ingela Brännehed."---

"– Vi tar en timme till att äta förrätt, varmrätt och dessert. Då skapar man relationer och får jättemycket tillbaka. Jag ser hur glada de blir när jag sätter mig, intygar Ingela Brännehed passionerat."---

"Sedan boendet antog den nya organisationsformen arbetar de efter mottot att man ska "leva tills man dör". Verksamhetsledaren menar att personalen är de boendes verktyg för att uppnå denna livskvalité och maten är en av grundpelarna."---

GP


Anmäl
2016-09-20 16:30 #42 av: Schnauzertik

#41 Kan överväga att flytta till Tjörn när/om jag behöver ett äldreboende. Glad

Värd för Pensionärer

Anmäl
2016-09-20 16:49 #43 av: [Nomen Nescio]

#42 Nja, du kanske borde se det här först?


Anmäl
2016-09-20 17:02 #44 av: Schnauzertik

Haha  Skrattar

Åstol har jag besökt men det var länge sedan och jag skulle nog hellre välja Tjörn

Här kunde jag också tänka mig att bo men det är förstås inget äldreboende och dessutom så kan ju vattnet i ån stiga.

Värd för Pensionärer

Anmäl
2016-09-22 15:30 #45 av: [Nomen Nescio]

"Maten på landets äldreboenden kan ibland vara ett ämne för kritik bland anhöriga, utomstående och de boende.
Något som Jenny Jönsson, 42, ville försöka att förändra.
Hon är egentligen undersköterska på äldreboendet Hylliehemmet i Malmö men nu för tiden ansvarar hon även för maten – utöver sina ordinarie arbetsuppgifter.
– De brukar fråga hur det går ihop, haha. Men det går. Jag har kämpat med detta i ett par år. Har man ett intresse och tycker att det är kul så. Och de boende är glada, säger Jenny."---

"– Mat är som medicin. Och ser det fint ut så äter man mer, man äter med ögat också."---

"I stället arbetar Jenny mycket med variation och detaljer. Med grönsaker, frukt i varierande färger och olika serveringsformer och upplägg ser hon till att ”piffa till” upplevelsen. Jenny menar att man med små medel kan göra maten och middagen trevligare för de äldre."---

"Och varje måndag gör Jenny kanske det viktigaste.
Hon frågar de äldre: Vad vill ni äta den här veckan?
Det kan bli allt från hemlagade köttbullar med gräddsås, levergryta, och potatisbullar av överbliven potatismos – till helstekt fläskfilé med ädelostsås, mannagrynspudding, och stekt fläskfilé med ostgratinerad potatis. Och vad sägs om blåbär, hallon, banan och hemlagad chokladmousse till efterrätt?
– Och de äldre som vill får vara med och laga, eller bara titta på om de vill. De får vara med hur mycket de vill, säger Jenny."---

"Hur reagerar de äldre på det här upplägget gällande maten?
– De är jätteglada. Och jag blir mer glad för varje dag som går när de känner sig involverade i vad de får äta. Vi kan sitta och diskutera över kaffet om vad de ska äta."---

"I framtiden, när hon själv är gammal, hoppas Jenny få samma fina omtanke gällande maten.
– Det är så viktigt. För när jag blir gammal vill jag också ha det på det sättet, säger hon."

KvP


Anmäl
2016-09-22 21:32 #46 av: [Nomen Nescio]

#45 Det är inte överallt som det är samma feststämning...

"Fram till 1 juni 2015 ingick samtliga mål för de boende på Bergsgläntan i Ullatti. Personal färdigställde måltiderna på plats och de äldre fick själva välja om de ville äta tillsammans i matsalen eller i sina egna lägenheter.
Efter förändringen ska den enskilde själv köpa matlådor som levereras till boendet från Gällivare. Även frukost, mellanmål och kvällsmål ska inhandlas av den enskilde och måltiderna ska ätas i den egna lägenheten och ätas på rummen."---

SVT


Anmäl
2016-11-09 10:20 #47 av: [Nomen Nescio]

"Det är vanligt att man som äldre smalnar av och har svårt att upprätthålla kroppsvikten. Det kan så klart bero på flera saker, men faktorer som att maten inte smakar längre och att aptiten minskar påverkar ofta."---

"Ibland räcker det med små förändringar och andra val för att det ska ge effekt. Det kan handla om att berika maten och se över måltidsordningen. Det kan också finnas möjlighet att stötta upp med näringsdrycker. De brukar vara lätta att få i sig och ger både energi och näring."


Dietisten Sofia Antonsson på Expressen hälsoliv svarar en son som är orolig för att hans 87-åriga mor magrar snabbt.


Anmäl
2016-11-21 08:30 #48 av: [Nomen Nescio]

"Idag är hon (dietisten Frida Axberg) även folkhälsovetare, utbildar sjukvårdspersonal och föreläser om äldres behov, som är långt mer komplexa än att de behöver näring.
– Inom vården är vi överlag dålig på att använda mat som medicin. I stället för att ge laxerande borde vi arbeta med kosten.

Orsakerna bakom undernäring kan vara helt olika, och flera samtidigt, menar hon.

* Sorg – kan leda till depression som minskar aptiten.
*
Ensamhet – en vanlig orsak till viktminskning. Ohälsosamma personer med en social krets har visat sig vara friskare än hälsosamma som är ensamma.
*
Läkemedelsbiverkningar – vissa mediciner minskar aptiten, andra försvårar kroppens näringsupptag, och biverkningarna ökar vid undernäring.
*
Begynnande demenssjukdom – kan försämra luktsinne och tolkning av maten.
*
Tidpunkten då vi äter. Vid längre nattfasta än 11 timmar börjar muskellagret brytas ner och immunförsvaret försämras.
*
Sittställning – kanske är magsäcken ihoptryckt och hindrar hungerreflexerna?
*
Fel eller dålig mat – upplevs maten inte inbjudande lär den förbli ouppäten.

– Vi tror ofta att vi sparar pengar på kosten. I kostchefens budget kan det se bra ut, men kostar kommun och landstinget i omvårdnad, personal och inte minst fallolyckor som ökar av D-vitaminbrist. Varje lårbenshalsoperation kostar samhället 250 000 kronor så jag kan bara tolka det som dumsnålhet att man inte förstått kopplingen."---

"För en frisk, yngre person räknas en sund vikt till 20-25 BMI, förhållandet mellan höjd och vikt. För en person över 70 år gäller helt andra värden.
– De behöver 23-29 i BMI. Det som skulle vara övervikt för oss yngre är normalt för äldre.
De extra kilona är en skyddande reserv i händelse av sjukdomar som kostar både energi och protein. Men en äldre kan vara övernärd på kalorier och samtidigt undernärd eftersom även en överviktig kan ha brist på järn, D-vitamin och protein.
Enligt Frida Axberg borde maten vara en större del av vården och omvårdnaden."---

Aftonbladet


Anmäl
2016-11-23 09:36 #49 av: [Nomen Nescio]

"Gerd hade otur redan i fjol, då hon halkade på den enda mattan hemma som inte hade fått halkskydd och skadade rygg och ben. Men hon kämpade sig tillbaka och kunde så småningom återuppta de dagliga promenaderna.

– Däremot (säger hon med ett litet leende) gick jag då ned 5 kg på sjukhuset. Allt var bra – utom maten. På äldreboenden finns inte tillstymmelse till sådant som min generation vuxit upp med; fläskpannkaka, kåldolmar, inkokt lax, riktiga köttbullar, rårörda lingon…

– Så ett konkret förslag är att inrätta matråd på boendena. Det ska dofta och det ska dofta gott. För oss äldre är maten otroligt viktig."---

"Gerd" i reportage på News55. Hon är själv före detta landstingspolitiker och socialchef.

http://www.news55.se/reportage-artiklar/samhallet-tror-att-gamlingar-har-sa-mycket-tid/


Anmäl
2016-12-05 13:12 #50 av: [Nomen Nescio]

"Jag besökte nyss det kommunala äldreboendet Tubberöds hus på Tjörn igen, en verksamhets som drivs som intraprenad. Personalen bestämmer och ansvarar helt och fullt ut själva för verksamheten. Även de boende deltar i vissa frågor, bland annat vilka maträtter man önskar på matsedeln.
Där har maten fått hamna i fokus. Jag möttes av en underbar energi och aktivitet när jag steg in i matsalen. En ljuvlig doft av mat och nybakat bröd slog emot mig. Allt under klara kristallkronor och bland kulörta servetter som de boende själva har önskat.
Ett trevligt sorl och glada skratt dominerade ljudbilden. Tubberöds hus har en egen kock som för dagen hade lagat fisksoppa med räkor och köttgryta med ris. Till det fanns ett stort salladsbord. Efter måltiden serverades äppelpaj med vaniljsås. Frukostarna består av en buffé med olika frukostalternativ à la hotellfrukost.
Personalen sitter alltid tillsammans och småpratar med de boende under måltiderna.
Ett annat lysande exempel finns i Munkedals kommun där all mat lagas hos de som bor hemma med hemtjänst i deras eget kök av varor som de själva valt. Det blir nylagad mat, stimulerande doft och sällskap under både den tid maten lagas och då man äter den. "---


Catharina Bråkenhielm, riksdagsledamot, socialutskottet med ansvar för äldreomsorgsfrågor (S)

http://www.aftonbladet.se/debatt/a/7vjaw/ge-aldre-god-mat--och-ett-glas-vin


Anmäl
2016-12-10 09:52 #51 av: [Nomen Nescio]

Nu får Linnéuniversitetet två miljoner kronor från statliga Vinnova för att forska i upplevelsen av att vara gammal. Tanken är att de ska skapa samhällsdesign som förbättrar livet för äldre människor.

 – Vi vill bygga starkare band mellan generationer i samhället. Det kommer leda till innovationer som är till nytta för företag, säger projektledare Mathilda Tham.

Vad skulle det kunna vara för innovationer?

#1 – Det skulle kunna vara boende som gör det lättare för generationer att samlas. Det kan också vara att man hjälps åt med matlagning, säger Matilda Tham, projektledare."

SR


Anmäl
2016-12-22 08:40 #52 av: [Nomen Nescio]

"Istället för krämig köttfärssås och kökets grönpepparbiff får de dementa på Östergården i Trelleborg gröt och filmjölk - till samma pris.
Kommunen vill nu spara tre miljoner kronor på att byta ut kvällsmaten på samtliga särskilda boenden till billigare alternativ.
Trelleborg har egna kockar som lagar mat till skolor och äldreboenden. Men den matsedel som kommunen visar upp hemsidan gäller inte dom dementa på Östergården. Dom betalar lika mycket som alla andra men får en helt annan mat till middag."---

"– Vi har inte råd att betala helheten för det här. Samtidigt har vi ett högt matsvinn. Serviceförvaltningen säger att de inte kan leverera en billigare måltid. Då måste vi våga testa andra lösningar, säger Lennart Höckert (S), ordförande i socialnämnden."---

SVT


Anmäl
2016-12-22 10:00 #53 av: Jimmy.L

bedrövligt hur kommunen behandlar dom äldre.

Anmäl
2016-12-22 10:13 #54 av: [Nomen Nescio]

#53 Ja, ibland känns det som om Kommandoran bara flyttat från fattigstugan till kommunalkontoret och lever gott på vad andra skulle ha...


Anmäl
2016-12-23 20:34 #55 av: [Nomen Nescio]

"Trots löfte från socialnämndens ordförande fick Alzheimersjuka Siri Martinsson inte middag från den ordinarie matsedeln på lilljulafton. Istället för en jultallrik fick hon en smörgås.
Matsedeln för äldre bjuder på en extra festlig middag på lilljulafton. Det serveras en julbricka med brieost, ädelost, rökt kalkonbröst, pepparrotsvisp, kavring, pepparkakor och clementin.
Men de 32 demenssjuka på Östergården fick något helt annat, en smörgås med kycklingröra."---

"Den demenssjuka Siri Martinsson betalar ändå samma pris för maten som andra äldre, 2801 kronor i månaden.
Ordföranden i socialnämnden Lennart Höckert (S) har tidigare sagt att Siri Martinsson ska få middag från den ordinarie matsedeln.
– Jag tar med frågan tillbaka till min förvaltningschef. Uppenbarligen har personalen på Östergården missat hennes önskan om det. Då kan jag känna att: Ja, det bör hon få, sade Lennart Höckert till SVT Nyheter Skåne."

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/trots-loftet-till-jul-siri-fick-en-smorgas

Men de andra 31 då?


Anmäl
2016-12-24 09:06 #56 av: [Nomen Nescio]

"Hungrig? Vad sägs om fil, gröt eller ostkaka till middag? Det är vad som står på menyn för de äldre på Östergården.
– Det där borde vara åtalbart – det påskyndar deras död, säger professor Yngve Gustafson.
Yngve Gustafson är professor i geriatrik, läran om åldrandets sjukdomar. I höstas presenterade han nya chockerande siffror: minst 75 000 äldre i Sverige är så allvarligt undernärda att de svälter ihjäl inom någon månad.
– Forskning visar entydigt att de gamla behöver proteinrik kost med hög näringstäthet och att måltiderna sprids över dygnet. De skulle behöva ett sent proteinmål på kvällen och tidig välling klockan fyra på morgonen när de vaknar, säger Yngve Gustafson till Aftonbladet.
– De behöver både näring och energi för att inte svälta ihjäl.
De äldre ska absolut inte ha en nattfasta som vara över elva timmar, betonar han."---

"Anledningen är att kommunen vill spara tre miljoner kronor. De genomför förändringarna i menyn på försök – med de demenssjuka som försökspersoner."---

"Stjärnkocken Leif Mannerström är också upprörd över att man sparar in på de äldres mat.
– Fil äter man till frukost. Gröt äter man till frukost – i kombination med något annat. Att det är kommunen som beslutar detta är helt förfärligt. Jag rekommenderar Lennart Höckert att äta samma mat som de ska bjuda de gamla på – hela julhelgen. Jag blir så förbannad, säger Mannerström till Aftonbladet."---

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/VvnmW/mannerstrom-om-filskandalen-helt-forfarligt


Anmäl
2016-12-25 14:08 #57 av: [Nomen Nescio]

"Undersköterskan Jenny blir förfärad när hon läser om äldre som får fil till middag.
Hennes supermåltider på äldreboendet i Malmö hyllas nämligen i sociala medier.
– Jag känner bara, att vill man så kan man. Det kan vara stressigt, men det går, säger Jenny."---

"Själv driver Jenny Christoffersson Jönsson Facebookgruppen ”Hemlagat och gott till mina äldre”. Där lägger hon upp bilder på de ganska häftiga måltider hon och kollegorna ordnar till de som bor på hennes boende.
Att lägga extra tid på maten har Jenny varit noga med i flera år.
– Det började när jag jobbade på en demensavdelning. De gamla åt inte så bra, maten var grå och trist, och det fanns inga grönsaker.
Med lite mer grönt, fett, grädde och smör till maten fick de boende upp aptiten – rejält. Och Jenny blev inspirerad att fortsätta. Det uppskattar de boende också.
– En tant sa att ”det är så skönt att komma ut i köket när man suttit på sitt rum och väntat hela dagen”. Och en annan sa: ”det här är bättre än den bästa restaurangen i Malmö”.

Det behöver inte vara en kostnadsfråga, menar Jenny. Hon berättar att hennes avdelning tidvis haft lägst matutgifter på hela boendet per månad. I stället fokuserar hon och kollegorna på att undvika matsvinn, och möta hyresgästernas önskemål.
– Det behöver inte vara oxfilé varje dag, men när man är äldre ska man få äta gott. Vi håller koll, och vi kastar väldigt lite mat, säger hon."---

Aftonbladet


Anmäl
2016-12-25 18:22 #58 av: [helga21]

Tänk att det finns sådana människor Skrattar

Anmäl
2016-12-25 18:24 #59 av: [Nomen Nescio]

Ja, hoppas man är rädd om dom! Tummen upp


Anmäl
2016-12-26 06:36 #60 av: [Nomen Nescio]

#57 Någon annanstans i Malmö...

"Olle Svensson, 77, som bor i en lägenhet Malmö och har haft hemtjänst i över tio år, såg fram emot att äta god julmat på julafton. Sonen Andy, som bor i Örebro, hade till och med ringt hemtjänsten för att försäkra sig om att hans pappa skulle få julmat levererad till sig. Vid 15-tiden på julafton ringde Andy till Olle för att önska honom god jul.
– Då nämnde han väldigt besviket att han inte hade fått någon julmat.
Andy fick via kommunen tag på en person som skulle be hemtjänsten att köra ut julmaten till Olle.
– Jag tänkte att pappa skulle ha mat inom en timme, säger Andy.
Vid 18.30-tiden fick han inget svar när han försökte ringa sin pappa.
– Jag tänkte att han låg och sov, mätt och belåten. Men så ringde jag i dag (juldagen) för att kolla hur han hade det. Då sa han att han inte hade fått någon mat än, säger Andy.
– Jag blev väldigt besviken på hur det funkar, på hur äldre och sjukskrivna drabbas."---

"Det är oklart om andra personer som har hemtjänst i Malmö inte heller fick någon mat levererad på julafton.
Aftonbladet har inte kommit fram till Malmö stads presstjänst för en kommentar."---

Aftonbladet


Anmäl
2016-12-27 09:55 #61 av: [Nomen Nescio]

"Undersköterskan Johannes Tesfaye i Botkyrka berättar att flera vårdtagare har börjat äta sin frukost mycket bättre sedan avdelningen (demensboende) bytte ut det vita porslinet mot blått och satte det på röda bordsunderlägg. Det gjorde att filmjölken syntes bättre jämfört med tidigare.
Han visar upp skillnaden.
– Här ser vi ett annat bord, det är vitt med vitt porslin, har inget underlägg och filen är vit. De ser inte den där maten därför att det är helt vitt, men det finns en fin blomma. De ser bara blomman och kanske börjar hålla på med den och vill inte äta. Färgkontrasten är väldigt viktig, säger Johannes Tesfaye."---

SR


Anmäl
2016-12-29 14:06 #62 av: [Nomen Nescio]

#55 #56 I en ledare i Trelleborgs Allehanda hävdas att SVT Skåne och Aftonbladet ljuger om filmjölksmiddagarna. Återstår att se vem som  har rätt.

http://www.trelleborgsallehanda.se/ledare/ljug-inte-om-aldrematen/


Anmäl
2016-12-29 15:05 #63 av: Jimmy.L

Det låter som denna har gått en kurs i Ryssland. 

Anmäl
2016-12-29 15:23 #64 av: [Nomen Nescio]

#63 Skrattar


Anmäl
2016-12-29 17:37 #65 av: Carmarino

#62 Faktum är att jag tror att många äldre - i synnerhet i Skåne - inte är vana vid att äta lagad mat på kvällarna. Huvudmålet - middagen - har oftast serverats mitt på dagen. Åtminstone var det vanligt när jag var barn. Äter själv fortfarande inte lagad mat på kvällarna, utan huvudmålet äter jag vid lunchtid. Så det är i så fall jättesynd om mig som bara får mackor och te på kvällarna. Skrattar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2016-12-29 17:38 #66 av: Jimmy.L

#65 Inte undra på att du är hopplös. Skämtar

Anmäl
2016-12-29 17:41 #67 av: Carmarino

#66 Inte undra på att du är så förtjust att rulla folk i snö, du som äter middag på kvällen. Skämtar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2016-12-29 17:42 #68 av: [Nomen Nescio]

#62 Jag äter också middag på vad som kallas lunchtid numera.


Anmäl
2016-12-29 17:47 #69 av: Jimmy.L

#67 Hopplösa fruntimmer. SkrattarStorgråter

Anmäl
2017-01-02 17:55 #70 av: Jimmy.L

SVT Nyheter Skånes rapportering om hur Trelleborgs kommun har sparat pengar på att byta ut kvällsmaten på särskilda boenden har väckt starka reaktioner. Den beskrivs också som felaktig, fastän den kritiken inte har någon grund i den publicering som gjorts. Faktauppgifterna är riktiga, vilket kommunen själv bekräftar.

http://www.expressen.se/kvallsposten/otacka-bilderna-fran-nyarsfirandet/

Anmäl
2017-01-02 23:11 #71 av: [Nomen Nescio]

"Boende på ett äldreboende i Krokom i Jämtland utlovades en finare nyårsmiddag – i stället serverades korv med bröd. Nu ber kommunen om ursäkt.
”Olyckliga omständigheter ledde till torftig nyårsmiddag för äldre”, skriver Kommunen inledningsvis i ursäkten som publicerats på deras hemsida.
På grund av minskad personalstyrka i köket fick den planerade menyn strykas."---

"Som kompensation för den uteblivna nyårsmiddagen kommer en extra fin middag serveras på trettondagsafton istället."---

http://www.dn.se/nyheter/sverige/aldre-fick-korv-brod-och-mos-till-nyarsmiddag/


Anmäl
2017-01-03 17:40 #72 av: Carmarino

#70 Jimmy, den länken handlar inte om kvällsmat på särskilda boenden i Trelleborg, utan på nyårsfirandet på Möllevångstorget i Malmö.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-01-03 17:41 #73 av: Carmarino

#71 Då blir det kanske "kebab de luxe" på trettondagsafton. Skämtar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-01-03 19:55 #74 av: [Nomen Nescio]

#73 Ja, vem vet? GladFast går det som det är tänkt den här gången vankas det visst fläskfilé, bearnaisesås och klyftpotatis.


Anmäl
2017-01-04 11:33 #75 av: Carmarino

#74 Min egen nyårsmat blev faktiskt pizza från frysen. Värmde den dock på min pizzasten i ugnen så den smakade rätt bra ändå. Hade ju planerat en annan meny, men mådde inte så bra, så jag orkade inte stå och laga mat. Pizzan serverades med "ett glas vitt", d.v.s. mjölk. Skrattar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-01-04 12:01 #76 av: eskils

Man äter ju med ögonen också, sägs det. Dvs det stimulerar aptiten om det är 4-5 olika färger på tallriken. En anledning varför matbilderna i #5 och #38 kan tyckas mer lockande än den i #0. Så även om man äter ensam kan man ordna trevliga måltidsstunder m h a lite grönsaker. Glad


Anmäl
2017-01-04 12:21 #77 av: [Nomen Nescio]

#76 Stämmer förstås! Fast bilden i ingressen hamnade nog där i brist på bildmaterial. Vi vet ju att Des K är en baddare på såväl text som bilder om och på mat, så hade hon startat upp tråden hade det säkert sett annorlunda ut...Skämtar

P.S. Tar bort ingressbilden - den var ändå lite årstidsbetingad.



Anmäl
2017-01-04 13:00 #78 av: eskils

Ser nu i #61 att man på ett äldreboende kunde stimulera de boendes aptit bara genom att välja porslin och underlägg i glada färger. Jättebra!Tummen upp

#77 Menade ingen kritik mot din bild, var bara ett exempel. Salladen kanske serverades på en tallrik bredvid, utanför bild. Är själv värdelös på fotografering.

Edit. Brukar själv ibland lägga 1-2 salladsblad och tomat och/eller gurka och/eller avokado på ett litet fat bredvid tallriken, därför att de inte får plats där. Ingen dressing.


Anmäl
2017-01-04 13:34 #79 av: [Nomen Nescio]

#78 Nej, jag tycker att det var en berättigad synpunkt, och bilden tog kraft från texten. Hade dessvärre ingen bra ingressbild till det här ämnet. men har fått hjälp av  DesK  med något mer aptitligt överst på sidan.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.