Annons:
Etiketttradition
Läst 2774 ggr
[Carpinus]
2015-12-27 10:41

"The year is going, let him go"

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Rubriken är lånad från lord Alfred Tennysons dikt "Ring out, wild bells". Det var 1850 som Tennyson lät publicera den dikt som i svensk översättning och med början redan 1897 läses som något av en traditionell besvärjelse på Skansen varje nyårsafton vid tolvslaget. I år debuterar Malena Ernman som diktläsare.

Snart är det alltså dags för ännu ett årsskifte och "att vända blad" som det lite högtidligt brukar heta. Jag trodde kanske att tankarna på tidens gång skulle bli mer frekventa kring nyår i takt med stigande ålder, men jag märker att jag ser rätt osentimentalt på att få "ringa ut det gamla och ringa in det nya",  det känns skönt att kunna konstatera. Kanske är det alla år som man jobbat skift på storhelgerna som gjort att synen på dem blivit något mindre mindre högtidlig?

Hur ser ni på nyår? Är det hummern, champagnen och fyrverkerierna som ni längtar efter, och avger ni några nyårslöften? Berätta gärna!

Eftersom en del av er kan tänkas dra till fjälls eller till någon skön medelhavsö över nyår passar jag på att här och nu önska alla som tittar in här ett Gott nytt År!

"Ring out, wild bells" på originalspråk kan läsas här.

Bilden är som framgår av ramtexten tagen i Angereds kyrka. Klockan kan väl få symbolisera tidens gång, och dopfunten det nya som kommer. Dopfunt är ett lite märkligt namn, men slutleden härstammar från latinets "fons", som betyder "källa".

Dopfuntar brukar ofta vara de äldsta inventarierna i våra kyrkor, just den här lär vara från 1200-talet. Det ger onekligen perspektiv på livets gång att ur samma funt som barn döps ännu idag så döptes barn redan för 800 år sedan…

Annons:
Maria
2015-12-27 11:07
#1

För fem år sedan så väntade jag vid nyår på en operation av en hjärntumör. Då hade jag för första gången också ett nyårslöfte som var att sluta röka och det löftet har jag hållit. I år så blir nyåret lite krassligt  då jag opereras för cancer igen den 29/12. Så just nyår har blivit lite annorlunda för mig.

Annars så brukar vi alltid fira nyår med min bror och svägerska. Dagen innan träffades vi och handlade alla matvaror i Saluhallen och/eller Fiskekörkan för att avsluta det hela med en öl på 7:an.

Vi lagade mat hela nyårsafton och åt och mådde gott.

Jag kan sakna den traditionen men det kommer fler år…

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

[Carpinus]
2015-12-27 11:13
#2

#1 Håller tummarna…

P.S. Lät som en trevlig tradition med nyårsölen på 7:an!

Maria
2015-12-27 11:18
#3

Ja 7:an är och har varit ett favoritställe i många år. Det lär vara det enda stället i Sverige som haft alkoholtillstånd utan att sälja "mat" har jag hört.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

[Carpinus]
2015-12-27 11:22
#4

På annat håll pågår en omröstning om fyrverkeriers vara eller inte vara på nyår.

Jag växte upp med en hund i familjen, och hon var så rädd för skjutandet att hon kröp in i garderoben. Trots att jag älskade hunden över allt annat avhöll det mig inte från att skjuta smällare - idag skäms jag vid tanken på det… 😕

För några år sedan när jag stod och väntade på taxi en snöig nyårsnatt kom en flock svanar i en plog på låg höjd mot natthimlen, en vacker men skrämmande syn, för ganska säkert hade de jagats upp av allt skjutande…

För mig var det självklart att rösta emot allt skjutande med fyrverkerier och smällare, i all synnerhet som de numera även verkar användas för beskjutning av polis och räddningspersonal.

Maria
2015-12-27 11:28
#5

Jag har också en historia jag skäms för…

När sonen var 7-8 år så ville han smälla smällare på Påsk och jag gick förstås med. Vi gick till den tomma skolgården på hans skola och smällde en del smällare.

Jag fick den ljusa idén att lägga smällare i papperskorgen för att se vad som hände och det small ordentligt så botten gick ur papperskorgen och allt trillade ut på marken.

Just då kommer sonens klassföreståndare som hade gjort lite extrajobb på påsklovet och där stod jag och skämdes som en hund☺️

Vi önskade varandra glad påsk i alla fall och all annan förklaring kändes överflödig😃

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

[helga21]
2015-12-27 11:32
#6

Jag ger samma nyårslöfte som alltid. Jag ska inte börja röka i år heller.

Annons:
Spectabile
2015-12-27 21:46
#7

#5 Hur lyckat som helst 😃

Spectabile
2015-12-27 21:52
#8

När jag var yngre tyckte jag det var lite speciellt när det gamla året ringdes ut och det nya ringdes in. Det tycker jag inte längre, men jag tycker det är fint att titta på fyrverkerier. Men måste dom smälla så högt djur blir ju rädda.

Schnauzertik
2015-12-29 11:11
#9

Jag har också gillat att skjuta fyrverkerier men ett år för rätt länge sen höll det på att gå galet då raketen for in på en balkong i ett hus mittemot. Förmodligen var de inte hemma eftersom ingen kom ut.

Numera nöjer jag mig med att se på när andra skjuter upp sina pengar.

Skål på er, lite i förskott.

Värd för Pensionärer

Spectabile
2015-12-29 16:02
#10

Vi var några vuxna som för flera år sen sköt raketer i ett villaområde. Inte helt lyckat kan jag säga för det visade sig att vi skjutit sönder ett fönster hos någon. Såklart betalade vi kostnaderna för skadan.

Själv hittade jag en utbrunnen raket precis invid vår vägg som är av träpanel. Så helt oskyldigt är det inte om oturen är framme.

[Carpinus]
2015-12-30 22:33
#11

"Att vaka in nyåret är en ny tradition från 1900-talet som spritt sig i alla samhällsklasser", framgår det av Skansens hemsida. Men när jag bläddrar i "Folktro och folksed på Värmlandsnäs, volym 2" verkar det snarast som om det är en gammal tradition som kommit tillbaka. Fast förr det inget glädjefylld vakande, utan man höll sig uppe av fruktan, och man såg tecken i allt om hur det nya året skulle bli på gott och på ont. Här är några uppteckningar som berättar om varför man höll sig uppe över tolvslaget:

Man från Eds socken f. 1835: "Förr i världen var det ganska vanligt att man vakade in det nya året. Den seden varar ju än idag, men inte så allmänt. Förr förekom det i varje stuga. Det skulle inte vara bra att sova in det nya året. Sov man, när det nya året kom, så skulle man bli dåsig och lat hela året."

Södra Ny: "Man vakade gärna in det nya året, men ingen ville sitta ensam då. Det var som om de höll före, att spökena vore som värst i farten den natten. Och tolvslaget fruktade man mycket. De hade allmänt för sig, att domen skulle komma en nyårsnatt."

Millesvik: "Om nyårsnatten skulle man sitta uppe och vaka, tills klockan var tolv på natten. Jag minns att det var den tron, att domen kunde bli, innan man kommit till det klockslaget. Kom man bara över det, så var det inte farligt."

[Nomen Nescio]
2016-12-25 18:38
#12

Blir det några löften till nyår i år? Här finns tips för den som tänker försöka att lova något och sedan jobba för att hålla löftet.

[Nomen Nescio]
2016-12-25 18:39
#13
Annons:
[Nomen Nescio]
2016-12-31 08:00
#14

"Gott slut!", som det brukar heta, så här på nyårsaftonen. Här är det plus åtta idag, och väderprognoserna talar om dimma och dis, vilket inte lär hindra några raketuppskjutningar.

Vår stora mediekoncern bränner av sitt traditionella nyårsfyrverkeri från Ramberget i eftermiddag, det kan inga ekonomiska kriser avhålla dem ifrån. På annan plats i tidningen kan man läsa om nyårsraketer som används på annat sätt, och på nyhetsplats rapporteras från storstäder världen runt om risk för attentat där många människor samlas i glädje för att fira in årsskiftet.

Ja, det är en orolig tid vi lever i - 2016 har varit ett stökigt år med krig och terror, och dessvärre ser inte utsikterna så mycket bättre ut för det kommande året. En annan sak som detta år lämnar efter sig är buden om flera kända artisters bortgång, i flera fall alldeles för tidigt…😕

Men låt oss hoppas på det bästa - att världen går mot en ljusare framtid, med början 2017-

Gott Nytt År! 🍸 🥳

[Nomen Nescio]
2016-12-31 11:43
#15

#12 "De flesta har väl stått där efter tolvslaget med ett halvt glas bubbel i handen och plötsligt hört sig själva säga: i år lovar jag att . . . . Det är sannolikt många som glömmer löftet ganska omgående, men hur många tar det på allvar, hur många klarar av att uppfylla det och vad är det egentligen folk lovar sig själva? Det är frågorna som forskare vid universiteten i Stockholm och Linköping ska ta reda på. Alla som vill kan delta i projektet genom att anmäla sig på mittnyarslofte.se, beskriva löftet, svara på några frågor och därefter besvara enkäter som kommer att skickas ut med jämna mellanrum."---

"- Men sedan vill vi följa hur det går för de här personerna upp till ett år efteråt. Vi vet från amerikanska studier att 71 procent håller sitt nyårslöfte en vecka och efter 6 månader har det dalat till 46 procent, men det är ändå en ganska betydande siffra, säger Per Carlbring."---

TT

Upp till toppen
Annons: