Kultur

Påsken då och nu

2016-03-21 20:19 #0 av: [Carpinus]

I visan sägs ju julen vara ända till påsken, med avbrott för fastan där emellan. Fast vid det här laget har nog de flesta skakat av sig julkänslan och ser i påsken en avstamp mot vår och försommar. Den som har respekt för gamla traditioner kanske bläddrar i Bondepraktikan, där man kan få lite hintar om hur resten av året skall bli. Om det regnar på långfredag lär vi ha en torr sommar att vänta, och om påskdagen är regnig blir det litet foder, men om den däremot är klar blir det gott bete och mycket smör. Jag är inte säker på att SMHI är beredda att instämma i dessa väderprognoser...

Ja, vi är alltså inne i påskveckan, och påsken sägs ju vara "kristenhetens mest betydelsefulla helg" (för att citera Nordiska museet). Fast handen på hjärtat så är väl det kristna budskapet rätt så avflagnat i vårt sekulariserade land. Samtidigt är vi nog lika ovetande om varifrån seden med att klä ut sig till påskkärringar kommer, även om vi vuxna väl har en diffus kunskap om sambandet med Blåkulla. Och faktum är att traditionen har rötterna i häxprocesserna på 1600-talet, om vilket vi kan läsa på Skansens hemsida. I gamla uppteckningar från förr kan man läsa om märkliga ting som inträffade vid påsk. På Värmlandsnäs har häxtraditionen varit stark sedan Kapten Elins dagar,    och här är en uppteckning från de trakterna ur boken "Folktro och folksed på Värmlandsnäs". "Mormor min var till kyrkan en påskmorgon. Innan hon gick in tittade hon genom nyckelhålet och in i kyrkan. Då fick hon se flera käringar, som satt med ryggen vänd mot prästen och höll psalmböckerna med pärmarna åt sig. Det var sådana som hade varit åt Blåkulla om påsknatten. Hon hade känt igen två stycken, men hon trodde sig aldrig tala om, vilka de var, för hon var rädd att skulle få ont av det." (Sagesman var en man från Södra Ny född 1856.)

Seden att skjuta påsksmällar och raketer symboliserar allmogens skydd mot häxorna och de mörka makterna, fast här på västkusten där jag bor skjuts det obetydligt med smällare i jämförelse med nyår.

I likhet med andra storhelger så äter vi gärna lite extra till påsk, och framför allt förknippar vi ju påsken med ägg. Enligt intresseorganisationen Svenska ägg kulminerar äggätandet på påskaftonskvällen, då vi proppar i oss sex miljoner ägg i timmen. Samma källa upplyser också om varför vi äter dessa ägg, och även här finns en religiös bakgrund. "Att påsken blivit den stora ägghelgen beror bland annat på att ägget anses vara en symbol för liv och för Jesu uppståndelse på själva påskdagen. En ytterligare anledning är att det under den 40 dagar långa fastan före påsk var förbjudet att äta ägg", skriver man.

Det äts väl även en del påsklamm i helgen, men i min släkt har det aldrig förekommit. Fast eftersom jag numera har fåruppfödare i släkten finns väl risken att jag inte kommer undan den rätten i år...

Med detta vill jag önska alla medlemmar och besökare på Pensionär iFokus en fin påskvecka, var ni än befinner er - i  fjällens skidbackar, i stugan på landet eller hemma i bostaden.

Glad Påsk!

Edit: länken till Nordiska museet felaktig tidigare, uppdaterad nu.

(Egen bild i ingressen.)


Anmäl
2016-03-21 20:29 #1 av: [Carpinus]

Till skillnad från julen så finns det väl inte så mycket musik som vi förknippar med påsken. Fast åtminstone för många av oss i mogen ålder är väl "Easter Parade" (ur filmen med samma namn) med Judy Garland och Fred Astaire något som minner om påsken?


Anmäl
2016-03-21 20:42 #2 av: [Carpinus]

Rättvisa åt påskharen! Nedan finns en länk till en artikel där Bengt af Klintberg låter oss stifta bekantskap med denna märkliga skapelse.

"Mysteriet med haren som började värpa."

Nedan en helt vanlig hare som aldrig skulle komma på tanken att lägga ägg. Tror jag. (Egen bild.)


Anmäl
2016-03-21 22:03 #3 av: [Carpinus]

Vad finns på påsktallriken i ditt hem? Berätta gärna!


Anmäl
2016-03-21 22:07 #4 av: GIKmio

#1 Tänkte på det härom dagen. Förvisso sjungs det psalmer i samband med påsken.. men dom är inte så välkända som julpsalmerna och sommarpsalmerna i samband med midsommar.

Sajtvärd på Nostalgi i Fokus. Medarbetare på Sport i fokus, Öl i fokus och Värmland i fokus..

Anmäl
2016-03-21 22:13 #5 av: GIKmio

#3 Mycket som påminner om julbordet. Potatis, köttbullar, prinskorv, Janssons frestelse. Kan hända det blir lax i år. Sedan går det i äggens tecken. Jag är förtjust i ägghalvor med en klick majonnäs. Sedan givetvis kyld påskmust.

Sajtvärd på Nostalgi i Fokus. Medarbetare på Sport i fokus, Öl i fokus och Värmland i fokus..

Anmäl
2016-03-21 22:31 #6 av: [Carpinus]

#5 Ungefär samma här - maten på tallriken brukar vara ungefär den samma, oavsett om det är jul, påsk eller midsommar: korv, skinka, köttbullar, ägg och potatis.


Anmäl
2016-03-23 10:26 #7 av: [Carpinus]

"Dymmelonsdagen kallas onsdagen före påsk, då påskfriden inleddes. Namnet kommer av traditionen att i Skandinavien ersätta metallkläpparna i kyrkklockorna denna dag av trästavar, dymblar eller dymmlar, för att ge en så dämpad klang som möjligt, en markering av att det var stilla veckan och att långfredagen var i antågande."

Wikipedia

Kyrkklockan är en av två i Eds kyrka i Värmland, båda gjutna i Stockholm 1856. (Eget foto).


Anmäl
2016-03-23 12:23 #8 av: [Carpinus]

"Mat är en stor del av de flestas påskfiranden, och i år förväntas vi äta för 7,4 miljarder kronor, vilket är 20 procent mer än en vanlig vecka."---

"Några av storsäljarna under påsken är bland annat ägg och lax, men den varan som ökar sin försäljning mest är prinskorven som under påskveckan ökar med hela 422 procent. "---

SR


Anmäl
2016-03-23 14:45 #9 av: [Carpinus]

"Hela påskhelgen blir en förhållandevis torr period med ganska lite nederbörd. Under långfredagen kan det dock regna något lite i Götaland och Svealand, medan Norrland får snöfall – om än inte i några större mängder.

– Det klarnar upp i Götaland och Svealand mot kvällen och temperaturerna faller. Det betyder att det kan bli risk för halka när våta väger fryser på, säger Johan Groth.

Påskafton blir mild och vårlik. Som mest 5–7 plusgrader i Norrland – och nästan dubbelt så varmt i den södra halvan av landet. I Götaland kan temperaturen nå ända upp till 8–12 grader.

– Det är risk för lokal dimma i söder och växlande molnighet för övrigt. Men tidvis kan det bli ganska soligt i Götaland. Eftersom det bara blir svaga vindar så kan påskafton bli riktigt fin, säger Johan Groth.

– I Svealand blir molnen något segare men de kan lösas upp under dagen.

Påskdagen blir grå men mild i den södra halvan av landet medan det är goda solchanser i hela Norrland. Och annandagen blir regnig i söder men torr i norr."

Kvällsposten


Anmäl
2016-03-23 15:27 #10 av: Jimmy.L

Trevlig påsk. Har inget större planerat än lite god mat. I affären var folk som tokiga vid lösvikt godiset själv är jag ingen fan av det.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2016-03-23 15:33 #11 av: [Carpinus]

#10 Jag lyckades plocka ihop till tre godisägg åt släktens minstingar, och det som ramlade vid sidan fick jag. Blev tillräckligt mycket till mig för att min tandläkare skall bli nöjd...


Anmäl
2016-03-23 15:37 #12 av: Jimmy.L

#11 Lästa om ena mataffären här i stan som säljer 5 tom godis under denna vecka, julafton för tandläkarna Galen

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2016-03-24 07:59 #13 av: [Carpinus]

#12 Ja, det finns alltid hål att stoppa pengarna i, inte minst hos tandläkaren...

Idag är det skärtorsdag, om vilken Wikipedia berättar: "I romersk-katolska kyrkan är skärtorsdagen en reningsdag, varav ordet skärtorsdag är bildat. "Skär" kommer från ett fornnordiskt ord för 'ren', 'vacker', 'blank' eller 'klar', som också finns i förleden till ordet skärseld. Dagens namn är det samma på norska och danska. I äldre tid sade man omväxlande "skärdag" och "skärhelgd" om denna torsdag."---

De handfasta illustrationerna om denna reningsdag är hämtade från några kyrkor jag besökt - känsliga personer varnas! (Även om hin håle på bilden i mitten närmast ser ut som ett gosedjur...)


Anmäl
2016-03-24 09:38 #14 av: [Carpinus]

Fabergéägg betingar ett skapligt pris per tjog, men har man bara lite tid över och är konstnärligt lagd kan man göra sina egna att lägga i äggkorgen i påsk.

https://www.youtube.com/watch?v=6_1TC0KOBqA


Anmäl
2016-03-24 09:52 #15 av: Schnauzertik

#14 Ser riktigt snyggt ut.

Om man inte har händigheten finns möjligheten att köpa dessa men de är  inte lika snygga men större  Sen hinner man inte få dem till påsk heller.

Värd för Pensionärer

Anmäl
2016-03-24 15:41 #16 av: [Carpinus]

Som en liten klimatkompensation efter allt äggfrossande i påsk kan man använda äggskalen i hushållet - här är sju sätt att inte låta dem förspillas. Är man riktigt duktig kanske man kan starta skalbolag?


Anmäl
2016-03-24 15:51 #17 av: Leffe

Glad påsk

Anmäl
2016-03-24 16:07 #18 av: [Carpinus]

Lite onödigt vetande: Tidigare påven Johannes Paulus önskade i samband med påskmässan 2004 "Glad Påsk" på 62 språk. (Han sa vid samma tillfälle att "Kärlek måste besegra terrorismen". Den kampen har väl gått så där hittills.)

http://www.svd.se/paven-sade-glad-pask-pa-62-sprak


Anmäl
2016-03-24 16:28 #19 av: [Carpinus]

På ett äldreboende i Åmål har de boende haft bråda kvällar för att göra klart pyssel till påsk. Bland annat har de tillverkat två påskkärringar i naturlig storlek. En av farbröderna lade ner extra omsorg på detta, och aktivitetsledaren frågade varför han såg så belåten ut. Han skrattade glatt och förklarade att det var första gången han fått stoppa ner handen i ett par strumpbyxor.

http://nwt.se/amal/2016/03/15/skaggig-paskkarring-sattes-pa


Anmäl
2016-03-24 16:30 #20 av: [Carpinus]

Äggplanta.


Anmäl
2016-03-24 19:48 #21 av: [helga21]

Ja nog kommer det att gå åt ägg här då jag ska baka toscakaka till 100 personer. Skrattar

Anmäl
2016-03-26 18:01 #22 av: eskils

Glad Påsk önskas alla snälla och kloka Pensionärer iFokus!


Anmäl
2016-03-26 18:15 #23 av: Maria

Så nu är påsklunchen till ända och här sitter vi mätta och glada.

Glad Påskafton till er allaGlad

/Maria

 

Anmäl
2016-03-27 14:25 #24 av: [Carpinus]

Här brukar det visserligen sällan skjutas smällare och fyrverkerier, men i år har vet varit extra lugnt. Hörde inte en knall eller såg en raket under hela påskafton, och det har varit lika stillsamt i dag. Riktigt skönt!


Anmäl
2016-03-27 14:56 #25 av: Maria

#24 Jag hörde bara två smällar vilket jag tycker var ovanligt lite.

/Maria

 

Anmäl
2016-03-29 12:02 #26 av: Schnauzertik

Alternativ till smällare o raketer, fast de skrämmer nog inga häxor.

Värd för Pensionärer

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.