Vård och omsorg

Sviker kommunerna sina äldre innevånare?

2015-11-21 08:04 #0 av: [Carpinus]

 "Den 89-åriga kvinnan kände sig inte trygg i sitt hem utan ville få plats i ett särskilt boende. Domen ger henne rätt mot Luleå kommun.

Den 89-åriga kvinnan känner sig inte trygg i sitt hem. Hon klarar inte att använda sitt trygghetslarm. Hon glömmer spisen på och klarar inte av att hantera en så kallad spisvakt. Hon hör så dåligt att hon inte kan delta i samtal eller tala i telefon med sina barn som bor långt borta. Hon lider av hjärtproblem och kärlkramp. Hon känner sig isolerad. Hon är rädd att falla, vilket hon gjort tidigare, och att få ligga och vänta på hjälp."---

"Men förvaltningsrätten ger kvinnan rätt i sin överklagan. Rätten bedömer att kvinnan trygghet och säkerhet inte kan tillgodoses med hemtjänstinsatser. Detta med hänsyn till kvinnans höga ålder och att hennes hälsa försämrats.

I domen lyfter rätten fram att även sociala och psykologiska faktorer ska vägas när kommunen beslutar vilka insatser en gammal människa ska få."

SVT

Några andra fall:

"Blind 95-åring för frisk för särskilt boende"
"Melker,99, får plats på boende"

Edit: tidigare rubrik "Boendeärenden hos Förvaltningsrätten" (ändrad 160508).


Anmäl
2015-12-03 20:40 #1 av: [Carpinus]

"En 102-årig kvinna från Danderyd, som fyller 103 under julhelgen, har rätt till plats på äldreboende. Det anser förvaltningsrätten som därmed går emot ett beslut som tagits av Södermalms stadsdelsnämnd i Stockholms stad."---

Stockholmdirekt

Mer att läsa om fallet på News55


Anmäl
2015-12-31 15:07 #2 av: [Carpinus]

"Erik Carreman, 93, får ingen plats på Katrineholms kommuns äldreboenden. För tredje gången har han nu fått avslag – och 93-åringen är besviken.
– Jag vill träffa folk och äta mat med kompisar, säger han.
Dagen innan julafton kom beskedet att Erik Carreman, 93, inte heller denna gång får tillåtelse att flytta in på äldreboende, vilket Katrineholms-Kuriren har rapporterat om.
För tredje gången har han nu fått avslag från kommunen, trots hälsoproblem och en mycket aktningsvärd ålder.
– Men jag är för pigg, säger kommunen, berättar Erik Carreman."---

"– Jag har försökt tre gånger nu, men det går tydligen inte. Det känns hårt faktiskt. Jag är besviken. Jag har bott i kommunen i hela mitt liv och jobbat för fullt som murare hela tiden, säger han.
Erik Carreman har bytt ut höft- och knäleder, han har haft en stroke och han har haft gikt vilket gör det svårt att gå. Max 30 meter med rullator klarar han av. Och så har han hjärtsvikt och förmaksflimmer."---

"Erik Carreman har själv alltså fått tre avslag de senaste åren. Det andra avslaget överklagades till förvaltningsrätten, som gav Katrineholms kommun rätt.
– Så fort det tillkommer nya omständigheter är man i sin fulla rätt att komma in med en ny ansökan, säger Eva Hersler.
Erik Carreman får se hur det blir framöver. Han orkar inte själv sköta det pappersarbete som krävs.
– Det får mina pojkar sköta. Vi får se hur det blir. Det är jobbigt."

Expressen


Anmäl
2015-12-31 15:11 #3 av: [Carpinus]

#2 Okej, Erik verkar pigg för sin ålder, men jag tror att han faktiskt skulle betyda mycket för andra på äldreboendet genom sin entusiasm! En kille som trots sin ålder och sina krämpor vill "träffa kompisar" och snacka lite skulle säkert avlasta personalen. Varför måste man vara halvdöd för att få sin ansökan beviljad - är det för att man bara skall sitta av sin tid kortast möjligt innan döden kommer och hämtar en?


Anmäl
2015-12-31 16:42 #4 av: [helga21]

Ja man kan man undra. Men det är helt enkelt så att någon måste dö för att det ska bli en ledig plats. Jag vet fler som stått uppsatta på äldreboende men som själva hunnit dö under tiden de väntat på en plats. Bygg ut för 17!

Anmäl
2016-01-08 11:56 #5 av: [Carpinus]

"För en tid sedan ansökte en 94-årig kvinna om att få en plats på särskilt boende, sedan hon känt sig otrygg i det egna hemmet.
Kvinnan uttryckte också en oro för att något ska hända med hennes hus och en önskan att avsluta sitt liv på ett värdigt sätt.
Älmhults kommun nobbade 94-åringen och menade att hon kan klara sig själv.
Förvaltningsrätten ansåg att kommunen hade gjort en korrekt bedömning, att kvinnan kan klara sig själv med lite hjälp från hemtjänsten.
Juristen Stefan Fuchs i Stockholm reagerade starkt när han läste detta i Smålänningens nätupplaga.
– Jag blev väldigt upprörd, säger Stefan Fuchs.
– Det är en brist i samhället att man inte kan respektera äldre människor.
"---
"Fuchs samhällsintresse innebär att han, utan kostnad, engagerar sig i några i hans tycke uppseendeväckande fall i Sverige varje år. Nu föll valet således på Älmhults kommuns agerande mot den 94-åriga kvinnan.
I sitt öppna brev menar Fuchs att kommunen omedelbart ska ta upp frågan om en mer allmänmänsklig inställning."---

"Stefan Fuchs är medveten om att frågan om kvinnans vädjan är prövad rättsligt, men att man måste se människan bakom ärendet. Detta är hans inställning, trots att han jobbat som kommunjurist åt bland annat Älmhults kommun.
– Jag tycker att de ansvariga ska åka och hälsa på tanten, så att de förstår att hon är rädd för att ramla igen.
– Kommunen borde ha ett specialprogram för alla som är över 90 år. Det är kommuninvånarna som är politikernas och tjänstemännens uppdragsgivare.
– Känns det lagliga inte rätt, ska det mänskliga gå före.
Enligt Stefan Fuchs sätt att se det kan detta bli ett fall för såväl Justitiekanslern som Justitieombudsmannen."

Smålänningen


Anmäl
2016-01-08 18:22 #6 av: [helga21]

Så bra att någon reagerar.

Anmäl
2016-01-28 17:14 #7 av: [Carpinus]

"Förvaltningsrätten slår fast att en äldre kvinna i Nybro har rätt till särskilt boende i Uppvidinge kommun för att hon ska få tillbaka livsviljan.

Uppvidinge kommun avslog den 91-åriga kvinnans ansökan, men Förvaltningsrätten i Växjö gör alltså en annan bedömning efter att ha prövat överklagandet."---

"Att någon lämnar in mat några minuter, ger henne medicin eller duschar henne blir hennes sinnesstämning inte bättre av. Hon fyller 92 år och vill inget hellre än att komma in på särskilt boende. Förhoppningsvis får hon tillbaka lite av livsviljan då". Så sammanfattar domstolen kvinnans önskemål.

"Eftersom kvinnan har flera funktionsnedsättningar och bor i ett hyreshus utan ramp eller hiss kan hon inte ta sig ut, utan blir sittandes ensam hemma och har därför tappat livsglädjen, konstaterar Förvaltningsrätten och slår fast att 91-åringen därför ska erbjudas ett särskilt boende."---

SVT


Anmäl
2016-01-28 23:11 #8 av: [helga21]

Så förståndig att rätten!

Anmäl
2016-01-29 07:44 #9 av: [Carpinus]

Ja, och en obyråkratisk sammanfattning dessutom!


Anmäl
2016-01-29 10:20 #10 av: Maria

Man får ju innerligt hoppas att sådana här ärenden behandlas snabbt för med den höga åldern så är tiden guld.

/Maria

 

Anmäl
2016-05-03 09:31 #11 av: [Carpinus]

Tidigare:

"Anton Pedersen, 96, får inget svar från socialtjänsten på sin enda, och stora, fråga: Får jag flytta till Brunnsgården, 100 meter bort? För svaret blev hjälp med tvätt och städning - som han redan har."---

"Anton Pedersen tycker att han borde ha rätt till lite hjälp. För det är först för några år sedan han i modern tid har behövt uppsöka exempelvis sjukvården.
– Då hittade de mig inte i datorerna. Så de frågade mig när jag senast besökte vården och då svarade jag på 1940-talet, när jag gjorde tjänst i det militära. Fram tills nyligen har han alltså inte behövt anlita sjukhuset på hela 70 år."---

Smålänningen oktober 2015

(Tidigare diskuterat i Seniornyheter i korthet-1)

Nu har förvaltningsrätten sagt sitt:

"97-årige Anton Pedersen har rätt till särskilt boende. Det slår Förvaltningsrätten fast i en dom."---

"Med hjälp av gode vännen Jussi Johansson överklagade Anton beslutet till Förvaltningsrätten i Växjö. I sin skrivelse berättar Anton att han känner hur krafterna börjar tryta och att den hjälp han erbjöds inte känns tillräckligt för att ha ett gott och tryggt boende.

I fredags kom så beslutet. Förvaltningsrätten gav Anton Pedersen rätt; han ska beredas plats på särskilt boende och det är nu socialnämnden sak att ordna detta.

– Nu har vi läst domen och vi är nöjda och glada, säger Jussi Johansson.

Det har varit en lång väntan. Redan somras tog processen sin början.

– Jag är jätteglad över detta. Anton fyllde ju 97 i oktober och hans hälsa har ju inte blivit bättre under den här tiden."---

Smålänningen

Men:

 "Under veckan berättade Smålänningen att Förvaltningsrätten ger Anton Pedersen sitt stöd i kampen för särskilt boende. Samtidigt kom signaler från socialförvaltningen om att man överväger att överklaga domen."---

"Socialnämndens ordförande Bo Ederström (M) säger att han inte hinnit läsa och sätta sig in domen, men att om det visar sig att de kan ha principiell betydelse för biståndshandläggarnas arbete och beslut kan det bli aktuellt med ett överklagande."---

"Bland de skäl som Förvaltningsrätten för fram för sin dom är den upplevelse av otrygghet som Anton Pedersen har plus att det inte finns anledning att tro att hans fysiska tillstånd ska kunna förbättras med tanke på hans höga ålder.

– Trygghetsfaktorn är ju något som vi ska ta hänsyn till. Däremot är det inget som säger att man ska ta hänsyn till en persons ålder. Vi är som individer olika och drabbas i olika åldrar av sjukdomar.

Så i dag vill Bo Ederström inte spekulera kring om det blir ett överklagande eller inte."---

Smålänningen


Anmäl
2016-05-08 07:34 #12 av: [Carpinus]

"GP har granskat fall där kommunen tvingats ändra beslut och sett ett mönster. Det handlar om ensamma och otrygga äldre där kommunerna inte har tagit deras hälsa på allvar."---

"GP har gått igenom avgjorda domar från förra året där äldre vunnit, och sett ett mönster. I 19 domar har kommunen sagt nej till en omsorgsplats trots att äldre uppgett att de känt sig ensamma, oroliga eller otrygga."---

GP: "Göteborg gör fel när de tvingar otrygga äldre att bo kvar hemma"

"Hon glömde bort att äta och gick inte ut. När 83-åriga Ajna Anderssons make gick bort isolerade hon sig i hemmet. Trots det fick hon inte flytta till äldreboende för kommunen."---

GP: "Ajna,83, tog fajten mot kommunen"

"Vi smygs in i vården, säger Amelia Adamo. När äldre ska bo hemma allt längre tvingas anhöriga ta större ansvar. Men ingen politiker vågar säga som det är. Nu kämpar hon för en ärligare debatt. – Om det inte samhället ska hand om sina äldre längre, då får politikerna säga det rakt ut så att vi anhöriga vet att vi förväntas göra jobbet."---

"Amelia Adamo: vi är lurade"


Anmäl
2016-05-08 07:49 #13 av: [Carpinus]

"Mellan 2013 och 2015 har antalet icke verkställda beslut när det gäller permanent boende för äldre ökat med 42 procent, enligt siffror ifrån Inspektionen från vård och omsorg, IVO.
Myndigheten misstänker också att kommunerna på olika sätt försöker undvika att hamna i statistiken.
Anna-Karin Nyqvist, nationell talesperson i äldrefrågor vid Inspektionen för vård och omsorg, tycker att utvecklingen är problematisk.
– Det är allvarligt att äldre personer som har ett behov av särskilt boende, inte får boendet tillgodosett. De kan handla om att man inte känner sig trygg hemma. Särskilt allvarligt blir det med demenssjuka som kan gå ut på natten eller sätta på en platta."---

"Inspektionen för vård och omsorg misstänker också att det finns kommuner som försöker undvika att hamna i statistiken genom att t ex. övertala äldre att ta emot mer hemtjänst, istället för att ansöka om plats på särskilt boende.
Det innebär att det i praktiken inte heller finns något beslut att överklaga.
Därför inleder myndigheten nu en granskning av rättssäkerheten i biståndsbedömningen i vissa kommuner, säger Anna-Karin Nyqvist nationell talesperson i äldrefrågor.
– Man har ju alltid rätt att få sin sak prövad, och känner man sig otrygg så har man rätt att ansöka om särskilt boende. Annars blir den äldre rättslös och det ser vi allvarligt på, säger Anna-Karin Nyqvist."

SR

"Allt fler äldre tvingas bo kvar hemma trots att de har rätt till plats på särskilt boende enligt beslut från kommunen.

Äldreminister Åsa Regnér (S) är bekymrad och kräver att kommunerna får fart på byggandet av äldreboenden.

– Det måste komma till fler platser på äldreboenden. Men i stället har vi sett motsatt utveckling och en femtedel av platserna på äldreboenden har i stället försvunnit sedan 2008 och det bekymrar mig, säger Regnér till Ekot."---

TT

Edit: Dessa två citat  från 160329 har flyttats över från en annan tråd, som nu stängts. Detta eftersom det tillhör samma diskussionsområde.


Anmäl
2016-06-07 16:25 #14 av: [Nomen Nescio]

"Den 91-åriga kvinnan har endast ledsyn och drabbas av yrsel. Kvinnan måste hela tiden hålla sig i möbler för att inte falla.

Ändå vägrade Eslövs kommun i det längsta att erbjuda en plats på ålderdomshem.

Nu får kommunen dock bakläxa av förvaltningsrätten, som ger den 91-åriga kvinnan rätt till särskilt boende."---

Expressen


Anmäl
2016-07-07 16:15 #15 av: [Nomen Nescio]

"Den 95-årige mannen har svårt att förflytta sig, sköta sin hygien och sin medicinering. Men Östermalms stadsdelsnämnd i Stockholm ansåg inte att han var i behov av en plats på boende med heldygnsomsorg."---

"I förvaltningsrättens beslut står det att när 95-åringen får frågan av biståndshandläggare om hur han mår svarar han ofta mer positivt än egentligen är fallet.
”Detta är för att han inte vill vara till besvär i onödan och för att han hela livet har satt värde på att han ska klara sig”, skriver man i beslutet.
Förvaltningsrätten skriver i sitt beslut att 95-åringens vardagliga besvär och hans höga ålder är skäl nog att beviljas plats på ett boende."---

News55


Anmäl
2016-07-07 16:18 #16 av: Maria

Tur att förvaltningsrätten har förmåga att läsa av status i detta fallet.

/Maria

 

Anmäl
2016-07-07 16:20 #17 av: [Nomen Nescio]

#16 Ja, det är tur att det finns en sådan instans att gå till för gamla som svikits av sina hemkommuner.

När man läser i #0 att "i  (den)domen lyfter rätten fram att även sociala och psykologiska faktorer ska vägas när kommunen beslutar vilka insatser en gammal människa ska få" så tycker man att det därmed borde finnas en prejudikatsbildande dom någonstans som kommunerna borde ha att rätta sig efter, att "dessa kriterier gäller, punkt slut!"


Anmäl
2016-08-17 22:45 #18 av: [Nomen Nescio]

"Den 95-åriga kvinnan från Skellefteå ville placeras på ett särskilt boende eftersom hon kände sig otrygg i hemmet. Förvaltningsrätten gav henne rätt – men kommunens socialnämnd har nu överklagat.
– Det kändes oerhört kränkande, säger en av 95-åringens söner."---

"Till skillnad mot kommunen ansåg förvaltningsrätten att kvinnans hälsosituation, höga ålder och känsla av ensamhet och oro var tillräckliga skäl för att hon skulle få flytta. Kvinnan och hela hennes familj gladde sig åt beskedet.
– Jag blev jätteglad och tänkte att äntligen är det någon som lyssnar, säger kvinnans son.
Men glädjen blev inte långvarig. Kommunens socialnämnd överklagade beslutet."---

"– Hon tycker väl inte att hon behöver hemtjänst eftersom vi ställer upp, vi har ju hjälpt henne sedan hon var 80 år. Men hon behöver känna trygghet, och att det finns någon där omkring. Hon behöver någon i huset på kvällen när det är mörkt och hon känner sig otrygg, säger sonen."---

"Kenneth Fahlesson är ordförande i socialnämnden i Skellefteå kommun. Enligt honom har nämnden bara följt sina riktlinjer när det gäller överklagan."---

"Han berättar att kammarrätten i Sundsvall har gett prövningstillstånd och därmed kommer att ta upp fallet."---

"Att kammarrätten tar upp fallet tycker kvinnans son känns bra.
– Det är ett steg i rätt riktning men sen tror jag ju inte att vi har så stor chans, säger han."

Expressen


Anmäl
2016-08-29 12:18 #19 av: [Nomen Nescio]

"Pensionärsorganisationerna påpekar att Sollentuna kommun har sagt att man har som målsättning att bli Sveriges bästa äldrekommun när det gäller hemtjänst. Genom att skära ner 20 miljoner? Är det någon som fattar?
Men Sollentuna ska inte behöva stå vid skampålen ensamma. Letar man runt i landet, ser det ut som om det skärs och hyvlas och karvas i var och varannan kommun.

Västerås, Sundsvall, Malmö, listan kan göras lång - sparniten är intensiv över hela landet.
Det är halverad tid för samvaro och aktiviteter, det är minskning av tiden för matleverans åt de äldre till mellan fem och tio minuter (!) och andra innovativa sparförslag.
Ett exempel är hygienen. När pappa satt på servicehem de sista åren hade han fått tid för dusch var fjortonde dag. Duscha var fjortonde dag, alltså. Det är ju snuskigt!"---

 "Det snackas mycket om förbättringar. Löftena haglar, särskilt vart fjärde år. Men det går uppenbarligen åt andra hållet. Man blir både mörkrädd och förbannad.
– Ska det dras ner på allt känns det ännu mer som om man bara är till besvär, säger Ingegerd i Sollentuna.
Det är skamligt att hon ska behöva känna så. Vi lever i landet med världens högsta skatter. Pengar till staten verkar alltså inte vara bekymret.
Snarare hur pengarna används. Kanske kan man rekommendera att det tillsätts en kommission av - opolitiska - experter som granskar vart äldreomsorgens pengar tar vägen och hur de kan användas effektivare.
Eller finns det redan en sådan? I så fall: väck den!"

Radioprofilen Ulf Elfving på Expressen debatt


Anmäl
2016-11-10 08:37 #20 av: [Nomen Nescio]

"Kerstin Hammarlind, 75, är multisjuk, har fått båda benen amputerade, har hjärtsvikt, pacemaker och kol. Hon har haft två så kallade "tior" med strokesymtom, har svårbehandlad diabetes, ingen njurfunktion, får dialys tre gånger i veckan och behöver hjälp med i princip allt.
Men enligt Varbergs kommun kan hon inte få särskilt boende, eftersom hon INTE har "ett omfattande behov av vård, omsorg och tillsyn".
– Jag förstår inte hur de kan tycka det, säger Kerstin från sjuksängen."---

"Maria Sjödahl, chef för myndighetsavdelningen vid Varbergs kommun, säger att socialtjänstlagen alltid utgår från de individuella behoven.
- Vi är inte alltid överens med våra kunder. Därför finns ju också möjligheten att överklaga, säger hon i en kommentar.
- Det finns ingen brist på särskilda boenden i Varberg som det ser ut i dag. Men vi bedömer heller inte efter om vi har brist eller inte, utan efter socialtjänstlagen. Vi ska alltid vara det sociala skyddsnätet."

GT


Anmäl
2016-11-11 09:57 #21 av: [Nomen Nescio]

"Den 99-åriga kvinnan i Bohuslän kände sig så orolig i sin lägenhet att hon varje kväll band ytterdörren och satte en stol under handtaget för att vara säker på att ingen skulle kunna komma in. Om hon såg någon i trapphuset blev hon så rädd att hon inte kunde sova på flera nätter. Socialnämnden avslog trots det hennes ansökan om särskilt boende."---

"Förvaltningsrätten säger i sitt beslut att det inte är skälig levnadsnivå att vara så orolig att man inte vågar möta andra människor och att socialtjänsten också ska ha psykologiska aspekter i åtanke."

TT


Anmäl
2016-11-29 17:56 #22 av: [Nomen Nescio]

"Hon känner sig ensam och isolerad i sin lägenhet och har begärt att få plats på ett särskilt boende. Men äldrenämnden tycker att 95-åringen kan få tillräcklig hjälp i hemmet. Nu får hon avslag även i kammarrätten.
Hon har sett de flesta av sina vänner försvinna. Nu känner sig den 95-åriga kvinnan ensam och isolerad i sin lägenhet i Umeå, men får inte någon plats på ett särskilt boende, trots att hon själv vill.

Äldrenämnden anser att den hemtjänst på 4,75 timmar i veckan som hon får räcker för att tillgodose hennes behov.
För 95-åringen är det långt ifrån en bra lösning. Hon är ensamboende, bor en trappa upp utan hiss och besväras av artros i axlarna, ödem i vänster arm och artros i ett knä med värk. Hon har dessutom nedsatt balans och har opererat en höftled och en knäled."---

 http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/95-aring-kanner-sig-isolerad-nekas-boende


Anmäl
2016-12-07 12:49 #23 av: [Nomen Nescio]

"Eftersom den 94-åriga kvinnan känner att hennes liv börjar närma sig slutet ansökte hon om mer social kontakt med sin hemtjänst, men äldrenämnden avslog hennes ansökan. En timmes umgänge i veckan räcker, enligt nämnden. Nu får också kvinnan avslag på sin överklagan i förvaltningsrätten."---


"Anledningen till att 94-åringen önskar sig mer socialt umgänge med hemtjänsten är för att hon känner behov av att prata med någon om sin sista tid i livet. Enligt överklagan till förvaltningsrätten har hon inte så många vänner kvar i livet och att få besök av hemtjänsten som pratar med henne är livsberikande, tycker hon.
Förvaltningsrätten går dock på äldrenämndens linje och avslår kvinnans överklagan."

News55


Anmäl
2016-12-12 16:20 #24 av: [Nomen Nescio]

"Förvaltningsrätten ger en 94-årig man på Orust rätt att bo kvar hemma men med möjlighet att någon vecka i taget bo på korttidsboende för att få omväxling, omvårdnad och ett rikare socialt liv."---

SR


Anmäl
2017-01-04 07:45 #25 av: [Nomen Nescio]

"Rullstolsburne Leif Nilsson, 82, kommer inte ens in i badrummet med rullstolen. Trots flera fallolyckor säger kommunen nej till plats på äldreboende.
– Jag känner mig som ett djur i bur. Jag bor på tredje våningen och kommer ingenstans, säger han.
Leif Nilsson lider av njursvikt och kol och benen bär inte längre. Som treåring fick han polio, något som skadade högra benet. Tidigare klarade han att ta sig runt i bostaden med rullator, men numera är det rullstolen som gäller."---

"Framför allt vill Leif få en plats på ett äldreboende för att kunna känna trygghet, få lugn och ro. Veta att någon finns i närheten om han behöver hjälp.
– När jag föll en gång på toaletten låg jag blodig på golvet tills hemtjänsten kom. De hade inga förband, de bara lyfte mig till min säng. Christine fick hjälpa mig till sjukhuset. Jag vill inte behöva belasta min dotter som ställer upp för mig på alla sätt, varje dag, säger han uppgivet."---

"Tina Astevall är chef för Myndighetskontoret i Karlskrona. De ansvarar för den direkta myndighetsutövningen för personer över 65 år i kommunen. Hon kan inte uttala sig i det specifika ärendet.
Enligt henne väger kommunen inte in den egna bostaden när de utreder en ansökan om plats på särskilt boende.
– Det som krävs är att man har ett omfattande vårdbehov. Boendet i sig är inte avgörande. Man har ett eget ansvar att se över sin egen boendesituation. Man måste själv se om det finns andra bostäder på marknaden som passar bättre. Man kan alltid överklaga våra beslut. Får man bifall av förvaltningsrätten ska vi genomföra det."----

http://www.expressen.se/kvallsposten/leif-82-jag-ar-instangd-i-min-lagenhet/


Anmäl
2017-03-23 16:55 #26 av: Carmarino

92-åring får äntligen flytta till ett äldreboende, men först efter att hon fått cancer.

Hon är så svag nu att hon sällan lämnar sängen. Men när politiker kommer på tal blixtrar ögonen till:
– Jag är arg. De tar ut sin lön men de bryr sig inte om gamla människor. Jag har familj som orkat kämpa för mig, men tänk på alla äldre som är ensamma. Vem ska kämpa för dem?

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-09-30 12:12 #27 av: eskils

Nu stundar sämre ekonomi i kommunerna. De skattepengar de får in från de invånare som arbetar ska ju räcka till så mycket. Att i det läget dra ner på äldreomsorgen tycker jag är skamligt - inställda promenader, städning bara var tredje vecka, temperatursänkning med tre grader, kall mat, osv osv. Fel prioritering!!  Ledsen

https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/Wb3pjg/kommunen-sanker-varmen-hos-de-gamla-for-att-spara-pengar

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/y3XQ5K/ystads-kommun-drar-in-varma-maten-till-de-aldre


Anmäl
2019-10-26 22:25 #28 av: Ford -57

Lägger in detta även här, har lagt på annat ställe tidigare, Va tycker ni har han rätt eller fel? I min värld e d sanningens evangelium som predikas av Allard.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.