Seniorliv

Mitt liv som pensionär

2016-04-22 07:28 #0 av: [Carpinus]

"Människors livssituation ser mycket olika ut. Det gäller också för oss seniorer. Många har goda pensioner och stabil ekonomi, andra får hålla hårt i varje krona för att få pensionen att räcka månaden ut. Några bor i bra och tillgängliga bostäder, andra bekymrar sig mycket för trapporna och hur de ska ha råd med en ny bostad. En hel del tycker hemtjänsten fungerar bra och vill gärna fortsätta att bo hemma med hjälp av de tjänsterna så länge som möjligt. Andra känner sig otrygga och ensamma och vill flytta till ett trygghetsboende eller särskilt boende omedelbart. Många har släkt och vänner omkring sig, andra har med åren blivit mer och mer ensamma och isolerade.

”Hur kan de?” tänker jag ibland när politiker och andra uttrycker sig som om seniorer var en enhetlig grupp. Det är vi inte! Vi var det inte under våra aktiva liv och vi är det definitivt inte heller nu som seniorer."---

Christina Rogestam, ordförande i SPF, i "Senioren"

----

Många är nog nyfikna på hur livet som pensionär skall bli, vissa kanske till och med är lite skräckslagna över det perspektivet. I den här tråden finns länkar till vittnesmål från människor, kända som okända, som lämnat arbetslivet bakom sig och berättar om hur det blivit sedan. Den enkla sanningen är trots allt att vi är lika mycket individer som pensionärer som vi var innan, och förutsättningarna för det goda livet som seniorer varierar stort. Ändå klumpas vi ihop och schabloniseras när vi lämnat arbetslivet bakom oss, precis som Rogestam skriver.  Vissa kan förverkliga drömmar, andra känner tomhet - så ´nt är livet...

Är du själv pensionär får du förstås gärna berätta om vilka dina förväntningar var, och hur det sedan blev. Om du inte hunnit bli pensionär ännu kan du berätta om dina förväntningar och farhågor i tråden "kan du se dig själv som pensionär?"

Vill du läsa om dem som struntat i att pensionera sig utan kör vidare som om inget hänt kan du titta in i tråden "pensionär i full karriär".


Anmäl
2016-04-22 07:30 #1 av: [Carpinus]

"Så ska det låta"-stämpeln satte käppar i hjulet för Peter Harrysons karriär, något han i dag kan ångra. Den folkkära skådespelaren och programledaren får inte längre jobberbjudanden, men har förlikat sig med pensionärslivet.

– Det är inte så stressigt längre. Det är ganska skönt, säger Harryson.

Peter Harryson, 68, gick i pension som 65-åring. I dag lever han ett tillbakadraget liv, och har ställt om till pensionärslivet. Harryson berättar att han spenderar dagarna med hustrun Charlotte. Han lagar mat och läser.

– Ja det är jätteskönt. Det är mycket trevligt faktiskt. Jag är ju 68 år, så i tre år har jag ju tagit det lugnare. Man är ju lugnare. Det är inte så stressigt längre. Det är ganska skönt, säger Harryson och fortsätter:

– Jag jobbar inte alls mycket. Men jag jobbar. Jag sjunger med min gitarrist Bengt Magnusson. Vi jobbar nästa vecka på Göteborgs stadsteater. Men jag jobbar i lägre takt."---

Expressen.


Anmäl
2016-04-22 08:52 #2 av: [Carpinus]

"För cirka tio år sedan följde läkaren Hans Hallberg i Falun 430 personer före, direkt efter och två år efter pensioneringen. Hans avhandling visar att pensioneringen inte försämrar livskvalitén på något område. Här är Hans Hallbergs tips för att klara omställningen till pensionär:
1 Se till att du har en väl fungerande relation till din partner.
2 Ha några trogna vänner som du kan lita på.
3 Odla meningsfulla intressen."---


I samma tidning berättar fem pensionärer om sina liv som pensionärer.

Åke, 70: "Jag ser mig som Åke, inte som bankman, korvgubbe eller pensionär. Jag har alltid haft ett kulturintresse och har alltid nåt spännande för mig. Där är min identitet, säger han."---

Gunilla, 75: "Att vara pensionär är ett privilegium, tycker Gunnila Rooth. Det finns så mycket att göra. Ekonomin är dock ett bekymmer. Det är tråkigt att inte ha råd att resa som förr."---

Lars, 75: "Sedan han blev pensionär har han förändrats. Numera tänker han igenom saker mer balanserat och långsamt.
– Jag har överlevt en cancer­operation som nog förändrat mitt liv. Jag trodde jag skulle stryka med och tycker att livet är värdefullare nu. Jag tar vara på tiden och umgås mer med gamla vänner, barn och barnbarn, säger han."---

Ingegärd, 76:  "Hennes syn på sig själv har inte förändrats, men hon har funderat på hur hon betraktas av andra, med känslan av att vara vid sidan av.
– Det är mycket upp till en själv att göra något åt det och hitta saker att göra som ger meningsfullhet. Det kan vara enkla saker som gör att man upplever att man finns till för någon annan, säger hon."---

Carl-Gunnar, 79:  "Hans identitet förändrades inte nämnvärt.
– Jag identifierar mig med mig själv och den sociala miljö jag befinner mig i, säger han."---

http://www.unt.se/leva/sa-blev-livet-som-pensionar-4004923.aspx


Anmäl
2016-05-22 08:32 #3 av: [Nomen Nescio]

Irene och Lars i Helsingborg verkar leva ett gott pensionärsliv. Inte så konstigt -  de började planera för det redan tjugo år tidigare...


Anmäl
2016-05-22 09:07 #4 av: Maria

#3 Så härligt att läsa.

Själv skulle dock inte vilja se fram emot pensionen så mycket att jag t.om planerade så många år innan.

Jag vet hur skört livet kan vara och jag skulle nog inte våga.

/Maria

 

Anmäl
2016-06-08 17:31 #5 av: [Nomen Nescio]

"Göran Lindström, 69, från Bergeforsen norr om Timrå sålde sin bil- och gummiverkstad för att flytta till Namibia och jobba med geparder. Det var efter att ha sett ett tv-program om Laurie Marker och hennes naturvårdsorganisation Cheetah Conservation Fund, CCF, som planerna tog fart.
– Det var ett enkelt beslut. Jag är en gedigen djurvän, som vill vara med och rädda geparden från utrotning, säger Göran."---

"Göran fick erbjudande om att jobba för CCF och sålde sina verksamheter hemma i Bergeforsen.
– Det blev ett lätt beslut i stället för att gå i pension, säger Göran.
Göran Lindström tillbringar sju månader i Namibia varje år. Han åker hem över julen och får besök av frun Lillian i mars. Tiden i Namibia går åt till att tämja föräldralösa gepardungar.
– Anledningen till att jag gör det är för att bönder eller jägare har dödat mamman. Vi tar hand om ungarna för de klarar sig inte själva ute i det vilda, säger han."---

Expressen


Anmäl
2016-06-08 18:52 #6 av: Maria

Fantastiskt.

Mycket förstående hustru ocksåSkämtar

/Maria

 

Anmäl
2016-06-12 17:21 #7 av: strutter

Jag är 63 men "tvingades" för ca ett år sen att gå i pension p g a en omorganisation. Jag hade annars tänkt fortsätta jobba i flera år till.

I början gick allt bra. Jag gjorde en stor utrensning i mitt hus, jag skrev äntligen klar berättelsen om mitt liv, som jag hade hållit på med i många år. Jag reste mycket under ett halvårs tid. Sen gick luften ur mig. 

Jag känner mig ledsen och oföretagsam. Jag gör ingenting. Tittar på TV och äter. Har ingen struktur på dagarna. Mina döttrar bor utomlands så jag har inte så mycket kontakt med dom, heller.

Jag ville aldrig sluta arbeta och jag känner att jag har så mycket kvar att ge. 

Tidigare var jag väldigt påhittig, pigg och kreativ, men allt det är borta. Jag tror att jag blir sjuk om inte min situation ändras snart, och jag vet att det är jag själv som måste förändra den, men jag vet inte hur. 

Så blev det för mig. Men jag hoppas att det vänder, för det här är inte "jag"...

Anmäl
2016-06-12 17:51 #8 av: Maria

#7 Kan du inte ta upp något intresse eller gå kurser? Kolla upp olika föreningar eller liknande?

Det är ju en enorm omställning att plötsligt bli pensionär i synnerhet när man inte riktigt är beredd.

/Maria

 

Anmäl
2016-06-12 18:32 #9 av: strutter

#8

Jag känner mig inte så handlingskraftig just nu. Jag orkar inte ta itu med situationen, och kolla "vad som finns". Men det vänder förhoppningsvis, så att jag vaknar till liv igen!

Anmäl
2016-06-12 18:48 #10 av: Maria

Du kan ju ha drabbats av en depression också. Det är inte helt ovanligt när livet vänds upp och ner.

Du kanske skulle behöva någon att prata med? Eller börja med ett besök på din vårdcentral?

/Maria

 

Anmäl
2016-06-13 18:16 #11 av: strutter

#10
Tack, Maria, för att du bryr dig om mig!
Visst kan jag vara deprimerad, det tror jag också att jag är. Men vet du vad, i morse tänkte jag att det här går inte, utan jag gjorde ett ryck och köpte 75 kg finbetong och 20 st. markstenar! I morgon ska jag försöka hitta runda små dekorationsstenar. Jag ska gjuta ett trappsteg framför min utetrappa. Och jag kommer inte att ge mig förrän jag har lyckats! Jag hoppas att det vänder nu.

Anmäl
2016-06-13 19:04 #12 av: Maria

#11 Wow, vilket projektGlad

Du får hålla oss uppdaterade. Gärna bilder också.

/Maria

 

Anmäl
2016-06-14 08:29 #13 av: strutter

Det känns lite lite grann som om jag har tagit mig vatten över huvudet Funderar, men på järnaffären var dom säkra på att jag skulle klara av det, så nu är det bara att fortsätta. Jag har en bra handledning från Vi i Villa till hjälp.  

Jag har försökt lägga in bilder tidigare, men misslyckades då, så jag lovar ingenting.

Anmäl
2016-06-14 08:34 #14 av: Maria

Jag tror också att du klarar det galant.

Det gör inget med bilder. Du kan skriva och berätta. Det går lika bra.

Ibland kan det vara så med nya projekt att man handlar det man ska ha men sedan så får man gå och "värpa" på saken en tid innan man kommer igång.

Det finns inga rätt eller fel utan man ska följa sitt hjärta.

Det spelar egentligen ingen roll om du börjar idag. Om några veckor eller nästa år. Du har ju i alla fall projektet bland dina tankar och material till att börja när du vill.Skämtar

/Maria

 

Anmäl
2016-06-16 11:56 #15 av: strutter

#14
Ja, just så! Jag har det som jag behöver, och eftersom jag har all tid i världen så tänker jag ta det hela pö om pö och låta det få ta den tid det tar. Jag märker att det är en bra strategi för under tiden kommerjag på hur jag ska gå vidare på bästa sätt. 

På morgonen i dag har jag varit ute och gjort den första murningen. Och nu låter jag det härda minst ett dygn innan jag fortsätter Glad

Anmäl
2016-06-23 13:29 #16 av: strutter

Nu är det klart!

Nu kan muraren ringa, han som lovade komma och göra  jobbet i fjol sommar! Men kvinnor kan!

Nu ska jag bara försöka lägga in fyra bilder som jag tog under arbetets gång... hoppas att det går bra.

Anmäl
2016-06-23 14:01 #17 av: strutter

Det blev visst bara slutresultatet som jag lyckades få med...men den bilden var väl egentligen viktigastGlad

Anmäl
2016-06-23 14:20 #18 av: Maria

Oj så fint det blev. Vilket jobb.

Påminner lite om stenarbeten kring medelhavet.

/Maria

 

Anmäl
2016-06-23 14:57 #19 av: strutter

Tack Maria!

Det var inte så himla svårt, men det var mycket mer jobb än jag trodde.

Lite snett och vint blev det på sina ställen. Och det gör ingenting alls.

Det är jag som har gjort det och jag är jättestolt Tummen upp

Anmäl
2016-06-23 14:58 #20 av: Maria

#19 Ja du kan verkligen vara stolt. Du har en alldeles unik entré och du har gjort den själv.

/Maria

 

Anmäl
2016-06-23 15:16 #21 av: Carmarino

#16 Jättevackert, och jag är övertygad om att ingen annan har ett likadant trappsteg som du. Extra fint blev det med lupinerna i den fina vasen.

Du har all anledning att vara stolt över dig själv. Önskar dig en riktigt härlig midsommar. GladSol

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2016-06-23 15:28 #22 av: strutter

#20 och  #21 Blomma

Tack snälla ni! Ha en fin midsommarhelg! Blomma

Anmäl
2016-06-23 15:28 #23 av: Maria

#22 Det samma till dig.

/Maria

 

Anmäl
2016-06-23 16:41 #24 av: [Nomen Nescio]

#13 Så rätt de hade i järnaffären - grattis till ett snyggt jobb!


Anmäl
2016-06-23 17:32 #25 av: strutter

#24

Tack!

Tur att personalen i järnaffären var så positiv!

Anmäl
2016-06-24 09:48 #26 av: Schnauzertik

#16 Vad snyggt det blev.

Värd för Pensionärer

Anmäl
2016-10-13 11:27 #27 av: [Nomen Nescio]

På sin sjuttioårsdag bestämde sig Ragnhild att sälja lägenheten och slå sig ner i Languedoc-Roussillon i Frankrike, och nu tre år senare njuter hon av sin tillvaro som fransyska. Låter lyxigt, men Raghild hyr sin lägenhet som hon möblerat med "IKEA och loppis" och lever på sin svenska folkpension (plus kanske det som lägenhetsförsäljningen gav).

Mer kan läsas här.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.