Åldringsbrott

Brott mot äldre - tråd 5

2016-09-12 11:43 #0 av: [Nomen Nescio]

"Fram till och med juli månad ökade antalet brott mot äldre med 21% visar ny statistik från polisens nationella bedrägericentrum. I juli 2016 begicks 159 brott mot äldre jämfört med 121 i juli 2015, och i juni 2016 begicks 181 brott jämfört med 120 i juni 2015. Så kallade barnbarnsbrott, falska läkare och elektriker hör till bedragarnas metoder."

Här & Nu, SKPF:s tidning.

 I statistiken finns förstås inte mörkertalen med - de brukar uppges vara mångdubbelt fler än de anmälda fallen för den här typen av brottslighet.

Det här är ännu en tråd, den femte,  med uppföljningar av brott som drabbar äldre. Den närmast föregående finns här. Eventuellt nytillkommande kanske tycker att det mest blir citat utan kommentarer, och så är det - nyheterna talar ofta sig själva men bildar samtidigt ett mönster: vilka metoder brottslingarna använder sig av, hur de rör sig i landet, och konsekvenserna för deras offer.

I föregående trådar finns  tips från myndigheter och pensionärsorganisationer hur man bäst skall skydda sig mot dessa specialiserade kriminella. Tyvärr ställer det ofta större krav på de äldre än vad betydligt yngre människor inte är kapabla att leva upp till i fråga om legitimationskontroller, motringningar och den största vaksamhet. Den sista notisen i föregående tråd gäller så kallade smyckesryckare. Där säger polisens talesperson:

"Men ett råd är ju att inte ha på sig sina fina guldkedjor när man till exempel ska ut och handla. För det är ju synen av dem somt triggar de här förövarna. Sen är det ju rent bedrövligt att vi ska behöva avråda människor från att ha på sig sina smycken."

Tyvärr är väl det bara ett av många tecken på varthän det har barkat - ta av dig smyckena om du inte vill bli av med dem! Ett annat råd är att gömma sina värdesaker ifall det kommer hantverkare. Dessvärre är det ju så med många äldre att de glömmer var de gömt sakerna, så när de behöver dem så är de borta. Om inte bedragare lagt beslag på dem så har de gömts och glömts...


Anmäl
2016-09-12 13:22 #1 av: [Nomen Nescio]

"Det härjar just nu bedragare i Örebroområdet som med fula lömska knep lurar äldre – i deras hem. I torsdags fick en äldre man i Kumla ett samtal från vad han trodde var hemtjänsten och de ville hjälpa honom att byta utgångna sedlar.
– Det är första gången jag hör om just den här varianten, men det är för jävligt och det lägsta man kan göra, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter.
Mannen anade oråd och släppte aldrig in någon i bostaden, men nu varnar polisen för fler bedragare och uppmanar alla äldre att vara på sin vakt."---

"De allra vanligaste sätten att lura äldre är genom ”kartknepet”, ”halsbandsfifflet” eller ”barnbarnsmoduset”, enligt polisen.
”Barnbarnsmoduset” går ut på att tjuvarna ringer upp en äldre person och utger sig för att vara ett barnbarn. De säger att bilen gått sönder, att man behöver pengar till en bärgare och att en kompis skickas för att hämta pengarna. När det gäller ”halsbandsfifflet” hänger bedragare på ett krafshalsband till försäljning, men när den äldre säger nej tas halsbandet av – tillsammans med personens äkta halsband."---

Men uppgifter om det nya sedelbedrägeriet gör att polisen uppmanar alla äldre att vara på sin vakt.
– Har man farföräldrar, morföräldrar eller föräldrar som är äldre så bör man ha ett samtal med dem och prata om att sådana här saker faktiskt händer, säger han.

Se till att vara kritisk mot alla besökare man inte känner, säger de att de kommer från någon myndighet så be dem visa legitimation och försök kontrollera den, uppmanar polisen.
Och är det någon okänd som ringer? Lägg på luren."---

Aftonbladet


Anmäl
2016-09-14 16:43 #2 av: [Nomen Nescio]

"Kvinnan i 90-årsåldern satt i sin bil utanför en tandläkarmottagning i Lilla Edet.

En för henne okänd man närmade sig och bad henne att veva ned rutan för att visa några papper. När hon följde instruktionerna stal mannen hennes plånbok och gick ifrån platsen.

– Hon satt där i sin bil och antigen stack han ner handen genom fönstret, eller så öppnande han dörren och stal plånboken, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson i region Väst. "...

GT


Anmäl
2016-09-16 10:30 #3 av: [Nomen Nescio]

"Den 80-åriga kvinnan sov tungt när det började brinna i lägenheten på torsdagsnatten. Hon vaknade först när barnbarnet försökte släcka branden.

– Jag inser att jag kunde dött, säger hon till SVT Nyheter Väst.

Hon har bott i lägenheten i 23 år och upplever sig inte ha några ovänner. Men på torsdagsnatten försökte någon eller några sätta eld på den äldre kvinnans lägenhet genom att kasta in brinnande ljusstumpar och papper genom brevinkastet."---

SVT


Anmäl
2016-09-16 10:41 #4 av: [Rhonda]

#3 Storgråter

Anmäl
2016-09-16 14:26 #5 av: [Nomen Nescio]

"Falsk hemtjänst stal smycken från 97-åring." (Malmö)


Anmäl
2016-09-16 17:27 #6 av: [helga21]

# 0 ökar brottsligheten menar du? Det hade jag aldrig trott Gapskrattar

Anmäl
2016-10-02 14:06 #7 av: [Nomen Nescio]

"Anna Danielssons 85-åriga farmor hade precis varit ute och rastat sin hund Tessie.

– Då kom några ungdomar och slet hunden ur hennes händer, säger Anna.

Tillsammans med anhöriga vädjar hon på Facebook så att Tessie ska komma till rätta.

Stölden var fräck och skedde i fredags eftermiddags precis utanför Annas farmors hem i Backaryd, en ort i Blekinge som också kallas för "Sveriges trädgård".

– Farmor blev ensamstående för ett år sedan och Tessie som är en sibirisk Laika är en viktig del av hennes liv, säger Anna Danielsson.

Hennes farmor gjorde motstånd och försökte rädda sin hund från att bli stulen men var chanslös. De tre ungdomarna slet till sig Tessie och försvann sedan i en bil.

– Jag förstår inte hur någon kan göra så mot en äldre människa. Det är obegripligt."---

http://www.expressen.se/kvallsposten/tjuvar-stal-en-hund-fran-85-arig-kvinna/


Anmäl
2016-10-03 08:06 #8 av: [Nomen Nescio]

Den här tjuven råkade i händerna på "fel" gamlingar...

http://tv.aftonbladet.se/abtv/articles/140421


Anmäl
2016-10-03 13:50 #9 av: [helga21]

Glädjande att se och höra Skrattar

Anmäl
2016-10-06 09:35 #10 av: [Nomen Nescio]

"En 43-årig man åtalas nu misstänkt för att ha bestulit närmare 50 äldre och funktionshindrade på stora summor pengar.

Den 43-årige mannen ska ha ringt på hemma hos äldre och funktionsnedsatta i hela landet och utgett sig för att vara elektriker. Väl inne i hemmen ska han ha låtsats kontrollera elektriska anordningar, och därefter ha tagit betalt för det. De äldre ska då ha uppmanats betala via kort, varvid han stal korten och tog ut stora summor pengar. Vid flera tillfällen har han även stulit smycken och kontanter från de äldre."---

"Totalt ska mannen ha lyckats komma över uppemot en halv miljon kronor. Brotten begicks mellan december 2015 till april 2016, främst i Skåne, men även på orter i bland annat Dalarna, Östergötland, Småland och Västergötland."---

SVT


Anmäl
2016-10-11 21:27 #11 av: [Nomen Nescio]

"Tre personer greps på bar gärning medan de lurade sig in hos en kvinna i 90-årsåldern. Nu hoppas polisen kunna knyta dem till ett 20-tal stölder den senaste månaden.
– De vänder sig mot försvarslösa äldre, ensamboende kvinnor, säger Mattias Sigfridsson från polisens sektion mot internationell grov organiserad brottslighet."---

De två männen, i 40- respektive 35-årsåldern, och kvinnan, som är i 35-årsåldern, sitter nu anhållna.
– Spaningsmässigt kan vi knyta dem till tre fullbordade brott, säger Mattias Sigfridsson.
Men han hoppas att ytterligare ett stort antal åldringsbrott under hösten även kan klaras upp nu.
– Åtminstone ett tjugotal brott den senaste månaden hoppas vi kunna lagföra dem för.
Den anhållna trion är känd av polisen sedan tidigare. Kvinnan har under sommaren varit frihetsberövad i Tyskland, misstänkt för liknande brott, och en av männen söks av tysk polis, som vill ha kontakt med honom, säger Mattias Sigfridsson.
– De två personerna som har en anknytning till Sverige är också dömda här för grova stölder sedan tidigare."---

KvP


Anmäl
2016-10-14 16:55 #12 av: [Nomen Nescio]

"Två män som pekas ut som falska vaktmästare åtalas för 19 grova stölder och 7 stöldförsök hos äldre. Alla offer är kvinnor – och mycket gamla."---

"Totalt är det 26 brott begångna under fyra veckor i våras som de två männen åtalas för. Nio av brotten har skett i Malmö, några i Lund, Landskrona, Hörby och Kristianstad. Men även i Stockholm, Göteborg och Norrköping."---

"De drabbade kvinnorna är mellan 88 och 97 år gamla."---

Vid ett annat tillfälle försökte brottslingarna med att de hade fått larm om en misstänkt gasläcka. De ringde på porttelefonen till en 96-årig kvinna och bad henne släppa in dem så att de kunde kontrollera hennes lägenhet. Men det gick kvinnan inte på – hon hade ju ingen gasspis.
Enligt förhören med kvinnan var mannen utanför porttelefonen påstridig. Efter ett tag hotade han med kronofogden, och att det skulle kosta henne 4 000 kronor om han inte blev insläppt. Men den 96-åriga kvinnan gav inte med sig. Hon lämnade inte ut portkoden till främlingar, stod hon fast vid.
Kvinnan har idag fyllt 97 år och säger till HD och Sydsvenskan att hon inte orkar med någon rättegång.
– Det har jag sagt till polisen, jag har redan blivit uppskärrad en gång. Jag är en gammal människa på 97 år, så det vill jag inte vara med om igen."---

Sydsvenskan


Anmäl
2016-10-19 10:54 #13 av: [Nomen Nescio]

"---

På måndagskvällen förra veckan greps en trio på bar gärning när de lurade sig in hos en kvinna i 90-årsåldern i östra Malmö.

Polisen tror att en av dem utgett sig för att vara till exempel hemtjänstpersonal för att på så sätt kunna uppehålla ett offer medan kumpanerna snokar runt i lägenheten och stjäl.

– Det var så som vi trodde att det skulle se ut och även någonting vi sett under spaningsinsatsen i helgen, utan att då kunna styrka brott. Utifrån de förutsättningarna beslutade vi oss för att ingripa, sa kriminalkommissarie Mattias Sigfridsson, från polisens sektion mot internationell grov organiserad brottslighet, till Kvällsposten förra veckan.

Under fredagen häktades de tre: två män i 40- respektive 35-årsåldern och en kvinna i 35-årsåldern. De är misstänkta för tre fall av grova stölder i Malmö, men polisen har förhoppning om att kunna knyta dem till betydligt fler fall än så.

– Åtminstone ett tjugotal brott den senaste månaden hoppas vi kunna lagföra dem för, sa Mattias Sigfridsson förra veckan."

http://www.expressen.se/kvallsposten/har-tar-sig-aldretjuvar-in-hos-95-arig-kvinna/


Anmäl
2016-10-23 22:19 #14 av: [Nomen Nescio]

(Märsta) "Ännu ett fräckt åldringsrån har avslöjats. En 96-årig kvinna rånades i hemmet av en hjälpsam ”polis”. Samma dag misstänks ”polisen” med flera medhjälpare ha köpt dyra tyger och cigarettlimpor för 122 198 kronor med hennes bankkort.

– Jag kände att det var något som inte stämde, har 96-åringen sagt."---

Aftonbladet


Anmäl
2016-10-27 10:02 #15 av: [Nomen Nescio]

"Under de senaste fem åren samt årets första halvår har närmare 29.900 stölder i äldres och funktionshindrades bostäder polisanmälts. Därtill har det polisanmälts cirka 23.800 fickstölder och bedrägerier mot den här gruppen under samma period.
– Den här typen av brott är oftast välorganiserade och gärningsmännen har blivit mer förslagna. Vi har just nu koll på ett 30-tal ligor som regelbundet eller till och från agerar i Sverige, och då över stora områden, säger Håkan Carlsson, chef för polisens Circagrupp som fokuserar på seriebrott riktade mot äldre."---

"Ligorna som kommer från andra länder är svåra att fånga. De som polisen tar är oftast underhuggare medan den som styr verksamheten klarar sig, med pengarna i behåll. Polisen försöker nu hitta vägar för att komma åt dessa pengar.
– De svenska ligorna kan även agera genom att låtsas vara från hemtjänsten, vården eller vara hantverkare. I smyg släpper de in en kollega som snabbt söker igenom bostaden."---

"Hur många brott som begås mot äldre är okänt på grund av mörkertalet, vilket Håkan Carlsson tror är mycket stort. Offren skäms för att de har låtit sig luras och polisanmäler inte.
– Men de ska inte alls tro att de är lättlurade. Det här handlar om förövare som riktar in sig på personer som har varit ärliga hela sitt liv och nu kan vara beroende av sjukvård eller annan hjälp. Det som är hjärtskärande är att deras liv kan ändras helt av de här brotten, de känner sig otrygga och vågar kanske inte gå ut längre."---

http://www.dn.se/nyheter/sverige/ligor-inriktade-mot-aldre-alltmer-valorganiserade/

Med detta avslutar jag min uppföljning här av kriminalitet riktad mot äldre, men den här typen av ynklig brottslighet upphör dessvärre inte...


Anmäl
2016-10-27 12:40 #16 av: Carmarino

En kvinna i 85-årsåldern skrämde tjuvarna när de försökte stjäla hennes handväska.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2016-11-17 22:17 #17 av: [Nomen Nescio]

"Kan statistiken verkligen stämma? Det är min första fråga till Håkan Carlsson, chef för polisens grupp Circa, Central Investigation Related to Crime Aliens, som sysslar med brott mot äldre i Sverige. Han bekräftar siffrorna: Under de senaste fem och ett halvt åren har över femtiotusen stölder och bedrägerier mot äldre och funktionshindrade anmälts. Över 29 000 fall gäller stölder i hemmet, över 23 000 gäller fickstölder och bedrägerier. Dessutom räknar polisen med ett stort mörkertal. Det handlar om en sårbar grupp, som inte alltid klarar av att anmäla.
Följer man den politiska debatten i Sverige kan man få intryck av att pensionärsskatten är den stora frågan om äldres livsvillkor och rättigheter. Brott mot åldringar och funktionshindrade – som inte sällan inbegriper våld, och som enligt polisen blir alltmer välorganiserat – får däremot fortgå utan att bli föremål för politisk debatt, utan att bli föremål för seriös journalistisk granskning och utan att polisen informerar om vad man vet om brottslighetens karaktär. Och utan att polisen har resurserna som krävs för att utreda brotten." ---

"Carlsson har uppgett att ett trettiotal ligor opererar i Sverige. Men när jag ringer upp för att få veta hur stor andel av brotten som begås av inhemska respektive utländska ligor, är det tvärstopp.
– Det vill jag inte gå in på. Vi har ett samarbete med polisen i andra länder, och vi har även nationella ligor här. Hur förhållandena ser ut och vem som gör mest brott – för oss spelar det ingen roll.
– Men vi har många internationella ligor och de begår en förfärlig massa brott. Och de begår oftast inte brott i sina hemländer."---

"Att brottslighet mot åldringar och funktionshindrade får pågå i en sådan skala är en skam för Sverige. Polisen måste berätta vad man vet om förövarnas internationella nätverk, möjligheterna till lagföring och huruvida stöldgodset försvinner utanför Sveriges gränser. Och frågan måste upp på den politiska agendan."

Paulina Neuding, journalist och jurist

http://www.dagenssamhalle.se/kronika/vaksamhet-raecker-inte-mot-aldringsbrotten-28894


Anmäl
2016-11-18 11:25 #18 av: Carmarino

#17 Sorgligt att folk är så hänsynslösa. Förr i tiden var det nästan tabu att råna eller skada äldre människor, men nu anser brottslingarna bara att det är lättförtjänta pengar. Ingen respekt alls.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2016-11-18 13:01 #19 av: Carmarino

Nu har åtminstone två av uslingarna gripits, men tyvärr kommer de väl att släppas snart igen. De har förvisso fångats på övervakningskameror som bevisar att de stulit, eller försökt stjäla, från äldre, men detta brukar ju oftast inte anses vara tillräcklig bevisning.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2016-11-18 15:40 #20 av: [Nomen Nescio]

"Fyra och ett halvt års fängelse och utvisning blir straffet för den man som utgett sig för att vara elektriker och lurat äldre på pengar. Ett stort antal äldre utsattes för bland annat grova bedrägerier, skriver Hässleholms tingsrätt i ett pressmeddelande.

Bland de drabbade finns en 90-årig kvinna och en 99-årig man. Mannen ska betala cirka 400 000 kronor i skadestånd."---

http://www.expressen.se/kvallsposten/fangelse-for-falsk-elektriker/

Återstår att se hur man skall lyckas få ut de 400.000 kronorna - gissningsvis finns de på något oåtkomligt konto "någonstans"...


Anmäl
2016-11-18 17:17 #21 av: [Nomen Nescio]

"Minst 20 gånger har ett par fastnat på övervakningsfilm då de stulit plånböcker ur fickor och handväskor i kundvagnar. Offren har genomgående varit äldre personer i södra och västra Sverige."---

"Kvinnan är i 50-årsåldern och mannen i 30-årsåldern. Enligt polisen är de "högintressanta" i ett 40-tal ärenden i Sverige och kan även ha varit brottsaktiva i andra delar av norra Europa. Därför kontaktas även utländsk polis i ärendet."---

TT


Anmäl
2016-11-29 12:08 #22 av: Carmarino

En 25-årig man som specialiserat sig på stölder från äldre kvinnor har nu fått sitt straff - fyra års fängelse. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2016-11-29 16:10 #23 av: [helga21]

# 21 Brottsofferfonden får väl träda in!

Anmäl
2016-11-29 17:34 #24 av: [Nomen Nescio]

Från dagens tidningar:

"En äldre kvinna slogs ner och rånades i ett soprum till en fastighet i Lunden i Göteborg.
- Hon är utsatt för våld och har ramlat. Ambulans har kallats till platsen, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesman i region väst."---

"- Det är en man i 30-årsåldern. Han tog hennes väska och plånbok, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson.
Kvinnan har klagat på smärtor i benen efter fallet i samband med rånet. Larmet om händelsen kom klockan 13."---

GT

"En man i 90-årsåldern har utsatts för ett hänsynslöst rån i Göteborg. Han hade gått in i en fastighet på Hisingen när han överfölls på tisdagseftermiddagen.
- Då är det någon som trycker ner honom på golvet, säger Hans Lippens, presstalesperson vid polisen region Väst, till TT.
Mannen blev rånad på sin väska som innehöll en plånbok. Han hittades liggande på golvet av en annan person som bor i fastigheten."---

GP


Anmäl
2016-11-29 18:51 #25 av: [Nomen Nescio]

#24 "En dryg timme senare inträffade ytterligare ett brutalt äldrerån. Denna gången i Kungälv.

– Det är en äldre dam som har varit ute och gått med sin rullator, när någon kommer springande och knuffar omkull henne, säger Hans Lippens.

Rånaren fick med sig kvinnans plånbok med en okänd summa pengar. Det finns inga spår efter gärningsmannen. Vid rånet har kvinnan skadat ett ben.

– Ambulans är på väg fram för att ta hand om henne, säger Lippens."---

GT


Anmäl
2016-11-30 14:19 #26 av: [Nomen Nescio]

#25 "Efter att två nya rån mot äldre inträffat i Göteborgsområdet misstänker polisen att det rör sig om samma gärningsman.

- Tillvägagångssättet, och att man ger sig på äldre med rullatorer pekar på det, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson för polisen i region Väst. "---

GP


Anmäl
2016-12-02 11:00 #27 av: [Nomen Nescio]

"En 73-årig kvinna lurades på 400 000 kronor av en utländsk donationsskojare.

73-åringen kom med en värdinna till polisstationen i onsdags för att berätta att hon hade blivit utsatt för bedrägeri på internet.
För ett år sedan fick kvinnan mejlkontakt med en okänd kvinna som lovade att hon kunde få del av en stor donation om hon ville satsa pengar. Hon fick veta att hon var utvald för den här chansen."---

http://www.skd.se/2016/12/01/73-aring-blast-pa-400-000-kronor/


Anmäl
2016-12-03 16:58 #28 av: [Nomen Nescio]

"Kärleksparet lyckades komma över hundratusentals kronor genom att använda sig av det så kallade "karttricket". Efter att ha slagit till på flera platser runt om i landet kunde polisen ringa in och gripa de misstänkta bedragarna.
Mannen och kvinnan som är 36 respektive 27 år sitter nu häktade misstänkta för grovt bedrägeri och egenmäktigt förfarande. Mellan maj och oktober i år har de varit ute på en stöldturné i södra och mellersta Sverige och bedragit ett 40-tal äldre kvinnor. Alingsås, Trollhättan, Halmstad, Varberg, Falkenberg, Karlstad och Örebro är städer som ska ha fått påhälsning av paret."---

"Totalt har paret kommit över en halv miljon kronor och som mest har offren blivit av med cirka 40 000 kronor. Medelåldern på kvinnorna är 69 år. Att det framför allt är äldre kvinnor som drabbats förklarar polisen med att dessa i större utsträckning bär handväska.
Den omfattande utredningen som just nu pågår tros vara klar vid årsskiftet och då väntas även åtal väckas."---

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/lurade-till-sig-en-halv-miljon-med-karttricket


Anmäl
2016-12-04 08:05 #29 av: [Nomen Nescio]

"Enligt polisen finns det ett 30-tal ligor som har specialiserat sig på att begå brott mot äldre. Flertalet kommer utifrån och ett land sticker särskilt ut - Rumänien.
- Rumänien är klart överrepresenterat. Det är lite säsongsbetonat. Just nu på hösten är det mest internationella ligor som härjar. Sedan tar de semester över jul innan nästa topp inträffar i slutet av januari. De inhemska ligorna är mest brottsaktiva från april till oktober, konstaterar Mats Wahlberg på polisens Circagrupp - en specialenhet som arbetar med seriebrott mot äldre."---

" Lika lite som vi måste vänja oss vid att tiggeriet permanentas behöver Sverige resignera inför äldrerån och stöldräder.
EU:s fria rörlighet är inte till för att missbrukas av kriminella ligor som drar runt på plundrarstråt över kontinenten. Tvärtom är det extra viktigt för vänner av EU och öppenhet att visa att man tar dessa problem på allvar.
Det är också avgörande för tilliten i samhället. Äldrebrotten skapar stor otrygghet bland gamla, som nu uppmanas att misstro alla människor som de inte känner igen.
När det gäller de kriminella ligorna måste det till att börja med bli lättare att döma till utvisning. I dag styrs praxis av en dom från Högsta domstolen som gör det i stort sett omöjligt att utvisa EU-medborgare som ägnar sig åt upprepade stölder i landet.
Om ligorna har utvisningsbeslut mot sig kan gränspolisen direkt förpassa dem ut ur landet vid en inre utlänningskontroll. Det är bara för regeringen att förtydliga lagen."---

"Sedan har vi de gamla vanliga bekymren: den långsamma svenska rättvisan, svårigheten att häkta och domstolar som gärna lägger sig nära straffminimum.
Kriminella gör givetvis kalkyler över var vinningen är som störst och risken som minst. Då kan inte Sverige framstå som en guldgruva för internationella ligor.
Vi måste anpassa oss och skicka en kraftfull signal: Kom inte hit om du vill begå brott. Det kostar mer än det smakar."---

Sedan har vi de gamla vanliga bekymren: den långsamma svenska rättvisan, svårigheten att häkta och domstolar som gärna lägger sig nära straffminimum."

http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/utvisa-ligorna-som-ranar-aldre-och-stjal/


Anmäl
2016-12-04 13:37 #30 av: [helga21]

"Gissa vem som varje år lagt förslag om att skärpa reglerna för utvisning och gissa vilka partier som varje år både röstat nej och aktivt motargumenterat?

Och gissa vad media tyckt i alla år? Expressen står icke utan skuld..."

https://www.facebook.com/kent.ekeroth.3?hc_ref=NEWSFEED&fref=nf

Anmäl
2016-12-04 19:51 #31 av: Carmarino

Det här är inte ett brott i egentlig mening, men det borde förbaske mig vara det. Blir så arg när jag läser sådant här. Arg

Eftersom den 94-åriga kvinnan känner att hennes liv börjar närma sig slutet ansökte hon om mer social kontakt med sin hemtjänst, men äldrenämnden avslog hennes ansökan. En timmes umgänge i veckan räcker, enligt nämnden. Nu får också kvinnan avslag på sin överklagan i förvaltningsrätten.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2016-12-07 12:38 #32 av: [Nomen Nescio]

"Mannen fick jobb inom hemtjänsten trots att han var dömd för en rad grova stölder från äldre. Nu har han dömts för liknande stölder även i Borås, skriver Borås Tidning."---

"Mannen döms för fyra grova stölder, som han också erkänt. Tillsammans med att han döms för grovt barnpornografibrott blir straffet fängelse i ett år och fyra månader.
Han är sedan tidigare dömd för stölder inom hemtjänsten i både Uppsala och Stockholm."

TT

Borde inte hemtjänsten begära utdrag ur misstanke- och belastningsregistret när de nyanställer? Och om en person kommer från hemtjänsten på andra orter borde det väl vara självklart med en referensförfrågan hos dem innan man anställer?


Anmäl
2016-12-14 12:41 #33 av: [Nomen Nescio]

"Genom att ringa upp äldre personer och utge sig för att vara deras barnbarn ska två män ha lurat sig till stora summor pengar.
Som bevisning finns bland annat bluffsamtal som är avlyssnade.
– De har använt sig av en telefon per dag och ett simkort per brott, sedan har de bytt. Så det har varit väldigt beräknande. Den äldre av männen har suttit i Göteborg och ringt och "upphämtaren" har utgått från Stockholm, säger åklagaren Anna Lander.
I ungefär en tredjedel av fallen lyckades bedrägerierna och det totala beloppet som männen ska ha lurat sig till är omkring 400 000 kronor."---

"Genom en kartläggning av bland annat Rotarys medlemmar – nationella som internationella – kunde ligan med hjälp av en tidigare dömd ekobrottsling ta reda vem som kunde ha pengar, för att sedan ringa och luras."---
"På onsdagen börjar rättegången mot de två män som står misstänkta för att ligga bakom bedrägerierna. I den massiva förundersökningen framgår det att 51 personer råkat ut för männen – och att de siktat in sig på personer födda på 20- och 30-talet.
– De ger sig på de svagaste i samhället och det är väldigt, väldigt fult, har Håkan Carlsson, chef över polisens Circagrupp som utreder brott mot äldre, tidigare sagt.
Den ene mannen är i 50-årsåldern och den andra i 40-årsåldern. Männen greps den 27 april i år och har åtalats vid Norrköpings tingsrätt.
Nu riskerar de fängelsestraff."

http://www.expressen.se/gt/sa-valde-barnbarns--ligan-ut-sina-offer/


Anmäl
2016-12-17 12:03 #34 av: [Nomen Nescio]

"De utger sig för att vara kylskåpskontrollanter – nu sprider sig ligan över landet.
– De har säkert gjort en grundlig kartläggning av äldre människor, säger förundersökningsledaren Thomas Bäckström vid StockholmspolisDe första falska kylskåpskontrollanterna slog till mot två privatpersoner, två kvinnor födda 1925 och 1928, på fashionabla adresser i centrala Stockholm. Det skedde så sent som den 10 november.

Den 23 november kunde Expressen berätta att polisen misstänker att de är en hel liga på spåren. Efter det har det kommit in fler anmälningar, från både Malmö och Trelleborg, i Skåne. Det skedde i mitten av november, alltså bara några dagar efter händelserna i Stockholm.
– Det handlar om att samma kontantkortstelefonnummer som vi har säkrat i de två ärendena i Stockholm har använts i Skåne, säger Thomas Bäckström, förundersökningsledare. Sedan tidigare finns det ett ärende i Skåne med liknande modus, där två killar skulle kolla spisar. De greps senare av polisen. En av dem dömdes till fyra års fängelse. Jag misstänker att det kan finnas en koppling mellan dem och kylskåpsbedragarna."---

http://www.expressen.se/kvallsposten/kylskapsbedragare-jagas-i-sydsverige/


Anmäl
2016-12-28 08:52 #35 av: [Nomen Nescio]

"Polisen i västra Sverige har nu i juletid märkt av en tydlig ökning av så kallade rullatortjuvar. Siktet är inställt på personer med rörelsehinder och som har kontanter på sig.
– Just det här tillvägagångssättet har varit en tydlig trend den senaste månaden. Ficktjuvarna riktar in sig på äldre med rullator eller rörelsesvårigheter och uppehåller sig vid bankomater och banker, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesman i region Väst, till Kungälvs-Posten.

Han förklarar att det är bland annat julklappspengar som de kriminella kommit över.
Enligt Håkan Carlsson, chef över polisens Circagrupp som utreder brott mot äldre, tillhör rullatorrånarna inte några ligor, utan att det troligtvis rör sig om spontana brott.
– Om man har rullator signalerar man att man har svårt att röra sig eller är sjuk. Då utnyttjar de det. De försöker distrahera äldre så att de kommer åt kort och pengar, säger han.
Det har även hänt att man har knuffat omkull de äldre för att få tag i sitt byte, förklarar han.
– Det finns ju de som knuffar. Rullatorn är ett tecken att personen inte kommer kunna springa efter."---

GT


Anmäl
2016-12-30 14:17 #36 av: [Nomen Nescio]

"Kvällsposten har tidigare rapporterat om de båda männen, 25 och 41 år gamla, som under några månader i våras slog till mot omkring 25 äldre kvinnor i Sydsverige."---

"41-åringen dömdes på fredagen till fyra års fängelse för sammanlagt 28 brott med koppling till äldre offer. Han fälldes även för rattfylla och narkotikabrott och döms till fyra års fängelse.
Mannens kumpan fälldes redan i slutet av november. Även han dömdes till fyra års fängelse för flera fall av grov stöld och försök till grov stöld.

"Brottsligheten framstår som förslagen. Brotten har riktats mot äldre personer, som särskilt valts ut på grund av deras höga ålder (88-97 år) och har alltså begåtts med utnyttjande av denna åldersgrupps skyddslösa ställning och svårigheter att värja sig", skriver Malmö tingsrätt i domen mot 41-åringen."---

http://www.expressen.se/kvallsposten/falska-vaktmastarna-domda---falls-for-stolder-hos-aldre/


Anmäl
2016-12-30 15:24 #37 av: [Nomen Nescio]

"Två medlemmar i en turnérande, rumänsk bedragarliga åtalas för att ha lurat gamla kvinnor på deras bankkort och därefter tömt kontona. Gruppen kan ha stulit miljonbelopp.
Förundersökningen mot den 36-årige mannen och hans 27-åriga sambo visar en systematisk brottslighet av ett sällan skådat format.

44 äldre kvinnor finns registrerade som målsägande, men i sammanhanget är det – enligt polisen – rimligt att tro att det förekommer ett visst mörkertal.
De drabbade är bosatta på geografiskt utspridda orter, allt ifrån Uppsala i norr till Kristianstad i söder."---

"Enligt polisen har de tre rumänerna befunnit sig i Sverige uteslutande i syfte att tjäna pengar genom kriminalitet.
- Detta verkar vara noga planlagt. Vi är övertygade om att de här individerna också gästat våra grannländer, betonar kriminalinspektör Mats Wahlberg på Circagruppen i Region Väst, som ansvarat för utredningen."---

GP


Anmäl
2017-01-06 08:01 #38 av: [Nomen Nescio]

"En man med stor livsglädje och aptit för livet, och som älskar att röra sig bland andra människor.Så beskriver anhöriga 92-årige Åke från Göteborg.
Trots att han går med rullator kan inget stoppa Åke från att röra sig på Göteborgs gator.Även om det finns de som försöker.Under 2016 blev Åke rånad tre gånger i anslutning till sin bostad.
– Jag hade otur förra året, konstaterar han."---

"Åke själv har kommit på egna knep för att öka sin säkerhet. Och anhöriga har bett hyresvärden att förlänga tiden för hur länge kodlåset fungerar, för att Åke ska slippa använda nyckel sent på kvällen.
– Då kommer han in i porten snabbare. Och grannarna har sagt att han kan ringa på dörren om det är någon som går efter honom. Då är det bara att ringa på dörren. Men det är inte bra när det är så här, säger dottern Rosita.
Precis som Åke känner Rosita en uppgivenhet.
– Jag vet inte hur man ska hantera det riktigt, säger hon och funderar:
– Det är nog bra om människor håller ett öga på andra människor som är gamla. Se om de behöver hjälp eller så. Vi måste hjälpa varandra mer kanske. Det kanske är det som är problemet. Att man ska hålla ett öga på varandra."---

http://www.expressen.se/gt/ake-92-ranades-tre-ganger-under-2016/


Anmäl
2017-01-12 07:55 #39 av: [Nomen Nescio]

"Den 88-årige damen ville bara vara snäll – då ska personalen från hemtjänsten ha utsatt henne för en stor pengabluff.

Den nu åtalade hemtjänstkvinnan gick runt till bankomater i Varberg och tog ut 24 000 kronor på damens konto, enligt offret helt utan hennes vetskap.

"Hon har inte kunnat sova, känner sig helt tom i kroppen och skakar i armar och händer", beskriver polisen damens känslor efter det inträffade."---

http://www.expressen.se/gt/88-arig-dam-drabbad--av-hemtjanstbedrageri/


Anmäl
2017-01-12 18:30 #40 av: [Nomen Nescio]

En läkare på Öland har blivit polisanmäld av släktingar till en Kalmarkvinna i 90-årsåldern. De hävdar att mannen drogat ner deras gamla faster och lurat henne att skriva över villan på honom. Nu sitter kvinnan på ett äldreboende.

– Det här är hennes skräck. Så här ville faster absolut inte sluta sin dagar, säger en brorson till Kvällsposten.

Samtidigt som läkaren polisanmäldes i början av veckan lämnade släktingarna även in en stämning mot honom vid Kalmar tingsrätt, som tidningen Barometern tog del av. I stämningen kräver brorsbarnen att villan – värd 15 miljoner kronor – ska återgå till fastern och att läkaren dessutom ska betala tillbaka nära två miljoner kronor som han plockat ut från den gamla kvinnans konton."---

http://www.expressen.se/kvallsposten/lakare-pastas-ha-lurat-av-90-aring-hennes-villa/


Anmäl
2017-01-14 13:28 #41 av: [Nomen Nescio]

En 63-årig man som knivrånades körde på gärningsmannen med sin bil och får beröm för rådigt handlande av polisen. Gärningsmannen sprang till en polispatrull för att anmäla och blev då gripen eftersom det var honom polisen var ute för att söka efter. 

Källa.


Anmäl
2017-01-15 09:42 #42 av: [Nomen Nescio]

"En 77-årig man i Karlstad blev på lördagskvällen bestulen på runt 8 000 kronor.
Mannen befann sig i väntterminalen vid busstationen då tre yngre män tog kontakt med honom och sedan misstänks ha lurat av honom pengarna."---

http://nwt.se/karlstad/2017/01/15/aldre-man-bestulen-tre-misstankta


Anmäl
2017-01-16 13:19 #43 av: [Nomen Nescio]

"En hemtjänstanställd kvinna medverkade till att en då 93-årig man, som kvinnan vårdade, tog ett lån på närmare 350 000 kronor. Pengar som i stort sett sedan enbart användes för att betala kvinnans räkningar och levnadsomkostnader. Nu åtalas hon misstänkt för grovt mutbrott."---

TT


Anmäl
2017-01-17 16:25 #44 av: Maria

Vi kanske behöver skapa en ny tråd med ny rubrik efter denna händelseSkrattar

http://www.expressen.se/nyheter/aldre-kvinna-knivskar-anstalld-vid-butiksran/

/Maria

 

Anmäl
2017-01-17 17:09 #45 av: [Nomen Nescio]

#44 Äldrebrott som äldrebrott...Skämtar

Tror vi hade något liknande i någon av de första trådarna, men det är som tur är långt mellan gångerna. Skrattar


Anmäl
2017-01-17 17:34 #46 av: [Nomen Nescio]

"Åldringsbrotten i Sverige har minskat drastiskt under 2016."---

"Ett skäl till framgången är att Circa-gruppen medverkat till att flera kriminella grupperingar kunnat gripas och avtjänar fängelsestraff. Eftersom det enligt polisen ofta handlar om återfallsförbrytare gör det stor skillnad när dessa sitter bakom lås och bom. Dessutom är en faktor troligen att hårdare straff dömts ut än tidigare."---
Han (Håkan Carlsson, chef Circagruppen) är också nöjd över att media rapporterat så flitigt om olika typer av bedrägerier.
– De läser om det eller så läser deras anhöriga om det. Man släpper inte in vem som helst i sin bostad utan vidare längre, säger han.
"Minskningen av de olika brottstyperna minskar framför allt i Västra Götaland. Men det går att se framgångar för hela riket. Däremot står Stockholm ut i att bedrägerierna mot äldre ökat med 42 procent under 2016."---

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/anmalda-aldringsbrott-minskar


Anmäl
2017-01-21 16:32 #47 av: [Nomen Nescio]

"När de två killarna försökte rycka 86-åriga Gudrun Eklunds väska var hennes första impuls att hålla emot. Resultatet blev en krossad axel.

– Man tänker: Sådana här ungdomar, har de ingen mormor eller farmor? Vad skulle de tänka om något sådant här drabbade henne? säger Gudrun."---

http://www.expressen.se/kvallsposten/86-ariga-gudruns-axel-krossades-av-ranare/


Anmäl
2017-01-22 12:44 #48 av: [Nomen Nescio]

"Först rymde han från behandlingshemmet, sedan gjorde 46-åringen som vanligt - han lurade av åldringar deras pengar.

På nio dagar misstänks 46-åringen ha begått 16 brott mot äldre. Under loppet av fyra år har han dömts lika många gånger för samma slags bedrägerier."---

"De två äldre var där för att vittna mot honom. De var aningen generade över att ha blivit lurade av 46-åringen.

– Jag skäms, medgav en äldre herre som Kvällsposten talade med.

Han hade dock fått tröst av en polisman som förklarat att 46-åringen faktiskt är proffs och expert på de han gör gång på gång - lura alltför vänliga äldre som gärna hjälper en medmänniska som påstår sig ha hamnat i nöd."---

http://www.expressen.se/kvallsposten/46-aring-lurar-aldre-med-lassmedsknep/


Anmäl
2017-01-23 11:44 #49 av: [Nomen Nescio]

"Två rumänska medborgare döms i Göteborgs tingsrätt, efter en av de mest omfattande serierna av åldringsbedrägerier någonsin i landet. För mannen slutar turnén med tre och ett halvt års fängelse. Hans fästmö får tre år. Båda förbjuds återvända till Sverige under de närmaste tio åren. "---

"De två medlemmarna i den ambulerande bedragarliga åtalades för att ha lurat minst 44 gamla kvinnor på deras bankkort och därefter tömt kontona. Det sammanlagda stulna beloppet kan, enligt polisen, överstiga en miljon kronor."---

"Polis och åklagare tror att de 44 målsäganden egentligen borde varit fler och kalkylerar med ett mörkertal av äldre personer som inte anmält eller vars öde inte nationellt kopplats just dessa gärningsmän."---

GP


Anmäl
2017-01-23 12:09 #50 av: [Nomen Nescio]

"Mannen i 85-årsåldern hittades gömd i en soptunna vid sitt torp utanför Svenljunga – täckt under cement. Nu har en medelålders göteborgare begärts häktad misstänkt för mordet.
– Man har velat komma över den mördades pengar, har åklagaren Maria Thorell tidigare sagt."---

"Också en kvinna har tidigare varit anhållen i fallet, hon misstänks för häleri. Kvinnan är inte frihetsberövad, men åklagaren säger till Borås Tidning att misstankarna mot henne kvarstår."---

http://www.expressen.se/gt/genombrott-i-soptunnemordet--aldring-mordades-for-pengarna/


Anmäl
2017-01-26 08:53 #51 av: [Nomen Nescio]

En 46-årig man i Malmö ringer på hos äldre och säger att han bor i närheten och råkat bli utelåst. Nu vill han "låna" pengar för att betala låssmeden och uppenbarligen lyckas han dupera sina offer, som blivit av med mellan 400 och 2000 kronor.

Mannen har gripits fem gånger men börjar på nytt så fort han släppts på fri fot enligt Polisen.

Källa.


Anmäl
2017-02-24 14:36 #52 av: Jimmy.L

Sexdansade framför hundraåring på äldreboende.

http://www.expressen.se/tv/omtalat/sexdansade-framfor-hundraaring-pa-aldreboende/

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2017-03-06 16:51 #53 av: lordgortor

Brott mot äldre sker varje gång pensionerna betalas ut. Om inte på annat vis så genom pensionärsskatten.

Anmäl
2017-03-16 13:59 #54 av: Carmarino

Ett äldre par blev attackerat utomhus i stadsdelen Tynnered i Göteborg.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-09-01 08:49 #55 av: Eda

GÄLLANDE BANKBEDRÄGERIFÖRSÖK 

Min väninna, 82 år, blev häromdagen uppringd av någon som uppgav sig heta Göran och sa att någon försökt flytta över pengar från hennes Se-bankkonto till utlandet, när hon sa att hon inte hade något Se-bankkonto frågade han vilket konto hon hade. Då svarade hon klokt nog att de hade han inte med att göra. Den som ringde hade enligt Hitta.se okänt nummer, minst 32 andra har också sökt på detta nummer!

Handikapptips har tips på hjälpmedel & aktiviteterKLICKA HÄR
👗Textilochtips har tips på kläder & handarbeten vid rörelsehinder.  KLICKA  HÄR  

 Bloggarna är ideella och har ingen ersättning från butiker.  - Gilla gärna! 🌺

Anmäl
2018-09-01 11:49 #56 av: Carmarino

#55 Det är många sådana bedrägeriförsök i görningen. Bra av din väninna att inte tro på honom. Bankerna ringer aldrig och begär inloggning med bank-ID (vilket troligtvis hade varit nästa steg i bedrägeriförsöket).

Såg nu att ICA-banken faktiskt har ändrat så att man bara kan vara inloggad på ett ställe samtidigt, så där får bedragarna det svårare. Om man är inloggad på t.ex. datorn, och sedan försöker logga in i appen på telefonen, så loggas man automatiskt ut på datorn. Så borde alla banker göra tycker jag.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-03-17 13:49 #58 av: eskils

Otäckt med alla brott mot äldre nuförtiden! Och bra att media skriver om dessa ligor och varnar, som Circagruppens chef säger i #46. Ett färskt exempel:

"En misstänkt tjuv som trängde sig in i Ulla Rydqvists, 89, bostad i veckan fick mer motstånd än han räknat med. Innan han hunnit titta runt ordentligt blev han helt enkelt utkörd av Ulla som nu har polisanmält händelsen. ”Helt rätt”, enligt polisen."

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/ulla-korde-ut-misstankt-tjuv

Här står mer information från Circagruppen (Centrala gruppen för utlänningsrelaterade brott):

https://www.aftonbladet.se/nyheter/krim/a/J18PQj/40-tal-utlandska-ligor-lurar-aldre-i-sverige


Anmäl
2019-03-17 14:13 #59 av: eskils

#49 Två rumäner som lurade till sig 44 gamla kvinnors bankkort och sedan tömde deras konton. De dömdes till fängelse och utvisning i 10 år. Varför inte livstid? Tycker inte det finns någon anledning att välkomna dem tillbaka till Sverige om 10 år.


Anmäl
2019-07-09 12:29 #60 av: eskils

"En kvinna i 95-årsåldern misstänks ha blivit bestulen i sitt hem under måndagseftermiddagen. Hon ska ha blivit kontaktad av en man och en kvinna som tagit sig in i hennes bostad.

Polisen larmades om det förmodade åldringsbrottet vid 16.20-tiden på måndagen.

Den äldre kvinnan, som har en demenssjukdom, misstänks ha blivit kontaktad av två personer, en man och en kvinna. Dessa ska sedan ha tagit sig in i hennes hem och stulit smycken och kontanter."

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/aldre-kvinna-bestulen-i-sitt-hem-i-trelleborg

Så ynkligt gjort!

"Det är många som känner sig otrygga och avstår från att vistas ute i södra Sverige. De som rapporterar att de är mest otrygga i flest frågor finns i polisregion Syd, enligt en ny rapport från Brå. Området omfattar Blekinge, Kalmar, Kronobergs och Skåne län. Där svarar också flest att de utsatts för egendomsbrott, som stöld och inbrott."

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/mest-otrygghet-upplevs-i-sodra-sverige


Anmäl
2019-07-09 12:40 #61 av: eskils

Håller med Paulina Neuding i #17, skrivet redan 2016:

"Att brottslighet mot åldringar och funktionshindrade får pågå i en sådan skala är en skam för Sverige. Polisen måste berätta vad man vet om förövarnas internationella nätverk, möjligheterna till lagföring och huruvida stöldgodset försvinner utanför Sveriges gränser. Och frågan måste upp på den politiska agendan."

Samma regering nu som då, tyvärr... Ledsen


Anmäl
2019-08-26 08:43 #62 av: Eda

Äldre kvinna telefonbluffad på 120 000 kronor
Publicerad: 2019-08-24 08:08

BrottTT
”Mannen, som ringde upp den äldre kvinnan kring lunchtid på fredagen, sade sig vara från en teleoperatör. Han ska ha informerat henne om att hon hade outnyttjade rabatter och ska ha bett henne att logga in på sin bank för att kunna få ta del av rabatterna. 

Mannen måste ha varit övertygande gentemot kvinnan utifrån att han har fått henne att logga in på sin digitala bank, säger Linda Wideberg, presstalesperson vid polisen i Uppsala, till radion.”

Händelsen utreds som bedrägeri.

http://www.news55.se/tt-nyheter/aldre-kvinna-telefonbluffad-pa-120%e2%80%89000-kronor/

Handikapptips har tips på hjälpmedel & aktiviteterKLICKA HÄR
👗Textilochtips har tips på kläder & handarbeten vid rörelsehinder.  KLICKA  HÄR  

 Bloggarna är ideella och har ingen ersättning från butiker.  - Gilla gärna! 🌺

Anmäl
2019-08-26 10:04 #63 av: Carmarino

Arg

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.