Tråden är låst och inga nya kommentarer kan skapas
Hembygd

Strövtåg och strandhugg - del 1

2015-07-22 15:23 #0 av: [Carpinus]

Nedslag här och där av vem som helst samlar vi i denna tråd.


Anmäl
2015-07-22 15:27 #1 av: [Carpinus]

Vid Klippans kulturreservat i Göteborg ligger den välkända fiskrestaurangen Sjömagasinet och strax intill håller Klippans Bruksbåtsförening till. Det här är klassisk maritim mark, har lade nämligen Ostindiefararna till på sin tid.

Jag brukar ta en tur åt Klippanhållet varje sommar och passar då på att bese bruksbåtarna vid bryggan. Där ligger även det lilla oansenliga ångfartyget  Eduard Melin, numera tjänstgörande som ångbåtscafé. Jag har aldrig varit ombord och fikat men har sett en del beröm på nätet från nöjda besökare, så det verkar som om innehavaren fyller sin uppgift väl.

S/S Eduard Melin befinner sig inte långt ifrån sin ursprungsplats. Hon levererades nämligen från Götaverken 1882, och då var hon bogserbåt tillhörig Göteborgs Hamn- och Elfarbeten, vilket senare (1897) blev Hamnstyrelsen. År 1920 såldes Eduard Melin till Åke Hamnesjö i Ulebergshamn och döptes om till Ostera samt försågs med en 25 hästars råoljemotor.

Efter försäljning döptes hon om till Brattön 1945, ett namn som hon bar fram till 1964, då hon efter nytt ägarbyte döptes om till Dover I. Vid denna tid fick hon en en 200 hästars Scaniadiesel. Under åren 1920 till 1965 höll fartyget till i Tjörn-Sotenäset och dess närhet under flera ägare.

Efter ännu en försäljning 1965 flyttades hon till Gottskär-Kungsbackaområdet, där hon bl.a. kortvarigt tjänade som turistfartyg. Vid denna tid hette hon Liberty II. Detta namn fick hon sedan behålla till 1985, då hon återfick sitt åternamn Eduard Melin samtidigt som hon såldes till Eduard Melins ångfartygs AB och återfördes till Göteborg som ångbåtscafé. Efter 65 år var Eduard Melin tillbaka där resan börjat en gång! 

Men vem var namngivaren Eduard Melin egentligen? Vad jag förstår är det frågan om handlanden Gustaf Eduard Melin, född 1806. Han var handlande i Göteborg och innehade där en vaxljusfabrik 1836-44. År 1848 blev Eduard Melin rådman, en befattning han uppbar till sin död 1881. Året efter hans bortgång fick alltså ett fartyg äran att bära hans namn.

/Eget foto. (Observera unionsflaggan!)

Mer om Klippan

Fakta om fartyget


Anmäl
2015-07-23 21:02 #2 av: [Carpinus]

                                            Den gamla dansbanan

Min far föddes i tidigt 1900-tal på ett litet brukssamhälle där musiken hade stor plats i bygdens kulturliv. Som alla liknande orter höll man sig med en musikkår, eller "hornmusiken" som det kallades. Idag är bruket nedlagt, men musikkåren lever vidare. Flera av musikerna i musikkåren bildade även ett blåsband som var rätt välkänt i parkerna på sin tid. Flera välkända musiker har gjort sig namn i större sammanhang, inte minst Sven-Erik Magnusson och några till i Sven-Ingvars.
Andra bygdens barn fick utlopp för sitt musikutövande i frireligiösa sammanhang - väckelsen drog ju fram över landet på ett sätt som vi idag kanske inte riktigt är medvetna om. De "frälsta" hade dock sin egen musik och tog avstånd från det profana musiklivet.

Min far hamnade inte i något av lägren, men han tyckte om musik och var en flitig och god dansör på diverse dansbanor i närområdet. Han såg även till att vara i framkant när det gällde skivor och det man spelade dem på - han var snabb  att ta steget från vevgrammofon till skivspelare, eller radiogrammofon som det väl handlade om.

Farsan hade en rätt alldaglig musiksmak, och hans största favoritlåt genom åren törs jag påstå var "Den gamla dansbanan", men det skulle vara med Åke Grönberg och ingen annan! Jag vet att han faktiskt blev tipsad om skivan av några syskon som bodde i Amerika och som skrivit hem och berättat att den var en stor hit i svenskbygderna i Minnesota. Sedan dröjde det inte länge innan han införskaffat stenkakan, och den spelades flitigt på grammofonen därhemma i min barndom.

När jag kollade upp historien om "Den gamla dansbanan" är det vissa bitar som faller på plats om varför den slog så snabbt  i USA. Givetvis måste svenskarna däröver fångats av det sentimentala budskapet från unga dagar, men det fanns ytterligare en faktor. Det visar sig nämligen att den har skrivits 1948 i Bronx av en svenska som satt och längtade hem till sin ungdoms dansbana, belägen i Hemsjö utanför Alingsås.

Kompositören heter Anette Berggren-Hessel, född 1893 i Mölndal men uppvuxen i fosterfamilj i Hemsjö. Anette gick till sjöss som kocka men mönstrade av i USA 1922, där hon bland annat drev restaurang i New York - uppenbarligen var hon en driftig kvinna! Hon mötte där svensken Erik Hessel från Ockelbo, som hon kom att gifta sig med.

Redan året efter att Anette skrivit sin stora hit fick hon den utgiven på Sonora, och den blev snabbt en succé i Åke Grönbergs tappning. Anettes efterlevande har berättat att flera lycksökare försökte lura av henne rättigheterna till låten, men att hon hade skyddat sin upphovsrätt så att ingen kunde komma åt den.

År 1954 återvände Anette till Sverige och Ockelbo med sin make Erik, men hon fick bara fem år i hemlandet innan hon gick bort. Eftersom paret inte hade några egna barn så fick syskonbarnen så småningom överta deras kvarlåtenskap, och i en koffert hittade de flera musikstycken som Anette skrivit, plus en nedtecknad berättelse om hennes liv i USA. Även rättigheterna till "Den Gamla Dansbanan" har gått i arv och inbringar fortfarande "någon tusenlapp" årligen till släkten. Det händer att arvingarna får förfrågningar från olika företag och organisationer som vill använda låten i något sammanhang, men man har valt att vara restriktiva med att ställa den till förfogande.

Nu skulle det förstås vara lämpligt att avsluta med att spela "Den Gamla Dansbanan" med Åke Grönberg, men efter att ha läst om kompositörens rötter i Alingsås så tycker jag faktiskt att det passar bättre att köra den i Ove Köhlers version. Han bor visserligen sedan länge i Arvika, men kommer ursprungligen från Alingsås och har faktiskt bott just i Hemsjö. Idag är Ove 83 år gammal, men så sent som förra veckan stod han på scenen i Töllsjö, och det är inte svårt att ana att han fick framföra sin gamla svensktoppshit...

En liten serendipitet till sist:  mina föräldrar flyttade så småningom till Mölndal, utan att min far hade en aning om att kompositören till hans favoritlåt en gång föddes just där.

Fakta om Anette Berggren-Hessel från  Arbetarbladet. 


Anmäl
2015-07-24 18:25 #3 av: GIKmio

Fryksdalshöjden vid Västra Ämtervik strax söder om Sunne i Värmland är en oerhört vacker plats. Milsvida vyer kan upplevas från höjden och den icke höjdrädde kan även bestiga utsiktstornet för att få ännu mer krydda åt upplevelsen. När vi är inne på trakten, den sköna Fryksdalen så färdas vi in i Selma Lagerlöfs fantastiska sagovärld blandat med myter om älvan , näcken och huldran. Det är bara en liten del att upptäcka  av Värmland.

Sajtvärd på Nostalgi i Fokus. Medarbetare på Sport i fokus, Öl i fokus och Värmland i fokus..

Anmäl
2015-07-24 18:52 #4 av: [Carpinus]

#3 Håller med, det är verkligen sevärt kunde jag konstatera vid ett besök för en del år sedan nu! Jag är höjdrädd, men jag pallrade mig faktiskt upp i tornet på skakiga ben, och det var värt mödan...


Anmäl
2015-07-29 23:01 #5 av: [Carpinus]

För tre kvart sedan skakade det till i golvet. Jag funderade på om det möjligen var grannen som vält en bokhylla eller så, men nu ser jag i tidningen att det har varit ett litet jordskalv här vid den tiden.

I mina yngre dagar när jag bodde vid Vänerns strand var jag med om ett lite större skalv som fick blomkrukorna att skaka,  det var som om en caterpillar kört förbi på vägen utanför.

De största kända skalv som inträffat i vårt land skedde för övrigt i Halland den 26 mars 1904. Det slumpade sig så att den på sin tid omtalade kloka gumman Britta Lena Andersson,"Kungsbackagumman", låg på sitt yttersta och drog sitt sista andetag just när jordskalvet inträffade - något som förstås bara ökade hennes ryktbarhet.

"Kungsbackagumman" vilar nu f.ö. på kyrkogården vid den lilla idylliska Hanhals gamla kyrka, där jag stått framför hennes gravsten vid några tillfällen. (Egen bild.)


Anmäl
2015-08-03 22:36 #6 av: [Carpinus]

Hoppade i land på Eriksberg idag för att fotografera den här färgklicken - Chalmers Science Center.

Klicka på bilden för större format.


Anmäl
2015-08-04 08:57 #7 av: [Carpinus]

"Vid en snäckbesållad havsstrand står en port av rosor tunga,
där i vila multna vraken och de trötta män få ro."

Dan Andersson

Någonstans i den här skröpliga kroppen bor det nog en gossesjäl! Det kommer bland annat till uttryck när jag kommer till en havsstrand någonstans - det hinner inte gå många minuter innan jag börjar att "vraga" som Alf Hambe kallar det. Det vill säga att jag beger mig på upptäcktsfärd bland strandgrus, snäckskal och uppspolad tång, på jakt efter märkliga skatter som vågorna fört med sig ur havsdjupen. Sorgligt nog består det som spolats i land oftast av gamla tetraförpackningar från Danmark, petflaskor och platsjok från något fartyg, men ibland hittar man något att ta vara på!

Igår var en sådan dag när jag hittade en strand att söka genom, och det dröjde inte länge innan jag fick sällskap av två tioåringar, yngre till åren men med jämnårig nyfikenhet över vad stranden dolde. Sanningen att säga hade jag inte hade samma uthållighet som mina forskarkollegor, men jag var fullt nöjd med att som bokens Gollum kunna dra mig tillbaka med mina skatter - en hjärtformad tegelstensbit, två gamla tjocka flaskbottnar som vågorna spolat jämna och oskadliga plus en sten med en mystisk inskription.

Söken, och I skolen finna... Skämtar


Anmäl
2015-08-14 09:38 #8 av: [Carpinus]

Vrångö är en 39,6 HA stor ö i Styrsö socken i Göteborgs södra skärgård, och den sydligast belägna av de bebodda öarna i denna arkepelag. Idag finns det cirka 400 åretruntboende härute, varav majoriteten av de yrkesverksamma pendlar till Göteborg. Med någon av de snabbgående skärgårdsbåtarna med direktförbindelse till Saltholmen tar det 20 minuter att komma till fastlandet.

Att Vrångö har en lång tradition som lotsarnas ö påminns man vid anblicken av lotsutkiken på berget söder om hamnen och vid ett besök på den gamla kyrkogården, där inskriften på många gravstenar innehåller titlar med lotsanknytning.

Idag  utgör "gamla stan", den ursprungliga bebyggelsen på ön, en mindre del av bostäderna på Vrångö. Här finns en hel del egnahem av samma typ som på fastlandet, medan hyreshus verkar saknas helt. På ön finns inga bilar, istället är det de trehjuliga flakmopederna som dominerar här, liksom på andra skärgårdsöar. Dessutom är förstås cykeln ett vanligt åkdon här och det gäller att ha koll bakåt på gatorna, för det är lätt att gå mitt i vägen när bilar saknas, men se upp, för rätt som det är stryker en cyklist förbi!

På ön finns en mindre servicebutik och två serveringar, varav en inte oväntat specialiserad på fiskrätter. Någon bankomat finns det inte på ön, den närmaste finns vid Saltholmen, men det går förstås att betala med kort i butik och på serveringar. En sak som man reagerade över var att det helt saknades tiggare på ön, inte helt vanligt i Göteborgs kommun i dag.

Majoriteten av besökarna på Vrångö sommartid söker sig nog ut från bebyggelsen och till klippor och sandstränder för solande och salta bad. Det är välordnat med promenadstigar på ön, men det är inte att rekommendera att söka sig för långt från dem - det kan vara rätt förrädiskt att ta sig över rullstensfält eller genom tätvuxen vegation. Vrångö är en överraskande lummig ö, och på vissa partier av strövstigarna är det sommatid som att befinna sig  i en vidsträckt lövsal.

Den augustidag i gassande sol som jag tog mig ut till Vrångö så var det vi tillfälliga besökare, inte minst tyskar, som dominerade gator och stränder - endast någon föräldraledig yngre person och några pensionärer syntes till av lokalbefolkningen. De bofasta mötte vi istället när vi gäster klev i land på Saltholmen och de bofasta steg ombord för att resa hem till ön. Bara att tacka för att man fått låna deras ö för en dag!  


Anmäl
2015-08-14 09:41 #9 av: [Carpinus]

#8 Lotsutkiken i Vrångö, en central byggnad på ön ur många aspekter.


Anmäl
2015-08-14 09:45 #10 av: [Carpinus]

#8 På den gamla kyrkogården vilar nu de som en gång levde sitt strävsamma liv härute.


Anmäl
2015-08-14 09:49 #11 av: [Carpinus]

#8 "Gamla stan", kvarteren närmast lotsutkiken, består av ursprunglig bebyggelse och gator som följde huskropparna, inte tvärtom som  nutida byggnationer.


Anmäl
2015-08-14 09:53 #12 av: [Carpinus]

#8 Solglitter på havet en närmast vindstilla dag i yttre skärgården,  ett minne att bevara under bistra vinterdagar....


Anmäl
2015-08-14 09:57 #13 av: [Carpinus]

#8 Gästhamnen på Vrångö, en plats att bunkra upp på och samla kraft inför fortsatt seglats. Som sig bör går det att handla färsk fisk och nykokta havskräftor i fiskaffären och i en del av hamnbodarna.


Anmäl
2015-08-14 10:01 #14 av: [Carpinus]

#8 En stund på en klippa vid Vrångös stränder en sensommardag bjuder på en mångfald anblickar av mindre båtar på närhåll och stora oceangående fartyg vid horisonten. 


Anmäl
2015-08-14 10:04 #15 av: [Carpinus]

#8 Alla badgäster kommer inte med färja, men det finns gott om badplatser!


Anmäl
2015-08-17 22:01 #16 av: [Carpinus]

Ända sedan 1840-talet har Trädgårdsföreningen varit en kär mötesplats och omtyckt strövområde i centrala Göteborg. Parken och dess palmhus som tillkom 1878 med Crystal Palace som förebild erbjuder såväl experter som fåkunniga möjlighet att njuta av blomsterprakt och märkliga växter. Men här anordnas även shower av kända artister, här kan man se konstutställningar av olika slag, och här bjuds på kulinariska utsvävningar, som t.ex. under det årliga Kulturkalaset.

När jag besökte parken den 17 augusti hade förvisso en del växter blommat färdigt för säsongen, men många stod fortfarande i full prakt, och då det dessutom var sensommarvärme sdå bra som man vågat hoppas.

Egna bilder.


Anmäl
2015-08-17 22:06 #17 av: [Carpinus]

Palmhuset, ett exotiskt besöksmål på svensk mark!

Egna bilder.


Anmäl
2015-08-17 22:07 #18 av: [Carpinus]

Ytterligare bilder från Palmhuset.


Anmäl
2015-08-17 22:16 #19 av: [Carpinus]

All exotism till trots kanske ändå den lilla sommarängen, tummelplats för humlor och fjärilar, var vad jag gillade mest i trädgården...


Anmäl
2015-09-14 09:40 #20 av: [Carpinus]

På Kinnekulle står ett monument sedan 70 år. Här är den tragiska historien bakom det.

¤¤¤

Klockan 20.53 på kvällen den 28 augusti 1944 lyfte ett BOAC-flyg av modellen Lodestar från Bromma med destination Leuchars i Skottland. Ombord befann sig tolv unga norrmän och tre besättningsmän. Planet skulle genomföra en transport i enlighet med det avtal om kurirflygningar som slutits mellan England och Sverige tre år tidigare. På dessa flygningar medföljde motståndsmän och återförpassade flygare till England, medan man medförde post och passagerare i den motsatta riktningen. Vid start från Sverige fanns det ofta även specialstål och kullager i lasten.

¤¤¤

En stund efter start rapporterade besättningen att planets radioutrustning fungerade dåligt, och de begärde tillstånd att återvända till Bromma. Ett oväder omöjliggjorde dock att planet kunde återvända, varför man istället riktade in sig på en landning på Såtenäs. Radiotrafiken bröts, men händelseförloppet tyder på att piloten tagit initiativet att gå till Torslanda istället, förmodligen för att vädret försämrats också kring Såtenäs.

¤¤¤

Klockan 00.30 på natten befann sig planet i närheten av Kinnekulle. Sannolikt gjorde ovädret med kraftigt regn och åska att besättningen beslöt att gå ner under molnhöjd för att söka orienteringspunkter i terrängen. Men något gick fatalt fel - planet störtade på Kinnekulles topp med full kraft, plöjde en gata i skogen och fattade eld. Hela besättningen och åtta av passagerarna omkom. Några boende i trakten som märkt vad som inträffat skyndade till och kunde i en hjältemodig insats rädda livet på fyra av passagerarna.

¤¤¤

År 1945 reste Sverige, Norge och Danmark ett minnesmärke på Kinnekulle till minne av de omkomna. Minnesmärket innefattar ett antal symboler som referenser till händelsen.

15 stenar i varje pelare motsvarar antalet passagerare

11 stenar som tak är antalet som dog i kraschen

4 hörnstolpar symboliserar antalet överlevande

3 basstenar står för Danmark, Norge och Sverige


Källor:

OK Klyftamo, SMPS, Luftfartshistorie.no, Skalman Forum m.fl.

Egen bild (diakopia).


Anmäl
2015-12-07 16:56 #21 av: [Carpinus]

Tog en tur till Mölndalsfallen idag. Inte oväntat var det rejält med vatten i forsen efter det myckna regnandet på sistone.


Anmäl
2016-03-09 08:42 #22 av: Schnauzertik

Diverse bänkar

Kommunen har låtit några lokala konstnärer designa bänkar som placerats ut längs med Lagaån.

En helt vanlig bänk

En naturbänk

Kyrkbänkar men inte i Ljungby

Värd för Pensionärer

Anmäl
2016-03-09 09:22 #23 av: [Carpinus]

#22 Kul med bänkarna! Jag har plåtat en del bänkar som jag har passerat - här är några!

(Klicka på bilden för förstoring.)


Anmäl
2016-03-09 09:26 #24 av: Schnauzertik

#23  Jag brukar ibland försöka hitta på något tema som jag letar fotomotiv till under en tid.

Roligt att  vi är flera.

Värd för Pensionärer

Anmäl
2016-03-09 10:00 #25 av: [Carpinus]

#24 Ett av mina inofficiella projekt är att fotografera båtar längs en strandpromenad. Speciellt en båt som har sjunkit, den längst upp till vänster nedan,  brukar jag ta en bild på då och då för att följa nedbrytningen.


Anmäl
2016-03-10 11:43 #26 av: Schnauzertik

#24 Det är rätt spännande att följa ett motiv under en tid.

Här är några olika fönster man kan få se när man går runt i Ljungby.

Värd för Pensionärer

Anmäl
2016-03-15 16:50 #27 av: [Carpinus]

Dagstur till Fredrikshamn med Stena den 11 mars 2016.


Anmäl
2016-03-15 19:18 #28 av: [helga21]

Trevliga foton Skrattar

Anmäl
2016-03-15 20:46 #29 av: [helga21]

En tidig vårdag runt Bastasjön.

Anmäl
2016-03-16 18:23 #30 av: [helga21]

På vägen mellan Augerum och Lösen. Lyckebyån syns längst ned.

Anmäl
2016-03-17 13:02 #31 av: [Carpinus]

#24 Apropå teman så har jag besökt en hel del kyrkor under årens lopp, och bland de inventarier som  fascinerar mig mest är dopfuntarna. Oftast är dessa de äldsta föremålen i kyrkan, inte sällan jämngamla eller t.o.m. äldre än själva kyrkobyggnaden. Man blir lätt ödmjuk inför tanken att bygdens barn sedan oräkneliga generationer har döpts i dem!

Här är några i all hast hoprafsade bilder på olika funtar jag träffat på.


Anmäl
2016-03-18 15:45 #32 av: Schnauzertik

#31 Spännande tema och bilder, 

Detta har jag inte tänkt på tidigare. Men det är rätt långt emellan kyrkobesöken för min del.

Värd för Pensionärer

Anmäl
2016-03-18 16:08 #33 av: [Carpinus]

#32 När jag hade bil reste jag runt en del, och en promenad på kyrkogården och ett besök i kyrkan (om den var öppen) lärde mig mycket om trakten.

Jag är inte religiös (gick ur kyrkan för många år sedan), men jag respekterar det kulturarv som man vårdar. Brukade lägga en slant i kyrkbössan som entréavgift.


Anmäl
2016-03-18 16:27 #34 av: Maria

Jag gillar också kyrkor och är jag någonstans så är ett besök i traktens kyrka ofta spännande. Jag gillar även kyrkor och kapell utomlands.

/Maria

 

Anmäl
2016-03-21 12:53 #35 av: [Carpinus]

Lite mikrohistoria från ett strövtåg i hembygden. (Klicka på bilden för förstoring.)


Anmäl
2016-03-29 15:35 #36 av: Schnauzertik

Här finns en hel del gamla gravfält runt omkring, Dagens hundpromenad gick genom EKA gravfält. Fortfarande är naturen lite blek och tråkig.

Värd för Pensionärer

Anmäl
2016-03-29 15:40 #37 av: [Carpinus]

#36 Intressant!


Anmäl
2016-03-29 16:28 #38 av: Jimmy.L

Fjäderholmarna i Stockholm 30 min från Nybroplan eller Slussen. Första gången jag var här var när jag var liten då fanns det ett stort akvarium inne i berget vid rökeriet. Det är borta sen länge, på sommaren sitter det folk överallt på klipporna och dom restauranger som finns på ön belägras av turister och Stockholmare som inte lämnat stan på sommaren. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2016-03-29 17:46 #39 av: [Carpinus]

#38 Ser mysigt ut!


Anmäl
2016-03-29 17:54 #40 av: Jimmy.L

#39 Ja, den är trevlig att besöka på sommaren och man kan ha picknic på ön och bada från klipporna eller den lilla sandstranden. Eller bara njuta av lugnet.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2016-03-29 19:24 #41 av: [helga21]

E 22 österut från  Hjortsberga kyrka.

Anmäl
2016-03-29 19:42 #42 av: [Carpinus]

Apropå projekt som vi varit inne på en bit tillbaka i tråden så ligger det en park i närheten av där jag bor. Närmast slumpmässigt har jag då och då knäppt några bilder från ett visst ställe där vid olika tillfällen, och när jag bläddrade igenom mina bilder såg jag att jag fått med nästan alla årstider. Jag saknar dock en vårbild därifrån, så när bokskogen börjar slå ut så måste jag komma ihåg att knäppa en bild. Här är ett litet collage från andra årstider:


Anmäl
2016-03-29 19:48 #43 av: Jimmy.L

Vaxholms Fästning. Jag har varit här två gånger, fint museum, även hört deras restaurang ska servera god mat. Finns ingen natur men fästningen i sig är intressant att besöka och dom har olika program på sommaren allt från musik till visningar hur man levde förr. I vår inviger man en gratis linfärja till fästningen. Utsikten från tornet är fantastisk men trapporna upp är sega.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2016-03-29 19:52 #44 av: [Carpinus]

#43 Idyllisk plats och spännande fästning!


Anmäl
2016-03-29 19:56 #45 av: Jimmy.L

#44 Ja, Vaxholm i sig med bör man med uppleva, en öl vid krogarna vid hamnen och titta på folket som ska med båtarna eller en glass/korv.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2016-03-30 08:37 #46 av: [Carpinus]

Det finns orter som man förälskar sig i direkt, och min kärlekshistoria med Kungsäter började för 45 år sedan. Jag var ute på repmöte, och vi hade gjort en ganska slitsam förflyttning i de halländska skogarna (som långt ifrån bara består av bokar och ekar) när vi kom fram till en sluttning ner mot en vacker liten insjö. Där tog vi rast,  njöt av vilan och den vackra vyn, och jag minns att jag sa till den andre signalisten att "hit skall jag komma tillbaka".

Och tillbaka kom jag, även om det dröjde några år. Det tog jag igen genom att sedan återkomma minst en gång om året så länge jag hade bil. Bland det  jag lärde känna i Kungsäter var Langlets rundkyrka. Emil Langlet (1824-1898) var en svensk arkitekt, mest känd för att ha ritat den norska stortingsbyggnaden. Han ritade även tolv centralkyrkor, vilket innebär att de har en rund form som strålar in mot predikstol och altare likt en amfiteater. Kyrkan i Kungsäter är inte Langlets bästa, men bekantskapen med den medförde att jag sedan rest runt och besökt större delen av hans rundkyrkor.


Anmäl
2016-03-30 08:48 #47 av: [Carpinus]

#46 Går man över vägen från kyrkan passerar man den imponerande prästbostaden och ställs efter ytterligare något hundratal meter framför en minnessten placerad lite offside i en beteshage. Vad jag förstår minner stenen om vad vad som är bakgrunden till själva ortnamnet. Här, i föregångaren till den nuvarande prästgården, samlades nämligen representanter för Danmark och Sverige 1471 för att sluta ett stilleståndsavtal efter Sten Stures inte särskilt lyckade fälttåg mot Kristian I:s trupper. Utan att ha forskat närmare i saken förmodar jag att kungarna själva var på plats för att ratificera avtalet och att det sedan givit upphov till ortnamnet.


Anmäl
2016-03-30 08:54 #48 av: [Carpinus]

#47 Den gamla prästgården låg i anslutning till den dåvarande medeltidskyrkan, som i och med tillkomsten av centralkyrkan förvandlades till en ruin, vacker och stämningsfull. Här råder en behagligt stilla frid som ger besökaren ro i själen, och hade det inte varit för att gräset förtjänstfullt ansas av kyrkogårdsvaktmästaren skulle man kunna tro att allt stått stilla sedan kyrkan övergavs.


Anmäl
2016-03-30 08:58 #49 av: [Carpinus]

#48 Kyrkogården som omger ruinen är ostrukturerad, med gravstenarna utplacerade på ett till synes oplanerat sätt. Det skiljer den med fördel från nutida linjeräta kvartersindelade kyrkogårdar.


Anmäl
2016-03-30 09:08 #50 av: [Carpinus]

#49 Texten på gravstenarna skiljer sig också från nutida stenar. Här är det inga välformade och konstfullt dekorerade stenar utan plattor med primitivt inknackade bokstäver, men i all sin valhänthet uttrycker de samma sorg och saknad som sina strömlinjeformade efterföljare. 


Anmäl
2016-03-30 09:15 #51 av: [Carpinus]

#50 På kyrkogården finns även den gravmarkering som kanske är den som gripit mig mest av alla jag har sett. Det är ett litet träkors, kanske tre decimeter högt, och  förmodligen är det en barngrav. Korset är så illa medfaret att jag flera gånger undrat över om det skulle finnas kvar på våren, men ännu senaste gången jag var där stod det fortfarande på sin plats. Och än idag symboliserar det lilla korset sorgen och saknaden hos människor som nu i sin tur sedan länge är borta.


Anmäl
2016-03-30 09:20 #52 av: [Carpinus]

#51 Nu är det tveksamt om jag får tillfälle att besöka Kungsäter och ödekyrkogården igen, men då är det skönt att ha bilderna och med hjälp av dem återkalla känslan därifrån.


Anmäl
2016-03-30 10:05 #53 av: Schnauzertik

Fina bilder och intressant berättelse. Kyrkor och deras historia är en del av vår kulturarv.

Värd för Pensionärer

Anmäl
2016-03-30 10:24 #54 av: [Carpinus]

#53 Tack! Ja, jag besöker gärna kyrkor som den hedning jag är. De säger mycket om orten och människorna där.


Anmäl
2016-03-30 11:12 #55 av: [Carpinus]

Här är några andra kyrkoruiner som jag besökt.


Anmäl
2016-04-01 11:38 #56 av: Schnauzertik

Ljungby elverk har fått en egen informationsskylt med en kort berättelse om dess historia.

Värd för Pensionärer

Anmäl
2016-04-01 11:39 #57 av: Schnauzertik

Några bilder till på elverksbyggnaden

Värd för Pensionärer

Anmäl
2016-04-01 13:02 #58 av: [helga21]

Tillverkar ni el själva i Ljungby?

Anmäl
2016-04-01 15:40 #59 av: Schnauzertik

#58 Den egentillverkade närproducerade elen räcker numera bara till 3,5% av behovet.

Värd för Pensionärer

Anmäl
2016-04-01 19:49 #60 av: [helga21]

# 59 Är det Lagan som är ån? Bättre än ingenting Skrattar

Anmäl
2016-04-02 08:42 #61 av: Schnauzertik

#60 Ja det är Lagan.

Värd för Pensionärer

Anmäl
2016-04-03 21:22 #62 av: [helga21]

# 61  Tänk att jag kommer ihåg ramsan med Hallands vattendrag även om det nu i Småland. Fast jag har kört över alla de fyra som nämnts och åkt Nissastigen vid flera tillfällen.

Anmäl
2016-04-14 09:16 #63 av: Schnauzertik

Åkte häromdagen ett par mil till Piksborg för att vandra och promenera en stund.

Piksborg är en gammal borgruin från 1300-talet och där finns också en numera nedlagd järnvägsstation, godsmagasin och banvaktstuga.

Värd för Pensionärer

Anmäl
2016-04-14 09:18 #64 av: Schnauzertik

Lite fler bilder från Piksborg tagna vid annat tillfälle.

Värd för Pensionärer

Anmäl
2016-04-14 09:23 #65 av: [Carpinus]

#63 Okänd plats för mig. Intressant!


Anmäl
2016-04-14 09:58 #66 av: Jimmy.L

#64 Jättefin bro dom har där.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2016-04-15 10:58 #67 av: [helga21]

Fina foton!

Anmäl
2016-05-04 07:55 #68 av: [Carpinus]

För den som gästar Göteborg i sommar och vill ta sig ut till den södra skärgården blir det lättare att ta sig dit, då man 19 juni-20 augusti kan resa från Stenpiren ut till Styrsö, Donsö och Vrångö istället för att tvingas ta sig ut till Saltholmen.


Anmäl
2016-05-06 17:11 #69 av: [Carpinus]

Tog säsongens första åktur med en hamnfärja igår. Blev lite förvånad över att finna att flytdockan fortfarande låg kvar - hade för mig att den skulle ha bogserats bort tidigare i år. Knäppte en bild på den i förbifarten, men hade jag vetat att bortbogseringen skulle påbörjas idag hade jag nog tagit några bilder till.


Anmäl
2016-05-06 17:15 #70 av: Jimmy.L

Tråkigt att den försvinner.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2016-05-06 17:27 #71 av: [Carpinus]

Ja, det lär se tomt ut efter den, innan det blir nybyggnation där. Innan dess måste det bland annat ske marksanering och muddring - det sägs finnas stora mängder TBT i bottenslammet utanför gamla Götaverken.


Anmäl
2016-05-11 23:16 #72 av: [Carpinus]

I helgen tog jag en promenad i Delsjön, och på en bergknalle där stod det en delvis inplastad raket. Idag när plasten drogs bort från skrovet fick vi förklaringen: Göteborg är inbegripet i ett krig, nämligen kriget om vilken stad som är Sveriges rymdhuvudstad - Göteborg eller Kiruna.


Anmäl
2016-05-12 07:11 #73 av: Jimmy.L

#72 Kiruna utan tvekan är ju där man skjuter upp raketer.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2016-05-12 08:21 #74 av: [Carpinus]

#73 Fast innanmätet kanske görs på annat håll? Även jag tycker dock att Kiruna skall ha titeln, och hoppas att ordkriget är av det godmodigare slaget.


Anmäl
2016-05-16 15:01 #75 av: [Carpinus]

"Får man ta hunden med sig in i himlen" frågade ju Kvennaböske-Hasse. Kanske är det någon bonde/bondmora som funderat samma sak om sin ko och låtit avbilda den på sin gravsten på Tärby kyrkogård i Västergötland?


Anmäl
2016-08-25 08:28 #76 av: [Nomen Nescio]

#8 Så var det åter dags att beta av en ö i mitt ö-luffande i Göteborgs södra skärgård, och efter fjolårets besök på Vrångö föll valet den här gången på den betydligt större Donsö. Ön är på 96,99 ha och har omkring 1500 innevånare.

Donsö är lite grann sinnebilden för havet som näring och  affärsidé. Förutom den genuina fiskartraditionen på ön är det en redarort. Faktum är att det är Sveriges tredje redarort efter Göteborg och Stockholm.

Öborna berättar gärna om att det var här Sten A. Olsson, grundaren av Stena Line föddes. Jag hörde själv hur en äldre herre sittande på en flakmoped försökte berätta om Sten  Allan för två turister som dessvärre inte förstod svenska, men "Stena Line" kanske klingade välbekant i deras öron.

Som turist på ön så får man ligga i om man vill uppleva såväl den genuina fiskarbyn som ta tillvara på naturvärdena. Själv tillbringade jag sex timmar på ön, men återvänder gärna för att lära mig mer.


Anmäl
2016-08-25 08:43 #77 av: [Nomen Nescio]

#76 Att vandra runt i det gamla feskeläget en sensommardag med högsommarvärme är riktigt avkopplande. "Idyll" är nog en passande benämning för Donsö av idag, men av historien förstår vi att det fanns en tid då det var betydligt kärvare att leva och få sin näring här.  


Anmäl
2016-08-25 09:07 #78 av: [Nomen Nescio]

#77 Donsö kyrka uppfördes som kapell 1932, och tornet tillkom 1955. På kyrkogården ser man på gravstenarnas text att här vilar många fiskare och sjömän, och att havet krävde sin tribut framgår av minnesstenen över omkomna sjöfarande från Donsö.

Att befolkningen förr sökte tröst och hopp i kyrkorna är förståeligt, och i likhet med många andra församlingar i Göteborgs skärgård är och har kyrksamheten varit stark här på ön. Inte minst gäller det frikyrkoförsamlingarna, Donsö missionsförsamlingar har 500 medlemmar, det vill säga en tredjedel av öns befolkning. Föga förvånande var grundaren och den förste föreståndaren en fiskare som överlevde ett skeppsbrott 1874 och som tack för det startade missionsförsamlingen 1882.      


Anmäl
2016-08-25 09:20 #79 av: [Nomen Nescio]

#78 Under seklerna har Göteborgs skärgård varit utsatt för krigets härjningar och lidit av dess konsekvenser. Under en vandring på ön hittar man mycket som minner om krig och beredskap. Jag har själv haft en arbetskamrat från ön som var tillsyningsman för fort och värn någon gång på 1970-talet.

En minnesskylt på öns högsta punkt minner om Batteri Donsö.


Anmäl
2016-08-25 09:28 #80 av: [Nomen Nescio]

#79 Observera rälsen.


Anmäl
2016-08-25 09:40 #81 av: Jimmy.L

#76 - #77 Härlig skärgårdsbebyggelse.

#78 Vacker kyrka.

#79 Där hade jag gillat att undersöka.

#80 Spår till troligen 57 mm kanon, sätt liknande spår vid Siaröfortet..

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2016-08-25 09:49 #82 av: [Nomen Nescio]

#80 Ett besök på Donsö är mer än insupandet av öns kultur. En promenad i öns generösa vandringsområde, framförallt runt Donsö huvud, är bara det värt resan! Min dag gick från dimmoln till strålande sol, och oavsett vädret bjöd ön på fina naturupplevelser.  


Anmäl
2016-08-25 09:52 #83 av: Jimmy.L

#82 Det ser härligt ut.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2016-08-25 09:55 #84 av: Maria

#82 Vackra bilder. Jag har varit på Donsö men det är en herrans massa år sedan.

/Maria

 

Anmäl
2016-08-25 09:55 #85 av: [Nomen Nescio]

#82 Det kändes nästan lyxigt i överkant att nästan få ha detta naturparadis för sig själv. På förmiddagen, innan solen trängt igenom dimmolnen, träffade jag två äldre damer som faktiskt badade. De påstod att det var över tjugo grader i vattnet.


Anmäl
2016-08-25 09:58 #86 av: [Nomen Nescio]

#81 #84 Jag är övertygad om att ni också skulle ha stortrivts därute en dag som igår. Själv är jag så glad att jag äntligen kommit mig för att ta mig ut till den här miljön alldeles inpå storstaden - det är ju så enkelt när man kan åka på kollektivresekortet!


Anmäl
2016-08-25 10:06 #87 av: [Nomen Nescio]

#85 Och så alla dessa båtar och fartyg - förutsättningen för livet på ön!


Anmäl
2016-08-25 10:07 #88 av: Jimmy.L

#86 Låter härligt, har ju Waxholmsbolaget som tar en ut till Stockholms skärgård för en billig peng. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2016-08-25 10:09 #89 av: [Nomen Nescio]

#87 Okej, även paradiset har sin bakgård...Skämtar


Anmäl
2016-08-25 10:13 #90 av: [Nomen Nescio]

#88 Ja, när man väl insett hur enkelt det är så tycker man det är synd att inte ännu fler tar tillvara på möjligheten till denna rekreation!


Anmäl
2016-08-25 11:16 #91 av: Schnauzertik

Det blir en samlingsstjärna  Stjärnor för berättelse och bilder från Donsö

Värd för Pensionärer

Anmäl
2016-08-25 11:21 #92 av: [Nomen Nescio]

#91 Tackar och bockar!

Kanske märks det lite grann varför den där tappade klockan och de andra missödena som jag nämnde i Storstugan till slut spelade mindre roll...Glad

Får jag ha hälsan så blir nästa sommars utmaning Styrsö - den är ännu större än Donsö!

Vill någon ta sig ut till Göteborgs södra skärgård så får man åka Saltholmen med spårvagn linje 11 eller Ö-Expressen (buss) från Nils Ericsonsplatsen (vid Centralstationen) och vidare därifrån med skärgårdsbåtarna.  Tidigare i somras gick det även båt från Stenpiren i centrala Göteborg, kanske återkommer det nästa sommar.

Är det oklart vad som är södra respektive skärgården så framgår det här. Till norra skärgården tar man sig från Hisingen.


Anmäl
2016-09-07 11:48 #93 av: [Nomen Nescio]

Skeppen som deltagit i Tall Ships Race 2016 har gästat Göteborgs hamn i fyra dagar. Jag passade på att ta en titt på fartygen, och etta på min skönhetslista kommer norska Christian Radich.

Bilderna kan te sig lite taggiga p.g.a. att de krympts för att passa formatet.


Anmäl
2016-09-07 11:52 #94 av: [Nomen Nescio]

#93 Christian Radich tar farväl av Göteborg för den här gången.


Anmäl
2016-09-07 12:14 #95 av: [Nomen Nescio]

#94 Fast intill jättedamen Marie Maersk ter sig även det största skepp som en lilleputt...


Anmäl
2016-09-07 17:11 #96 av: [Nomen Nescio]

För så där trettiofem år sedan jobbade jag i närheten av Magasinsgatan i centrala Göteborg. På den tiden var den väl lite av bakgata, men där fanns en lunchrestaurang och baristapionjären Mauritz kaffe, som f.ö. senare blev ett inneställe när man flyttat till en mer välbesökt gata. Det räckte för att jag under några år skulle vara en daglig gäst på gatan alla arbetsdagar.

Magasinsgatan är en gata med en lång historia. År 1621 hette den Arentsgatan efter en av byggmästarna som var med och byggde staden.  Några decennier senare fick gatan sitt nuvarande namn efter ett kronomagasin i kvarteret Neptunus. Det senare återkom f.ö. som namn på det på sin tid välkända hotell Neptun på Magasingatan.

Nu har Magasinsgatan med tiden blivit riktigt "het", med trendiga butiker på dagtid och barhäng på kvällarna. Och caféer finns det mer än ett numera...


Anmäl
2016-09-07 18:04 #97 av: Maria

#96 Rockklubben Errols låg på Magasinsgatan och där var jag några gånger på 90-talet.Skämtar

/Maria

 

Anmäl
2016-09-14 18:50 #98 av: [Nomen Nescio]

#92 Trodde inte att jag skulle få återse Donsö så snart  igen, men när vi nu fått en sådan fantastisk extrasommar kunde jag inte motstå frestelsen av ett återbesök. Här är några av dagens bilder.

Även om några blad förvisso skimrar lätt i gult så kändes ändå lite som intåg i sommarhagen... 


Anmäl
2016-09-14 18:52 #99 av: [Nomen Nescio]

#98 Som jag nog berättade på annan plats  var den här ruinen ockuperad vid mitt förra besök, men nu fick jag tillfälle att fotografera den.


Anmäl
2016-09-14 18:54 #100 av: [Nomen Nescio]

#99 Så skimrande var aldrig havet, eller sällan i alla fall. Det blev många motljusbilder med glitter i böljorna, här är en.


Anmäl
2016-09-14 18:55 #101 av: [Nomen Nescio]

#100 Liten båt, stort hav.


Anmäl
2016-09-14 18:58 #102 av: [Nomen Nescio]

#101 Karga öar i en sista utpost mot det öppna havet. Inga ljud som stör, bara någon enstaka tändkulemotor som dunkar. Till den här stunden kommer jag att återvända ofta i tankarna.


Anmäl
2016-09-14 18:58 #103 av: Jimmy.L

#99 Ingen tjej som ville vara med på bild denna gång. Skrattar

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2016-09-14 19:01 #104 av: [Nomen Nescio]

#102 Inget segelväder idag - de mesta segelbåtarna gick för motor. Vindmätaren nere i Donsö visade max 2 m/sek, med en medelvind på 1 m/sek. Sjöbjörnarna var nog inte lika nöjda som jag... 


Anmäl
2016-09-14 19:01 #105 av: [Nomen Nescio]

#103 Nej, dessvärre...Storgråter


Anmäl
2016-09-14 19:04 #106 av: Jimmy.L

Mindre folk kan jag tänka mig det är ute på öarna nu.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2016-09-14 19:08 #107 av: Maria

#106 Min bror och svägerska bodde på Marstrand i många år och den bästa tiden var nu, sa de alltid, då alla sommargäster flyttat hem.

/Maria

 

Anmäl
2016-09-14 19:12 #108 av: Jimmy.L

#104 Ser nästan ut som den seglar på land.

#107 Kan tänka mig det.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2016-09-14 19:19 #109 av: [Nomen Nescio]

#107 Ja, det var en stor skillnad idag mot för tre veckor sedan! Då var det framförallt rätt mycket tyskar, men nu var vi bara enstaka pensionärer som drog runt och glodde.  

#108 Ligger ett litet gatt där, kanske gick det att fånga upp så pass mycket vind så båten gick framåt för segel.


Anmäl
2016-09-15 17:39 #110 av: [Nomen Nescio]

Idag fick jag en ingivelse att ta en tur med sightseeingbåten Paddan, något som jag inte gjort på åtskilliga decennier. Här är några bilder från dagens resa med motiv från ett sommarvarmt Göteborg. Ni kanske känner igen Tyska kyrkan, Feskekörka och Stora Teatern bland annat?


Anmäl
2016-09-15 17:44 #111 av: [Nomen Nescio]

#110 Några bilder på högkant också.


Anmäl
2016-09-15 17:53 #112 av: [Nomen Nescio]

Nere vid älven stod Evert Taube och såg belåten ut inför anblicken av segelskutan Lovis från Greifswald.


Anmäl
2016-09-15 17:53 #113 av: Jimmy.L

Såg härligt ut med en båttur.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2016-09-15 18:18 #114 av: [Nomen Nescio]

#113 Ja, jag blev lite förvånad över att Paddan fortfarande har säsong!


Anmäl
2016-09-15 18:20 #115 av: [Nomen Nescio]

När det talas om "Nordstan" i Göteborg brukar man oftast mena den stora gallerian Östra Nordstan. (Forts. #118.)


Anmäl
2016-09-15 18:21 #116 av: Jimmy.L

I sthlm kör dom året runt med olika sightseeing båtar, Strömma som äger dom.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2016-09-15 18:22 #117 av: [Nomen Nescio]

#116 Strömma äger även Paddanbåtarna.


Anmäl
2016-09-15 18:28 #118 av: [Nomen Nescio]

#115 Men det finns även ett Västra Nordstan, med en blandning av gammal och ny bebyggelse. De smala gränderna påminner åtminstone en del om Gamla stan i Stockholm, och på klippan bredvid gamla Sjöbefälsskolan på Kvarnberget har man fin utsikt över älven.

Jag sökte mig in i gränderna och sökte lite middagssvalka i septembervärmen idag.


Anmäl
2016-09-15 18:29 #119 av: Jimmy.L

#115 Den är stooor.

#117 Okej det visste jag inte.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2016-09-15 18:38 #120 av: [Nomen Nescio]

#118


Anmäl
2016-09-15 18:41 #121 av: Jimmy.L

Fantastiska bilder från Göteborg.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2016-09-15 18:41 #122 av: [Nomen Nescio]

#121 Roligt att du gillar dem! Nu ser jag fram emot strövtåg från andra håll av vårt avlånga land...

#116 Här är några större Strömmabåtar som jag tittade till idag.


Anmäl
2016-09-16 16:12 #123 av: Schnauzertik

En bit småländsk natur fångad idag..

Värd för Pensionärer

Anmäl
2016-09-16 16:13 #124 av: Schnauzertik

Mera Småland från idag

Värd för Pensionärer

Anmäl
2016-09-17 17:26 #125 av: Schnauzertik

Idag har jag varit och vandrat i Ramsås huvud vid sjön Möckeln. Det blev en del bilder så  kanske kommer det fler senare. 

Värd för Pensionärer

Anmäl
2016-09-18 14:20 #126 av: Schnauzertik

Mera från Ramsås huvud. Det är ett naturreservat som består av flera olika naturtyper. Se  här.

Bild 2

Värd för Pensionärer

Anmäl
2016-09-18 14:21 #127 av: Schnauzertik

Bild 3. Det är kanske en hamlad lind?

Värd för Pensionärer

Anmäl
2016-09-18 14:22 #128 av: Schnauzertik

Bild 4 En ring av stenar

Värd för Pensionärer

Anmäl
2016-09-18 14:22 #129 av: Schnauzertik

Bild 5

Värd för Pensionärer

Anmäl
2016-09-18 14:23 #130 av: Schnauzertik

Bild 6 Lizzie är som vanligt med på promenaden

Värd för Pensionärer

Anmäl
2016-09-18 14:24 #131 av: Schnauzertik

Bild 7 En liten vik av Möckeln

Värd för Pensionärer

Anmäl
2016-09-18 14:25 #132 av: Schnauzertik

Bild 8. En massa "utslängda" stenar

Värd för Pensionärer

Anmäl
2016-09-18 14:26 #133 av: Schnauzertik

Bild 9( sista) Solglitter i Möckelns vatten

Värd för Pensionärer

Anmäl
2016-09-18 14:27 #134 av: Jimmy.L

Härliga bilder.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2016-09-18 14:28 #135 av: Schnauzertik

Tack! 

Det var en fin dag för promenad igår.

Värd för Pensionärer

Anmäl
2016-09-19 17:35 #136 av: [Nomen Nescio]

Vill presentera några av de flytetyg som gör strandhugg möjliga längs Göta älvs mynning och ut i södra skärgården.


Anmäl
2016-09-19 17:50 #137 av: Jimmy.L

Fina båtar.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2016-09-19 17:58 #138 av: [Nomen Nescio]

#137 Ja, de är speciella på sina egna sätt! Jag gillar Rivö och Valö mest, de är Styrsöbolagets snabbkatamaraner ut i skärgården.

Styrsöbolaget ägs numera av Transdev, som även driver Flygbussarna och Snälltåget. 


Anmäl
2016-09-20 09:35 #139 av: [Nomen Nescio]

Vill man åka längre kan kanske kanalbåtarna Juno och Wilhelm Tham vara något att fundera på...


Anmäl
2016-09-20 09:41 #140 av: Jimmy.L

Dom båtarna känner man igen. Hade man dom pengarna så hade man åkt.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2016-09-20 09:47 #141 av: [Nomen Nescio]

#140 Ja, det vore en upplevelse! Var ligger de när de befinner sig i Stockholm? På bilden ovan ligger de vid Packhusplatsen i Göteborg (numera hemvist för Casino Cosmopol) med Residenset i bakgrunden.


Anmäl
2016-09-20 10:32 #142 av: Jimmy.L

Vid Skeppsbrokajen vid Gamla Stan.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2016-09-28 11:21 #143 av: [Nomen Nescio]

Beger man sig på resa  inom Göteborg är det inte otänkbart att man gör det per spårvagn. Även om det nyligen kom (ännu ett) förslag om att bygga tunnelbana i staden så är det nog spårvagnarna som förknippas med Göteborg  av såväl lokalbefolkningsom besökare.

Kommer man som turist på sommaren kanske man rent av hoppar på  museivagnen till Liseberg. På Mölndals museums hemsida har Lars Gahrn  en färsk artikel om Göteborgs museispårvagnar.


Anmäl
2016-09-28 11:41 #144 av: Jimmy.L

Spårvagn har man åkt i Göteborg, vi åkte fel när vi skulle till Universeum. Blev att hoppa av och byta till en annan linje dit.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2016-10-01 11:24 #145 av: [Nomen Nescio]

Kråkudden på Hönö i Göteborgs Norra Skärgård är speciellt när det blåser friskt ett eldorado för såväl havsfåglar som fågelskådare. Så också i gårdagens hårda vindar, då det redan klockan sju på morgonen fanns ett tjugotal skådare samlade i vindskydden för att se havssulor, liror, storlabbar och andra maritima arter som blåst in mot kusten.  

(Forts.)


Anmäl
2016-10-01 11:31 #146 av: [Nomen Nescio]

#145 Fast på de här bilderna har jag mest ägnat mig åt att försöka fånga  ljusspelet i hav och på berghällar denna dag då det ömsom var solsken, ömsom regnade.

(Forts.)


Anmäl
2016-10-01 11:34 #147 av: [Nomen Nescio]

#146 Ytterligare lite bilder från Kråkudden igår.

(Forts.)


Anmäl
2016-10-01 11:38 #148 av: [Nomen Nescio]

#147 Så beger vi oss som avslutning till uddens läsida.


Anmäl
2016-10-01 11:50 #149 av: Carmarino

Det är något speciellt med naturens krafter. Väldigt vackra bilder.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.